usb_drives_717

Intro

usb_drives_717

USB 3.0 innebär att vi idag kan nå hastigheter med extern lagring som springer cirklar kring den äldre USB 2.0-standarden. Men hur mycket kan du faktiskt få ut ur en riktigt snabb USB 3.0-enhet idag? Vi har testat två vassa lagringslösningar från Adata och Corsair!

USB är det idag absolut vanligaste gränssnittet för extern lagring, så väl som externa tillbehör. Det används i allt från möss, tangentbord och skrivare till mobiltelefoner, kameror och – såklart – USB-minnen och hårddiskar. Idag är det USB 3.0 som är den aktuella standarden, men en stor del av marknaden ligger fortfarande kvar på den äldre USB 2.0-tekniken.

USB 3.0 ökar den teoretiska maximala överföringshastigheten till 5 gigabit per sekund, varav 4 gigabit per sekund är användbar efter omkodning. Det motsvarar omkring 500 megabyte per sekund – en klar uppgradering från de cirka 35 megabyte per sekund som gäller för USB 2.0. Det innebär att moderna externa USB-enheter kan nå teoretiska hastigheter jämföra med SATA-anslutna SSD-enheter.

USAP ger extra prestanda på rätt plattformar

Med USB 3.0 följer även UASP, eller USB Attached SCSI Protocol. Som namnet antyder är det ett protokoll som låter USB-lagring använda sig av SCSI-standarden som vi annars känner igen från hårddiskar och SSD-enheter. Det ger en potentiell prestandaknuff från den BOT-teknik (som står för Bulk-only Transport) som tidigare använts för USB 2.0. Nackdelen är att UASP inte stöds hos alla moderkort då tekniken kräver en licens samt endast fungerar i Windows 8 och framåt, Mac OS X Mountain Lion och relativt uppdaterade Linux-distributioner.

Protokoll Produktområde Specificerad hastighet
Thunderbolt 2.0 Skärmar och lagring 2 x 10 Gbps
USB 3.0 Kringutrustning, lagring, hemelektronik 5 Gbps (I båda riktningar)
USB 2.0 Kringutrustning, lagring, hemelektronik 480 Mbps (Delat över båda riktningar)
USB 1.1 Kringutrustning, lagring, hemelektronik 12 Mbps (Delat över båda riktningar)

Det öppnar upp för en ny generation externa lagringsenheter med betydligt högre nyttograd än de USB 2.0-baserade alternativen. Säkerhetskopieringar och uppspelning av riktigt stora mediafiler blir betydligt mindre frusterande, och att installera program eller till och med hela operativsystem på en extern hårddisk eller SSD blir mer hållbart.

I den här artikeln ska vi kika närmare på två externa lagringsenheter med USB 3.0 – USB-minnet Corsair Voyager GTX från Corsair och den exterrna SSD-enheten SE720 från Adata.

Corsair_Voyager_Adata_720_12

Egenskap Corsair Voyager GTX Adata DashDrive Elite SE720
Kapacitet 128 GB 128 GB
Gränssnitt SuperSpeed USB 3.0 SuperSpeed USB 3.0
Kontroller Phison S9 LSI Sandforce SF-2281
Max läshastighet 450 MB/s 400 MB/s
Max skrivhastighet 360 MB/s 300 MB/s
TRIM Ja Ja
Material Svart aluminium, röd plast Aluminium
Mått 72 x 26 x 6 mm 117 x 79 x 8,9 mm
Vikt 30 g 110 g
Garanti 5 år 3 år

Båda dessa två enheter kommer med 128 gigabyte flashminne, men implementerat på olika sätt. Adata har satsat på kontrollern SF-2281 från LSI, som är en välbekant Sandforce-lösning. Enheten har ett skal i aluminium och ansluts via en micro USB 3.0-kabel över vilken Adata utlovar en läshastighet på upp till 400 megabyte per sekund respektive en skrivhastighet på 300 megabyte per sekund.

Corsair har istället satsat på ett mer klassiskt stickformat med Voyager GTX. Här används en Phison S9-kontroller, besläktad med den Phison S8 som används den interna SSD-enheten Corsair LS. Skalet är konstruerat i aluminium och plast och hela enheten väger endast 30 gram. Här utlovas upp till 450 megabyte per sekund i läshastighet och 360 megabyte per sekund i skrivhastighet.

1
2
3
4
DELA

Leave a Reply

1 Kommentar på "Corsair Voyager GTX och Adata SE720 – Vi testar supersnabb USB 3.0-lagring"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
flopper
Gäst

snabba usb saker det finns nuförtiden.

wpDiscuz