seagate_6tb

Det är åter dags att uppdatera Sveriges största löpande hårddisktest, och den här gången är den en ny deltagare från Seagate som gör entré. Vi har testat Seagate Enterprise Capacity HDD med 6 terabyte lagringsutrymme, som visar sig vara inte bara rymlig, utan även ruggigt snabb.

Två hårddiskar har hållit utmärkelserna Bäst i test och Referensprodukt i vår stora hårddiskjämförelse sedan vi först lanserade den i höstas. Tidigare i våras lyckades Seagate knipa förstaplatsen från Western Digital RE 4TB med sin snabba konkurrent Enterprise Capacity HDD 4TB. Den här gången har vi gett oss på dess nylanserade storebror, som skiftar vinnarpositionerna ännu en gång.

Seagate Enterprise Capacity HDD ST6000NM0024 6TB

Enterprise Capacity är det nya namnet på hårddiskserien som tidigare har kallats Constellation ES, och som fortfarande gör det hos många återförsäljare. Modellen som hamnat på testbänken den här gången är den nya 6-terabytesvarianten, som ärver bland annat sina 128 megabyte cacheminne och sina 5 års garanti från den ST4000NM0033-disk vi testat tidigare, och som tidigare blivit utsedd till testvinnare. ST6000NM0024 visar sig dock ta allt som var bra med ST4000NM0033 steget längre, och presterar genomgående väl i våra tester – ibland till och med bättre än fartmonstret WD Velociraptor. Vi har därför utsett en ny, värdig testvinnare, som dock också för med sig en ganska väl tilltagen prislapp.

Lägstapris på Prisjakt.se:

seagate_awards

Nordichardware Bäst i Test och Referensprodukt: Seagate Enterprise Capacity HDD 6TB

“Seagates 6-terabytesdisk ärver många egenskaper från vår tidigare testvinnare ST4000NM0033, och lyckas sträcka sig ännu längre. Det är inte bara testets största hårddisk, utan också en av de absolut snabbaste. I nästan samtliga tester toppar den listan för 7 200-varvsdiskarna, och i några fall slår den till och med 10 000-varvsmonstret Velociraptor på fingrarna. Med 128 megabyte cache, mängder av utrymme, grym prestanda och 5 års garanti är det bland det vassaste du kan hitta i hårddiskväg idag, väl lämpad för servrar eller arbetsstationer. Prislappen springer iväg som följd, men om prestanda och utrymme är viktigare än vad som står på kvittot så är det här helt klart hårddisken för dig.” – Svenska HDD-Guiden 2014-06-12

Uppdateringar och utmärkelser i HDD-guiden

I samband med att ST6000NM0024 belönas med Bäst i test och Referensprodukt så blir också 4-terabytesversionen av med sin utmärkelse. Det är fortfarande en vass hårddisk, men dess större syskon är helt enkelt snäppet bättre, även om den också är snäppet dyrare. Utöver denna förändring så står våra tidigare utmärkelser kvar i guiden tills vidare – men fler tester är på väg!

hdd_guideny.png

Vi har fått se en del prissänkningar på mer eller mindre alla modeller, ofta inom spannet av 200 – 400 kronor. Överlag står dock prisbilden mellan enheterna kvar mer eller mindre oförändrad.

Notera att det här är en sammanfattande artikel som tar upp de förändringar som skett i Svenska HDD-guiden, där du kan hitta detaljerad information om hårddiskarna, samtliga samlade omdömen och alla våra prestandaresultat. Guiden uppdateras i takt med att nya hårddiskar tillkommer, och letar du efter en ny hårddisk kan du med fördel titta på våra köprekommendationer som finns i slutet av artikeln.

Håll utkik på Nordichardware efter ännu fler tillägg i Sveriges största hårddisktest!

DELA

Leave a Reply

7 Kommentarer på "Blixtsnabb 6TB-disk kniper förstaplatsen i Sveriges största hårddisktest"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
TriDave
Gäst

En jäkligt dum fråga kanske, men gäller garantin på 5år ifall den sitter i en server? Skulle vara ganska nice!

-Tjalve-
Gäst

[quote name=”TriDave”]En jäkligt dum fråga kanske, men gäller garantin på 5år ifall den sitter i en server? Skulle vara ganska nice![/quote]

Begreppet “Server” är ganska brett. Så rent teoretiskt så kan du ha en laptop som en server.
Men för att svara på frågan: Ja. 5års garanti gäller oavsett vilken dator den sitter i.

drizzit
Gäst

Några sådana i Nas’en vore inte fel alls. De får nog komma ner lite i pris först dock 😆

Tack för de fortsatt fina testerna!

-Tjalve-
Gäst

[quote name=”drizzit”]Några sådana i Nas’en vore inte fel alls. De får nog komma ner lite i pris först dock 😆

Tack för de fortsatt fina testerna![/quote]
Fördelen är ju att 4TB och 3TB diskarna kommer sjunka i pris 🙂

drizzit
Gäst

[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”drizzit”]Några sådana i Nas’en vore inte fel alls. De får nog komma ner lite i pris först dock 😆

Tack för de fortsatt fina testerna![/quote]
Fördelen är ju att 4TB och 3TB diskarna kommer sjunka i pris :)[/quote]

Jo vi kan ju alltid hoppas på det men de måste nog ned till lite vettigare priser först. Vid de priserna som är nu kommer de inte sälja tillräckligt för att konkurrera med 3/4TB så de priserna behöver röra sig.

Men nu ska vi va possitiva! 😆

-Tjalve-
Gäst
[quote name=”drizzit”][quote name=”-Tjalve-“][quote name=”drizzit”]Några sådana i Nas’en vore inte fel alls. De får nog komma ner lite i pris först dock 😆 Tack för de fortsatt fina testerna![/quote]Fördelen är ju att 4TB och 3TB diskarna kommer sjunka i pris :)[/quote] Jo vi kan ju alltid hoppas på det men de måste nog ned till lite vettigare priser först. Vid de priserna som är nu kommer de inte sälja tillräckligt för att konkurrera med 3/4TB så de priserna behöver röra sig. Men nu ska vi va possitiva! :lol:[/quote] HDD tillverkarna känar i princip bara pengar på de nya modellerna. Det finns… Läs hela »
drizzit
Gäst

Jodå jag förstår teorin, säger bara att den funkar inte alltid i praktiken om det är för stor pris skillnad vilket det än så länge är i detta fall.

Priserna kommer själklart att gå ned tillslut frågan är bara hur lång tid det tar 🙂

wpDiscuz