Att använda Windows 7

Min personliga erfarenhet av Windows 7 började efter att Microsoft släppte den första öppna betaversionen och sedan Windows 7 RC har Microsofts nya operativsystem funnits på alla de datorer jag använder eller kommer i kontakt med hemma. Jag har installerat Windows 7 RC på min egen arbetsdator, vardagsrummets HTPC, min sambos stationära dator och även min sambos Atom-utrustade LG X110-netbook.

Alla datorer förutom sambons stationära burk har de senaste veckorna uppgraderats med Windows 7 RTM och det första jag kan säga är att det inte finns en chans att någon av dessa datorer återgår till ett annat Windows-operativsystemet.

Detta kan låta självklart, men för dem som var tidiga ute med Windows Vista är det inte alls så självklart man kan tro. Som jag var inne på tidigare är det just i användandet av Windows 7 som man inser att de ibland små förändringar Microsoft gjort, ger stora vinster i slutändan. Windows Aero ger ett trevligt operativsystem som med massvis av olika skrivbordsteman och nya funktioner för att skräddarsy utseendet ger ett uppmuntrande operativsystem att jobba i. Men funktionaliteten är fortfarande det viktigaste i slutändan.

Här finns bland annat bibliotek-funktionen högt på listan där man enkelt kan spara alla bilder, dokument och mediafiler på passande platser. De bibliotek som finns, man kan även skapa egna, är i själva verket sparade sökningar på hårddisken men gör det betydligt smidigare att hålla reda på sina dokument.


Windows 7 kommer med fyra bibliotek som standard, lägg gärna till dina egna.

De som kommer direkt från Windows XP kan ha det lite svårt att vänja sig vid det nya upplägget i Windows Utforskaren som inte förlitar sig lika mycket på ”manuell navigering” som tidigare. Men i slutändan får det oss att använda biblioteken oftare vilket är positivt då det i min mening är en av de starkaste funktionerna i Windows 7, något som stärks ytterligare av nätverksstödet i operativsystemet.

Windows 7 gör hemnätverk till något positivt

Tidigare versioner av Windows har alltid haft problem med nätverksfunktionaliteten och bara den uppryckning Microsoft gjorde i Windows Vista var en av de anledningar som fick mig personligen att överge Windows XP. Med Windows 7 har man höjt ribban ytterligare och det är inte bara enklare än någonsin att koppla upp sig mot ett nätverk, men drar också nytta av nätverket på ett helt annat sätt.


Inställningar för din hemgrupp.

Det mest uppenbara är Hemgruppen som startas av en Windows 7 dator och där sedan andra datorer i nätverket med Windows 7 kan ansluta till. De datorer som finns anslutna i hemgruppen kan sedan fritt dela med sig av sina filer och skrivare. Hemgruppen har ett lösenord som skapas automatiskt och man får själv styra om andra medlemmar ska få redigeringsrätt eller endast läsrättigheter för dina dokument.


I hemgruppen kan alla Windows 7-utrustade datorer i nätverket kopplas in så länge de har rätt lösenord.

Delningen av filer kan dras ytterligare ett steg längre om vi går tillbaka till våra bibliotek. Här kan man nämligen lägga till bibliotek från andra datorer i ditt hemnätverk. Vilket betyder att jag kan se och komma åt alla bilder och dokument som ligger på exempelvis min Windows Home Server eller HTPC. Allt utan att behöva ta sig in genom nätverket eller föra över filer med USB-minne. Microsoft har nästan lagt in lite cloud-computing i vårt eget hemnätverk, nästa steg får bli att göra filerna tillgängliga även över Internet. Men redan nu kan jag arbeta med en artikel även från andra datorer i nätverket, så länge de finns i min hemgrupp.


I mitt huvudbibliotek hittar jag även bilder på Home Servern och HTPCn.

Hanteringen av trådlösa nätverk är också förbättrat betydligt i Windows 7 med en tydlig lista över tillgängliga nät.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid