Sony Xperia Z5 Premium försöker imponera på konsumenter med en UHD-upplöst skärm, i en smartphone. Men hur bra kan skärmen verkligen vara? Vi har granskat skärmen och jämfört den med många andra för att ta reda på om en bra skärm kan göra en bra telefon eller hur stor betydelse upplösningen egentligen har.

– Detta är en sammanfattning, läs hela testet i Svenska smartphoneguiden –

Sony Xperia Z5 Premium specifikationer:

Sony Xperia Z5 Premium Recension forsta

Sony Xperia Z5 Premium (E6853)
Skärm
5,5 tum LCD
3 840 x 2 160 pixlar
806 ppi
Processor Qualcomm Snapdragon 810
4 x Cortex-A53 1,5 GHz
4 x Cortex-A57 2,0 GHz

Adreno 430
Internminne 3 GB
Intern lagring 32 GB
Minneskort Ja
Kamera – bak Stillbild: 23 MP
Video: 2160p30, 1080p30
Kamera – fram Stillbild: 5 MP
Video: 1080p30
SIM Nano SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.6
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.2 LE
NFC Ja
Anslutningar MicroUSB 2.0
3,5 mm
Batteri 3 430 mAh
Utbytbart Nej
Operativsystem Android 5.1.1
Mått 75,8 x 154,4 x 7,8 mm
Vikt 180 g
Pris Product price

Hårdvara

Ibland lanseras nya produkter som är mer tekniskt ambisösa än andra. Sony Xperia Z5 Premium är ett perfekt exempel på en sådan typ av produkt. Telefonen ser inte ut att vara särskilt speciella men en snabb titt bland specifikationerna och en siffra sticker snabbt ut från de andra. Telefonen har en 5,5 tum stor LCD-skärm med en oerhört imponerade upplösning på 3 840 x 2 160. Den höga upplösningen är sannerligen svinlande men vi återkommer till hur bra den verkligen är längre fram.

Utöver sin extrema bildskärm har Sony Xperia Z5 Premium specifikationer som visserligen gör den till en av marknadens mest välutrustade modell men som inte får den att sticka ut särskilt mycket från det betydligt billigare syskonet Xperia Z5. Innanför telefonens skal finns ett Qualcomm Snapdragon 810-chipset som får assistans av tre gigabyte arbetsminne och tillgång till 32 gigabyte lagringsutrymme. Processorn får sin energi från ett batteri på 3 430 milliamperetimmar, vilket sägs ge telefonen betydligt längre batteritid än Xperia Z5.

Sony Xperia Z5 Premium Recension baksida

Runt telefonens sidor finns sammanlagt fyra fysiska knappar. På höger sida finns en kameraknapp med autofokusläge, en kombinerad volym upp- och nerknapp samt en på/av-knapp. Likt på/av-knappen som används av Xperia Z5 och Z5 Compact har också Z5 Premium:s knapp en inbyggd fingeravtrycksläsare. Vi har skrivit mycket om läsaren förut men för dig som inte redan läst om den i våra tidigare testartiklar kommer här en sammanfattning av vår upplevelse med läsaren.

Sony har hård konkurrens på smartphonemarknaden, särskilt när det gäller fingeravtrycksläsare. Apple har nyligen uppdaterat sin läsare och skapat en av marknadens absolut snabbaste och mest pålitliga läsare. Huawei har samtidigt erbjudit bra fingeravtrycksläsare i mer än ett år och bevisade genom lanseringen av Huawei Nexus 6P att de verkligen vet hur tekniken ska implementeras i smartphones. Sonys läsare kan tyvärr inte konkurrera särskilt väl med dessa kompetenta konkurrenter. Efter att ha testat samma läsare på tre olika modeller har det blivit uppenbart för oss att Sonys variant har två stora problem: sitt format och sin möjlighet att läsa smutsiga eller blöta fingrar.

Sony Xperia Z5 Premium Recension fingeravtryckslasare

Eftersom läsaren sitter på telefonens sida är den avlång och smal. Detta gör inte så mycket så länge tummen eller fingret som ska avläsas läggs längs med läsaren. Detta är dock svårt att lyckas med när telefonen ligger på ett bord eller när telefonen används av någon som är vänsterhänt. Även när telefonen hålls på helt rätt sätt är det inte alltid att läsaren är så pålitlig som den borde. Till skillnad från konkurrenterna lyckas Sonys läsare i princip aldrig läsa av ett finger eller en tumme som inte är helt ren eller fri från någon vätska. Detta betyder att det är svårt att använda läsaren när handen är svettig eller blöt av någon annan anledning, vilket gör läsaren smått frustrerande vid vissa tillfällen.

Med detta sagt är inte Sonys fingeravtrycksläsare dålig. Vi uppskattar att läsaren finns tillgänglig och vi kan uppskatta fördelarna med dess position men i slutändan är den inte lika pålitlig och lätt att använda som konkurrenterna.

Likt på/av-knappen på de andra Z5-moddellerna har också Z5 Premium en knapp som är något insjunken i telefonens kropp. Knappens design är ett resultat av dess inbyggda fingeravtrycksläsare men det gör tyvärr att den inte är så lätt att känna sig fram till och att dess fysiska respons är kraftigt begränsad.

Med sin 5,5 tum stora skärm är Xperia Z5 Premium en stor telefon. Dess kantiga design gör den också till en smått obekväm telefon att hålla i handen. Vi fördrar telefoner med rundade baksidor så som LG G4 men design är alltid en fråga om tycke och smak så du får givetvis komma fram till vad du föredrar själv.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Mikael752Gadgetynnnnn Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
nnnnn
Gäst
nnnnn

MAO en 1080p-lur med en i praktiken osynlig 4K bildvisare. 😛
(pushar VR dock som sagt)

Gadgety
Medlem
Gadgety

Sony skulle som sagt kunna ha gjort det här till en VR-skärm à la Samsungs Gear VR. Särskilt som Sony sitter på mycket innehåll. Full SBS passiv 3D i 1080p. Men de kanske är lite rädda för kannibalism för Sony PS VR etc.

Mikael752
Gäst
Mikael752

Måtte den vara bättre än Z3+. Har haft Xperia z sjukt bra telefon blev så imponerad att övertala resten av familjen att skaffa Sony Xperia. Z3+ startar om sej blir varm batteriet håller dåligt ett dygn. Gemfört med Xperia z höll ca 1 1/2 dygn. Sjukt besviken Sony 🙁