Innan du köper din första (eller nästa) SSD så kan det vara lämpligt att kolla igenom dessa korta frågor och svar.

Den här artikeln är en del av Svenska SSD-guiden, världens största löpande test av SSD-enheter och din hub för allt som har med SSD-enheter att göra på Nordichardware. Där hittar du alltid våra senaste tester och rekommendationer, samt djupdykningar för dig som vill lära dig mer om flashlagring.


En SSD-enhet är den perfekta uppgraderingen för att ge din gamla dator nytt liv. Men det är några saker man måste tänka på. Sedan vi publicerade den här guiden så har vi fått en mängd frågor från läsare som är osäkra på vilken typ av SSD man ska köpa och vilka som passar i vilka datorer. Här kommer därför en enklare FAQ som svarar på de vanligaste frågorna.

“Jag har dator X och vill byta med HDD mot en SSD. Passar alla SSD-enheter i min dator?”

Detta är den vanligaste frågan som vi får och den är inte alltid så jättelätt att svara på. Det hemska svaret är: Det beror på vilken formfaktor och anslutning som den nuvarande hårddisken som sitter i datorn har. Anslutningen mellan lagringsmedia och dator kan delas in i fem olika standarder. Dessa är IDE, SCSI, SATA, SAS och PCI-Express (det finns fler dock). SCSI och SAS är dyra högpresterande anslutningar som är mest för servrar. IDE är en väldigt gammal standard och slutade användas helt för 5-6 år sedan. PCI-Express är den nyaste och absolut snabbaste gränssnittet. SATA är den i särklass största standarden och generellt sätt alla stationära och bärbara datorer som är mellan ett och sex år gamla, använder sig av SATA. Om du har en dator som är från 2015 eller nyare så finns det en möjlighet att du kan använda PCI-Express baserad lagring istället och då är det givetvis fördelaktigt att använda detta om det går. Alla stationära datorer är dock bakåtkompatibla med SATA så dessa fungerar även i nyare datorer. I moderna bärbara datorer så har man generellt sätt bara plats för en lagringsenhet och då bör man vara noggrann med vilken standard som datorn har stöd för innan man köper en ny SSD.

Många olika anslutningar och formfaktorer

SATA: För stationära datorer så finns det i dagsläget fyra olika typer av SSD och alla passar inte i alla datorer. Den absolut vanligaste sorten är 2,5″ SATA. Dessa passar även i många bärbara datorer (inte Ultrabooks) och i de allra flesta fall så är det en 2,5″ SATA som du letar efter. Dessa kopplas in med samma kablar och strömkontakter som en vanlig hårddisk.

mSATA: Samma sak som SATA, fast här kopplar man ett litet kretskort direkt i en kontakt på moderkort. Detta är en standard som finns i många bärbara datorer, men försvinner mer och mer till förmån för M.2

AIC: Det finns även SSD i AIC-format (Add In Card) också. Dessa är helt enkelt ett kort som sätts in i en PCI-Express plats (ungefär som ett grafikkort, ljudkort eller liknande). Dessa är oftast mycket dyrare och kräver speciella drivrutiner. Vissa av dessa går inte att använda som Boot-enheter så kolla upp det innan eventuellt köp. Av naturliga skäl så får man inte in ett stort kretskort i en laptop.

M.2: Många nyare moderkort har även plats för M.2 som blivit den nyaste standarden. I stationära datorer så är M.2 platserna primärt till för snabbare PCI-Express SSD-enheter men det finns även långsammare som använder SATA genom M.2 kontakten. I moderna laptops så är nästan alla SSD-enheter M.2. De billigare är SATA och de dyrare är PCI-Express.

U.2: Vi skulle egentligen ha med SATA-Express, men då det inte finns några enheter på marknaden som använder det så tar vi U.2 istället. Det är egentligen samma sak som M.2, fast istället för att montera SSD-enheten direkt på moderkortet så kopplar man in det via en kabel. Man kan säga att U.2 är SATA-Express på steroider. Fungerar både med SATA och med PCI-Express

“Jag har en Mac. Kan jag sätta i en SSD i den?”

