Crucials nya budgetmodell BX100 visade sig prestera klart godkänt när vi testade den för några veckor sedan. Då testade vi dock endast 500GB-modellen och lovade att återkomma med fler storlekar – den här veckan är det dags att se vad nykomlingen går för i de lägre prisklasserna!

För några veckor sedan så testade vi Crucials nya budget modell BX100 500GB. Till skillnad mot tidigare enheter från Crucial så använder sig denna av Silicon Motions SM2246-kontroller. Silicon Motion har på senare tid haft stora framgångar med just denna kontroller. Anledningen är att man på ett bra sätt lyckats fylla det tomrum som Sandforce lämnade efter sig eftersom kontrollern säljs tillsammans med firmware. Det gör det enkelt för en tillverkare att implementera den i sina enheter.

Det som gör SM2246 så pass intressant är att det är en 4-kanalskontroller som dessutom är byggd på en ARM-processorkärna. Många av dagens kontrollerkretsar har oftast flera ARM-kärnor. Exempelvis Samsungs MEX-kontroller bygger på tre ARM-kärnor. Så förutom att SM2246EN är enkel att implementera gör dess ”enkla” design den också förhållandevis billig och strömsnål. Trots det så har man faktiskt lyckas få ut ganska imponerande prestanda. Vi är lite osäkra på om Crucial gjort en helt egen firmware, eller endast modifierat den som kommer från Silicion Motion. I vilket fall så har Crucial i alla fall haft ett finger med i spelet, vilket ofta brukar resultera i väldigt bra prestanda. Detta märkte vi när vi testade Crucials BX100 500GB. Den stora frågan är ju om 250GB- och 120GB-modellerna kan hålla samma klass.

Vi tar för givet att både 250GB- och 120GB-modellena kommer att vara långsammare. Det är primärt vid skrivning som det kommer att spela roll och frågan är hur stor skillnad det blir mot 500GB-modellen. Det ska också bli intressant att jämföra med Corsair Force LX som använder samma kontroller och liknande minneskretsar.

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/sdd_guide.pngDet här är en sammanfattande artikel baserad på våra utförliga tester som presenteras i sin helhet i Svenska SSD-guiden. Där kan du ta del av våra fullständiga prestandaresultat och även se jämförelser med över hundra andra modeller i flera olika pris- och prestandaklasser.

Innehåll

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid