z3_plus_banner

Sonys senaste Android-flaggskepp har nått butiker och vi har spenderat de senaste veckorna med telefonen. Med ett pris runt 7 000 kronor tar den nya modellen sikte på marknadens högsta segment med hopp om att vara en av branschens absolut bästa.

– Detta är en sammanfatting, läs hela testet i Svenska smartphoneguiden –

Sonys senaste flaggskepp på Android-marknaden kallas Xperia Z3+. Modellens namn är minst sagt förvirrande då den är Sonys första flaggskepp i Z-serien som har uppgraderats men inte krönts med en ny siffra. Samtidigt säljs en mycket liknande modell kallad Xperia Z4 i Japan och en annan modell kallad Xperia Z4v i USA. Inga av Z4-modellerna finns dock tillgängliga i Sverige – här är det Xperia Z3+ som gäller.

Sony Xperia Z3+ specifikationer:

Sony_Xperia_Z3plus_Recension_forsta

Sony Xperia Z3+ (E6553)
Skärm 5,2 tum IPS
1 920 x 1 080 pixlar
424 ppi
Processor
Qualcomm Snapdragon 810
4 x ARM Cortex-A57 – 1,96 GHz
4 x ARM Cortex-A53 – 1,56 GHz
Adreno 430
Internminne 3 GB
Intern lagring 32 GB flash
Minneskort Ja, upp till 128 GB microSDXC
Kamera – bak Stillbild: 20,7 MP
Video: 2160p30, 1080p60, 720p120
Övrigt: Porträtt, AR-mask, Ansikte i bild, Sound Photo, AR-kul, Multikamera, Timeshift-video, Kreativ effekt, Svepande panorering m. fl.
Kamera – fram Stillbild: 5 MP
Video: 1080p30
SIM Nano SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.6
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.1 LE
NFC Ja
Anslutningar Mikro USB 2.0
3,5 mm
Batteri 2 930 mAh
Utbytbart Nej
Operativsystem Android 5.0
Övrigt Vatten- och dammtät (IP68)
Dedikerad kameraknapp
Mått 72 x 146 x 6,9 mm
Vikt 144 g

Man kan tycka att det svenska namnet egentligen är det mest representativa. Skillnaderna mellan Xperia Z3 och Z3+ är nämligen inte särskilt många och de flesta nyheterna är ganska små. Den nya modellen är en gnutta lättare och en gnutta tunnare. SIM- och microSD-kortläsaren har bytt plats tillsammans med USB-porten som nu saknar skydd, vilket gör telefonen betydligt lättare att ladda. Utöver detta finns inga större synliga nyheter.

Sony_Xperia_Z3plus_Recension_Undersida

Till skillnad från den amerikanska versionen av telefonen behåller Xperia Z3+ sin Full HD-upplösta skärm som mäter 5,2 tum. Skärmen är knappast branschens mest högupplösta men har potential att vara mer energieffektiv än de mer högupplösta konkurrenterna.

Likt sin föregångare har också Xperia Z3+ sidor av metall och plast. Istället för att skapa telefonens hela ram i metall har Sony valt att göra dess hörnen av plast. Detta sänker tyvärr telefonens annars imponerande känsla av kvalitet något då det mjuka plastmaterialet känns konstigt i relation till den hårda metallen och det hårda glaset.

Sony_Xperia_Z3plus_Recension_Hoger

Ska man försöka sammanfatta Xperia Z3+:s hårdvara kan man säga att den nya modellen är Sonys bästa någonsin i Z-serien. Z3+ erbjuder en otroligt stabil och snygg konstruktion, bra fysiska knappar och vattentäthet. Visst kan man klaga på den glastäckta baksidan eller den dåliga SIM-korthållaren men vi tycker att fördelarna överväger nackdelarna och att Xperia Z3+ är en av marknadens bäst designade telefon någonsin.

Den varma kändisen

Sony Xperia Z3+ drivs av ett Qualcomm Snapdragon 810-chipset. Har du hängt med i snacket om detta chipset och läst mellanrubriken ovan kan du kanske förstå var vi är på väg. Xperia Z3+ har allvarliga problem med värmeutveckling. Vi pratar inte om problem som gör att telefonen blir lite varm i handen när man spelar spel. Nej, vi pratar om allvarliga värmeproblem.

Sony_Xperia_Z3plus_Recension_Sony

För att vara tydliga säger vi det igen: Xperia Z3+:s värmeproblem är irriterande, allvarliga och återkommande. Bara någon minuts normal användning kan räcka för att göra telefonen varm och vissa spel gör telefonen så varm att den är jobbig att hålla i handen. Ett fåtal applikationer kan till och med tvingas att stängas ner efter mindre än två minuters användning för att telefonen blir så varm. Detta är ett totalt oacceptabelt beteende för en telefon som kostar knappt 7 000 kronor och som ändå inte erbjuder särskilt imponerande prestanda. Vi vet inte hur Sony planerar att lösa problemen med Xperia Z3+ men som det ser ut i dag är telefonens värmeproblem så stora att vi inte kan rekommendera telefonen till någon.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jarl HedbergBryanSkuggan777UweBollEn annan Korven Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Heh. Jag hade nästan väntat mig en kalkon med tanke på hur kasst det är med varma telefoner… :-*

Oh well. Nu väntar jag bara på tester av Meizu MX4 med Ubuntu och Fairphone 2 (vilken i och för sig ännu inte har släppts och verkar dessutom bli svår att få tag på bara för test).

En vattentät Fairphone med Ubuntu vore grejer det. Kanske hinner det komma lagom till min Elm ger upp (eller möjligtvis blir så obsolet att jag ändå känner mig nödgad att skaffa ny nalle).

UweBoll
Gäst
UweBoll

LOL, Qualcomm 😡

Synd för Sony dock samt ivriga kunder.

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

Siktet inställt på 1:a platsen, och så kör man en Qualcomm Snapdragon 810…

Lycka till Sony, ni behöver det.

Bryan
Gäst
Bryan

[quote name=”Skuggan777″]Siktet inställt på 1:a platsen, och så kör man en Qualcomm Snapdragon 810…

Lycka till Sony, ni behöver det.[/quote]

Vad menar du? LG G4 kör Qualcomm 808 och är på 1:a platsen?

Jarl Hedberg
Gäst
Jarl Hedberg

”vilket gör telefonen betydligt lättare att ladda” knappast lättare än att släppa ner den i magnetladdaren, som de av outgrundlig anledning tagit bort.