Den 13 mars 2015 så startade vi ett av våra mest ambitiöa test någosin på NH. Vi drog igång ett test av tre stycken TLC-baserade SSD-enheter och sedan skriva data till dem tills de dör. Målet var enkelt: Hur länge klarar de sig, och vad händer när de dör?

Obs! Testet är avslutat. Bilderna nedan visar status vid avslutningen.

För dig som inte tidigare känner till det här testet, så rekomenderar vi att du läser utgångsartikeln. Här förklarar vi vad testet går ut på, hur det går till och vad vi förväntas se. Du kan läsa den artikeln här.

Vad har hänt sedan starten?

Nu är det ungefär tre månader sedan som vi startade vårt test och än så länge så har det faktiskt inte hänt så där fruktansvärt mycket. Men det som har hänt kan faktiskt säga oss en del saker. Till att börja med så har alla tre enheterna tagit slut på sin garanterade livslängd. Inte helt oväntat så var det Sandisk Ultra 2 som först gick under gränsen 0 procent vid ungefär 500 skrivningar till varje cell. Vi kan inte säga exakt hur många det är exakt eftersom Write Amplification spelar en viss roll. Samtidigt så sker en del wear leveling och därför så är nog antalet skrivningar något högre än vad vi kan se här. Nummer två var Samsung 840 Evo vid ungefär 1 200 skrivningar och sist var 850 Evo runt 2 000 skrivningar.

Alla tre enheterna har nu skrivit mer än 500 terabyte med data vilket är mer än vad även dyrare MLC-enheter är garanterade att klara av. För att sätta det lite i perspektiv så är 500 terabyte detsamma som att skriva 13 gigabyte varje dag i över 100 år. Inte nog med det – alla tre enheterna har hittils klarat av uppgiften utan det minsta fel eller problem. Prestandan är konstant och alla enheterna skriver ungefär lika mycket data varje dag. Det gör också att vi kan se en tydlig trend över vilken enhet som är snabbast.

På grund av att NHW har gått över till HTTPS så kan vi ej använda iframes från http källor. Så för att se tabellen så måste man tyvärr trycka på denna länk tills vi hittar en annan lösning.

Obs! Testet är avslutat. I bilden saknas även beskrivning för Samsung 840 Evo (röd) och Samsung 850 Evo (blå)

Om vi tittar på diagrammet här så ser vi klart och tydligt att Samsung 850 Evo är den snabbaste av de tre. 840 Evo är lite snabbare än Ultra 2, men det är betydligt jämnare där. Bilden här ovan uppdateras i även den i realtid så det går bra att följa testet även där. I skrivande stund så har 850 Evo precis paserat 750TB och de båda andra börjar närma sig 600TB.

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
-Tjalve-C-JStelthelkJay EssRackhamDenRöde Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
slackr
Medlem
slackr

Så jävla kul att ni gör det här testet! Givetvis kunde man önskat sig säg 4st samples av varje disk för lite statistisk signifikans, men det hade kanske blivit lite kostsamt.

Sjukt bra jobbat!

Marquzz
Medlem
Marquzz

RIktigt intressant! Roligt att ni tänker göra ett behålla-data-utan-ström-test, har också undrat över detta. Speciellt för oss som benchar olika system och har diskar liggande i lådorna för att plocka fram lite då och då.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”slackr”]Så jävla kul att ni gör det här testet! Givetvis kunde man önskat sig säg 4st samples av varje disk för lite statistisk signifikans, men det hade kanske blivit lite kostsamt. Sjukt bra jobbat![/quote] Det du säger här är viktigt att komma ihåg. Bara för att dessa 3 enheter klarar 500TB så betyder inte det att alla av samma modell gör det. Det kan skilja ganska mycket på två identiska enheter. Detta är mest en riktlinje för ungefär hur mycket man kan förvänta sig av TLC-NAND flash. Du har också helt rätt i att det inte är så lätt… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Vi måste också passa på att be om ursäkt för att tabellen/diagrammet inte fungerar stundtals. Detta beror på att dessa ligger på en annan server och den domänen hostas av loopia, som har problem just nu. Tyvärr är det bortom vår kontroll, men vi hoppas att de ska få ordning på problemen under dagen.

RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

Otroligt bra test! 8)

Jay Ess
Gäst
Jay Ess

Gå över texten med en rättstavningsfunktion. Det finns en mängd pinsamma stavfel.
Annars var det en trevlig artikel.

Stelthelk
Medlem
Stelthelk

Vad har hänt med Samsung 850 Evo 250GB disken??? Speed = 370 GB/day är ju mindre än 6% av värdet på Samsung 840 Evo 250GB disken.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Stelthelk”]Vad har hänt med Samsung 850 Evo 250GB disken??? Speed = 370 GB/day är ju mindre än 6% av värdet på Samsung 840 Evo 250GB disken.[/quote]

Den har nu kommit till 1000 TB. Testet kommer då att avslutas tills det att 840 Evo också komnmer dit. Det är dags att ta ur enheterna ur testsystemet för att se att de kan hålla data 🙂

C-J
Gäst
C-J

Kring 25 augusti borde 840 EVO nå 1000 TBW. Plus/minus några dagar.

C-J
Gäst
C-J

För er som kanske missade att läsa vad som sker vid 1000 TBW, så klistrar jag in formuleringen här: ”När enheterna börjar närma sig 1 petabyte så kommer vi att göra det första av våra ”behålla datan utan ström”-test. Vi kommer då att testa så att alla enheterna kan behålla alla databitar på rätt ställen utan att enheten har någon ström på ungefär en månad. Detta är något som vi vet att 840 Evo haft problem med och det är därför lite extra spännande att se hur enheterna reagerar efter att ha utsats för så mycket skrivningar. Vi kommer också… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”C-J”]För er som kanske missade att läsa vad som sker vid 1000 TBW, så klistrar jag in formuleringen här: ”När enheterna börjar närma sig 1 petabyte så kommer vi att göra det första av våra ”behålla datan utan ström”-test. Vi kommer då att testa så att alla enheterna kan behålla alla databitar på rätt ställen utan att enheten har någon ström på ungefär en månad. Detta är något som vi vet att 840 Evo haft problem med och det är därför lite extra spännande att se hur enheterna reagerar efter att ha utsats för så mycket skrivningar. Vi kommer… Läs hela »

C-J
Gäst
C-J

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”C-J”]För er som kanske missade att läsa vad som sker vid 1000 TBW, så klistrar jag in formuleringen här: ”När enheterna börjar närma sig 1 petabyte så kommer vi att göra det första av våra ”behålla datan utan ström”-test. Vi kommer då att testa så att alla enheterna kan behålla alla databitar på rätt ställen utan att enheten har någon ström på ungefär en månad. Detta är något som vi vet att 840 Evo haft problem med och det är därför lite extra spännande att se hur enheterna reagerar efter att ha utsats för så mycket skrivningar. Vi… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”C-J”]
Hur exakt löses detta med ”ligga avstängd 1 månad”? Med tanke på att 850 EVO nådde 1 TBW en bra bit före då 840 EVO förmodligen kommer nå denna nivå.[/quote]
850 Evo sitter fortfarande kvar i testsystemet och är strömsatt. När 840 Evo kommer upp till 1TB så kommer båda kopplas loss från systemet helt enkelt.