Samma regler som ovan gäller även för Mac. Om du har en Mac som har vanliga standard SATA-portar så finns ingenting som hindrar dig att sätta i en SSD. Apples senare datorer är dock betydligt mer slimmade än tidigare, vilket gör att det finns betydligt mindre plats för hårddisk och då är en 2,5-enhet oftast för stor. Apple har därför börjat göra egna anslutningar till sina diskar och då passar inte standardenheter. Återigen måste du öppna datorn för att se om SSD-enheten fysiskt passar i datorn. Vilket med största sannolikhet bryter din garanti. Man ska också vara medveten om att TRIM endast fungerar på Apples egna SSD-enheter. Det finns hack för att få det att fungera på andra enheter också, men det är inget som vi testat och kan därför inte garantera.

“Ok, hur öppnar jag min dator och hur identifierar jag vilken typ av SSD jag måste ha?”

I vissa fall så förstör du garantin på datorn om du skruvar upp den, så gör det på egen risk. De flesta tillverkare brukar dock inte ha något emot att du skruvar lite i den, så länge du inte förstör något. Hårddisken är oftast den komponent som är absolut enklast att lokalisera i en bärbara dator. I många fall så är det bara en liten lucka på ena sidan precis som på bilden. Då räcker det att skruva loss skruven och ta ut enheten. Obs, se till att datorn avstängd, och ta ut batteriet först.

ssd_lucka

På bilden ser vi också symbolen som visar var hårddisken sitter. Många datorer har den här symbolen för att visa vilka skruvar man måste lossa för att kunna ta ut hårddisken.

“Vad är det här om SATA 1, 2, 3 och 6 och spelar det någon roll?”

Alla som har letat efter SSD enheter eller hårddiskar har sett dessa beteckningar. Det är egentligen vilken generation av SATA-gränssnittet som enheten har stöd för. Dock så skrivs det ut lite klumpigt och i vissa fall rent felaktigt. I dagsläget finns tre olika versioner av SATA-gränssnittet. Version 1, 2 och 3. Dessa kan betecknas felaktigt som SATA 1.5, SATA 3 och SATA 6. Istället för att ange gränssnittets version så hänvisar man till vilken hastighet som gränssnittet klarar av. Första versionen av SATA klarar av en hastighet på 1,5 gigabit per sekund, vilket i praktiken brukar översättas till ungefär 150 megabyte per sekund. Version två klarar upp till 3 gigabit per sekund (ungefär 300 megabyte per sekund) och version tre klarar upp till 6 gigabit per sekund (ungefär 600 megabyte per sekund).

Så om någon frågar dig om SATA 3 så måste du fråga om de menar SATA version 3 eller om de menar SATA 3Gbps (som är version 2). Det finns mer saker som skiljer versionerna än just hastigheten. Men primärt så är det hastigheten som skiljer dem åt. Alla versioner är bakåtkompatibla med tidigare versioner. Så har du ett moderkort som klarar SATA version 2, så kan du ansluta en SSD som klarar version 3. Däremot så kan du inte få ut mer prestanda än vad SATA 2 gränssnittet klarar av. På samma sätt så fungerar en SATA 2 enhet att köra i ett moderkort med stöd för SATA 3, men då är man istället låst till enhetens SATA-prestanda.

I stationära datorer så är det oftast bara enstaka SATA-portar som kör SATA 3. Därför gäller det att välja rätt port ifall man vill ha högsta möjliga hastighet. Titta i moderkortsmanualen om du är osäker.


Den här artikeln är en del av Svenska SSD-guiden, världens största löpande test av SSD-enheter och din hub för allt som har med SSD-enheter att göra på Nordichardware. Där hittar du alltid våra senaste tester och rekommendationer, samt djupdykningar för dig som vill lära dig mer om flashlagring.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid