Det var inte länge sedan som Crucial släppte sin nya SSD MX550 men trots detta så är företaget på hugget igen och visar nu upp nykomlingen MX100. Ersättaren till M500 bjuder på mer prestanda under huven samt mer SSD-lagring per krona än någonsin tidigare.

Crucials SSD-enheter har alltid ansetts vara bland de bättre. Kanske inte alltid de snabbaste, men ändå tillräckligt för att de flesta ska vara nöjda. Det som istället har lockat köpare har varit Crucials intresse att ha en väl fungerande produkt. De fel och buggar som funnits har snabbt rättats till snabbt och priset på enheterna har alltid varit konkurrenskraftiga. Crucials SSD-enheter är sällan bäst på någonting, men alltid tillräckligt bra på det mesta. Med det sagt så har Crucial nästan alltid bara haft en modell till försäljning. När en ny enhet släpps så har den ersatt en tidigare modell. De senaste åren så har konkurrensen hårdnat ytterligare och Crucial har fått svårare att konkurrera rent prestandamässigt. Man valde därför att göra det som man gör bäst, nämligen att leverera en bra SSD till ett bra pris. Vill man få ner priset på en SSD så finns det två sätt att göra det på. Man kan antingen använda en billigare kontroller eller använda billigare NAND-flash. Crucial gjorde ett försök med en billigare kontroller i form av deras V4 SSD. Den var dock så dålig så både konsumenter, och Crucial själva, helst vill glömma bort den. Man valde därför att släppa en billigare enhet med billigare NAND.

Resultatet blev Crucial M500 som fortfarande använde en högpresterande kontroller från Marvell, men istället använde Microns nya 128Gbit NAND. Initialt så kände vi oss något skeptiska eftersom vi trodde att M500 skulle bli Crucials nya topp-SSD. Så blev det inte utan Crucials enhet fick istället börja slåss i budgetsegmentet. Men även om prestandan inte var på topp så gillade vi M500. Priset var fantastiskt bra och det har bara blivit lägre med tiden. Detta kombinerat med riktigt bra funktioner som inbyggt skydd mot strömpikar och strömförlust, samt stöd för kryptering standarden TCG Opal 2.0 och Microsoft eDrive, gjorde att Crucial M500 växte i våra ögon.

Crucial såg dock snabbt att man även behövde en modell för de som behövde lite bättre prestanda och då släppte man M550. I grund och botten så är det samma SSD som M500. Skillnaden var att nu hade tillverkningstekniken (20 nanometer) mognat och då behövde man inte längre ha lika mycket overprovisioning. Man har också använt Marvells senaste kontroller 88SS9189 och ersatt 128Gbit NAND mot 64Gbit i de lägre kapaciteterna. Resultatet var en MX500 med något högre pris och något högre prestanda.

Vi trodde att Crucial kände sig ganska nöjda med att ha M550 som toppmodell och M500 som instegsmodell och att man skulle hålla fast vid dessa enheter tills det var dags att gå över till PCI-Express. Det visar sig dock att vi hade fel då Crucial nu släppt en ny enhet som ska ersätta M500 och som man valt att kalla MX100. Intressant är också att M550 kommer finnas kvar som ett snabbare och något mer påkostat alternativ.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MASSSWEDEflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Köpte min crucial M4 128gb för 1900kr en gång.
funkar som den ska än.

Magnus
Medlem
Magnus

[quote name=”flopper”]Köpte min crucial M4 128gb för 1900kr en gång.
funkar som den ska än.[/quote]

Jo och jag köpte min 64GB M4 för en tusing och ca. ett år senare även en M4 128GB för samma pris.