Vi fortsätter att förbättra våra guider, utmärkelser och rekommendationer genom att göra en liten förändring i definitionen av en av våra utmärkelser. Med den nya definitionen på plats gör vi en omvärdering av Sonys senaste Android-flaggskepp, Xperia Z3+. Telefonen bli nu Svenska smartphoneguidens första modell som får utmärkelsen Kalkon.

På NordicHardware tror vi att konsumenter är i ständigt behov av konsumentjournalistik som har som huvudsyfte att visa för konsumenter vilka produkter som är bra och vilka som är dåliga. Alla konsumenter ska kunna genomföra ett välinformerat köp för att de inte ska behöva betala mer än de behöver eller helt enkelt göra ett dåligt köp. För att göra det så enkelt som möjligt för alla dator- och elektronikintresserade att snabbt hitta den modell som passar dem bäst har vi skapat köpguider för många olika typer av produkter. Dessa köpguider innehåller utförliga tester av en lång rad olika modeller som kontinuerligt jämförs med varandra för att våra ämnesexperter ska kunna berätta vilken modell som är den bästa, vilka produkter som går att rekommendera, vilka som är mest prisvärda och vilka som är rent ut sagt dåliga.

Ny definition för Kalkon

För att kunna ge er läsare de bästa guiderna möjliga omvärderar vi kontinuerligt allt som vi skriver i våra guider för att ingen läsare någonsin ska få råd som är föråldrade eller felaktiga. Vi funderar även kontinuerligt på vilka typer av utmärkelser vi kan dela ut för att ge er läsare den bästa bilden av en viss marknad. Under den senaste veckan har vi genomfört en liten förändring av vår definitionen av en av våra utmärkelser, Kalkon. Förändring gör att utmärkelsen inte bara ges ut till produkter som är riktigt usla utan även till produkter som har så pass allvarlig fel eller brister som gör att redaktionen befarar att konsumenten riskerar att göra ett dåligt köp. Den nya definitionen gäller förstås för alla guider och lyder som följande.

Minst ett av följande kriterier måste uppfyllas för att en produkt ska få utmärkelsen Kalkon:

– Produkten anses inte vara säker för användaren
– Produkten är undermåligt byggd
– Produkten marknadsförs på ett sätt som inte stämmer alls med verkligheten
– Annat skäl som motiveras, där konsumenten kan göra ett dåligt köp då produkten riskerar att gå sönder eller inte fungera tillfredsställande.

I dag uppdateras Svenska smartphoneguiden med ett test av Acer Liquid Jade S. Som alltid när vi uppdaterar guiden tittar vi över alla tidigare utmärkelser för att se huruvida dessa fortfarande är relevanta eller om någon tidigare testad modell som inte ännu har en utmärkelse nu har blivit värd en. Med den nya definitionen av Kalkon och fortsatta problem med Sonys senaste flaggskeppstelefon har vi valt att ge Xperia Z3+ utmärkelsen Kalkon.

Sony_Xperia_Z3plus_Recension_Sony_framsida

Varma Xperia Z3+ har inte blivit kallare

Redan när vi publicerade vårt test av Sony Xperia Z3+ påpekade vi att telefonen har stora problem med värmeutveckling, värme som vi tror främst kommer från Qualcomms Snapdragon 810-chipset. Sedan dess har Sony inte skickat ut någon mjukvaruupdatering som fixat problemet, vilket betyder att problemet fortfarande kvarstår. Konsumenter som köper ett exemplar av Xperia Z3+ kan därför vänta sig en telefon som blir varm vid fullt normal användning och som i vissa fall blir så överhettad att den kan vara obekväm att hålla i eller att appar stängs ner för att telefonen ska kunna kylas ner.

Screenshot_2015-07-02-22-03-35

I testet av Xperia Z3+ beskrev vi problemet som oacceptabelt men tyckte inte vid tillfället att telefonen nådde upp till vår definition av Kalkon. Med våra reviderade definitioner för utmärkelsen Kalkon, som gäller för alla guider, och Xperia Z3+:s fortsatta problem med värme är det tyvärr dags att dela ut Svenska smartphoneguidens första Kalkon-utmärkelse. Om Sony lyckas lösa värmeproblem för Xperia Z3+ i framtida uppdateringar är det fullt möjligt att man kan skaka av sig sin Kalkon-utmärkelse då det i övrigt är en mycket trevlig telefon, men som det ser ut just nu så är det ett brunt märke som gäller för modellen vars värmeproblem är tillräckligt allvarliga för att användare ska riskera att göra ett dåligt köp.

Sony_Xperia_Z3plus_Recension_forsta

”Sony har lyckats riktigt väl med många saker när det gäller Xperia Z3+. Telefonen har en bra skärm, är vattentät, har en bra kamera och en dedikerad kameraknapp. Den har helt enkelt potential att bli en riktig vinnare. Den faller dock på målsnöret eftersom den har stora och oacceptabla problem med värmeutveckling. Telefonens värmeproblem är så allvarliga att appar kan stängas av och det kan vara obehagligt att hålla telefonen i handen. Värmeproblemen uppkommer inte heller bara vid extrem användning utan även vid fullt normal användning. Detta betyder att den kan vara riktigt irriterande att använda och ibland omöjlig att använda eftersom den helt enkelt inte fungerar som den ska. Så länge Sony inte fixar detta problemet genom någon typ av uppdatering till telefonen kommer därför Xperia Z3+ ha utmärkelsen Kalkon som betyder att alla konsumenter bör hålla sig undan telefonen.” – Svenska smartphoneguiden 2015-08-10

Läs våra andra guider!

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
ThomaseronumUT_lolHerrRocker87En annan Korven Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Martynas Packauskas
Medlem
Martynas Packauskas

htc one hade samma problem :sigh:

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

Att folk ens köper mobiler med Snapdragon 810, det har ju varit känt länge att den medför stora problem med värmeutveckling.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Skuggan777″]Att folk ens köper mobiler med Snapdragon 810, det har ju varit känt länge att den medför stora problem med värmeutveckling.[/quote]
Det går att undvika problemen med rätt chassidesign eller modifieringar av mjukvaran. Du får en telefon som inte nyttjar kretsens fulla kraft men den fungerar åtminstone. Tyvärr har inte Sony gjort något av detta för Z3+ ännu. Loppet är ju såklart kört vad gäller chassidesignen men mjukvaruuppdateringar skulle kunna hjälpa mycket. Att man inte fixat detta ännu är helt enkelt inte acceptabelt.

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Skuggan777″]Att folk ens köper mobiler med Snapdragon 810, det har ju varit känt länge att den medför stora problem med värmeutveckling.[/quote]Det går att undvika problemen med rätt chassidesign eller modifieringar av mjukvaran. Du får en telefon som inte nyttjar kretsens fulla kraft men den fungerar åtminstone. Tyvärr har inte Sony gjort något av detta för Z3+ ännu. Loppet är ju såklart kört vad gäller chassidesignen men mjukvaruuppdateringar skulle kunna hjälpa mycket. Att man inte fixat detta ännu är helt enkelt inte acceptabelt.[/quote] Nej det är absolut inte acceptabelt, men handen på hjärtat så vore det bästa att… Läs hela »

McKinley
Medlem
McKinley

Sony Xperia Z3+ kommer bara att vara en sk. overgangslosning medan den riktiga uppgraderingen kommer forhoppningsvis under IFA-massan i Berlin. Hoppas bara att den slapps med SD820 processor vilket tyvarr inte ar sa troligt som det ser ut just nu, om man nu skall tro rykten som gar att lasa har och dar.

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Välförtjänt. 🙂 Det skrev jag redan i den ursprungliga recensionen.

HerrRocker87
Gäst
HerrRocker87

Jag har en xperia z3+ i mina ägor sen den släpptes, och ända gången den blir riktigt varm och stänger ner något är i kameraappen, och ännu oftare om det är varmt ute. Men annars blir den inte ett dugg varm eller vill stänga av appar för övrig användning. Så det är inget jag stör mig på direkt. Tycker telefonen i övrigt är väldigt snabb och trevlig, och har själv aldrig ägt en Sony innan, då jag nyss gick från en lgg3.

Medlem
WIRN

[quote name=”HerrRocker87″]Jag har en xperia z3+ i mina ägor sen den släpptes, och ända gången den blir riktigt varm och stänger ner något är i kameraappen, och ännu oftare om det är varmt ute. Men annars blir den inte ett dugg varm eller vill stänga av appar för övrig användning. Så det är inget jag stör mig på direkt. Tycker telefonen i övrigt är väldigt snabb och trevlig, och har själv aldrig ägt en Sony innan, då jag nyss gick från en lgg3.[/quote]
Jag vet inte hur du använder din lur men jag vill iaf kunna ta kort/filma med min

HerrRocker87
Gäst
HerrRocker87

[quote name=”WIRN”][quote name=”HerrRocker87″]Jag har en xperia z3+ i mina ägor sen den släpptes, och ända gången den blir riktigt varm och stänger ner något är i kameraappen, och ännu oftare om det är varmt ute. Men annars blir den inte ett dugg varm eller vill stänga av appar för övrig användning. Så det är inget jag stör mig på direkt. Tycker telefonen i övrigt är väldigt snabb och trevlig, och har själv aldrig ägt en Sony innan, då jag nyss gick från en lgg3.[/quote]Jag vet inte hur du använder din lur men jag vill iaf kunna ta kort/filma med min[/quote]… Läs hela »

UT_lol
Medlem
UT_lol

Jättebra att ni har oss konsumenter i första rummet. Inte många tekniksidor som är så idag! 🙁

Dock vill jag bara säga, när det kommer till ”värmeproblem med 810”, har ni tagit hänsyn till den här långa och utförliga artikeln? http://semiaccurate.com/2015/03/02/behind-fake-qualcomm-snapdragon-810-overheating-rumors/

Thomaseronum
Gäst
Thomaseronum

Äsch, montera en kylfläns på den bara. 😆
comment image