ARTIKEL  I Svenska Mästerskapen i datorprestanda och överklockning har vi nu för nionde året i rad sett den svenska överklockningseliten fajtas om fina priser och äran att kalla sig Sveriges bästa överklockare. Under en månad lång kamp har vi sett massor av imponerande bedrifter och världsresultaten har avlöst varandra under tävlingens gång, när nu krutröken lagt sig har vi alltså två nya mästare att prisa.

Under SMPC2010 har vi sett tunga strider i de två grenarna Procentuell Överklockning och GPU Classic där vi inte bara sett mycket imponerande toppresultat utan även flera fina bedrifter och resultat längre ned i placeringslistorna. Över 30 överklockare har totalt tagit sig förbi 100% överklockning i de båda grenarna och i den absoluta toppen har vi kunnat räkna in idel världsresultat.

Årets prisbord har med ett totalt värde av över 170 000 svenska kronor varit ett av de största i tävlingens historia, och utan tvivel det största över två tävlingskategorier. Innan vår verifieringsprocess är över och den slutgiltiga resultatlistan är spikad kan vi idag presentera en preliminär resultatlista och två nya SM-mästare som korats under SMPC2010. 

Procentuell Överklockning – Där toppresultaten avlöste varandra

Den enda tävlingskategorin som hållt genom SM-historien är Procentuell Överklockning och här handlar det om ren processormisshandel där den som lyckas överklocka sin CPU procentuellt högst står som slutgiltig vinnare. Under SMPC2010 hade vi en historiskt jämn kvartett i täten och något ovanligt stod sig placeringarna under finaldagen utan några större förändringar i toppen. Men trots bristen på överraskningsmoment var det gott om dramatik i kulisserna där bland annat SM-tvåan Tomas ”Vedma” Walltin var uppe på nytt världsrekord med sin Celeron 430 CPU, som dock inte var fullt medgörlig vid verifieringen. Tungt för Tomas som trots allt gjorde en lysande tävling och plockade hem en meriterande andraplats efter Jon ”elmor” Sandström

– Procentuell Överklockning | Jon ”elmor Sandström – Vinnare med 175,62%elmorsys

elmorres

Jon har de senaste åren tagit platsen som Sveriges mest meriterande överklockare och under SMPC2010 var det alltså dags att följa upp sina internationella framgångar med nya toppresultat på hemmaplan. Resultatet blev som de senaste två åre, succé och en tredje raka SM-titel. Med detta är Jon den ende svenske överklockare som tagit 4 individuella SM-titlar. 3 stycken i Pris/Prestanda och i år en titel i Procentuell Överklockning.

I väntan på en större vinnarintervju passade vi på att höra med Jon hur det känns efter ännu en seger och återigen koras som Sveriges bästa överklockare.


Ja då var det dags igen Jon, det börjar bli svårt att hålla reda på dina SM-titlar numera. Hur känns det att återigen ta hem ett mästerskap, och till råga på allt i en för dig personligen ny tävlingsgren?”

Jag får väl inleda med klassikern ”det är alltid kul att vinna” Procentuell överklockning är ingen favorit men det gick ju vägen ändå. Jag visste att jag hade en bra cpu redan i början på tävlingen men att det skulle bli så jämt som det faktiskt blev i toppen trodde jag inte.

Största överraskningen för mig var dock GPU Classic som jag inte trodde på alls i början men det är en gren som växt på mig och  var helt klart roligast att följa så här på slutet. Kan även passa på att slänga in ett tack till alla som deltagit både i tävlingen samt runt omkring och gör denna tävlingen till vad den är varje år.

GPU Classic – Bjöd på SM-historiens mest rafflande avslutning

Efter en rykande succé under SMPC2009 med tävlingsgrenen Classic tog vi det tunga beslutat att lägga de nya instegskategorin till handlingarna och satsa på en ny gren. Med namnet GPU Classic hade vi även under SMPC2010 möjligheten att satsa på grafikkortsöverklockning, något som med facit i hand blev en närmast lika stor succé som fjolårets processortävling.

Vi har under de veckor som gått sett massvis med spännande lösningar och från söndermoddade grafikkort till häftiga toppresultat fick vi också en minst sagt gastkramande avslutning där vi med 5 minuter kvar av årets tävling hade Henrik ”TheMutt” Wennberg i solklar ledning med 209,79 %. Ett resultat de flesta trodde skulle stå sig in i det sista. Men bara med minuter kvar gick inte bara Sahand ”ViToli” Fayzi förbi med sina 210.1%, även SM-meriterade Miroslav ”exs” Banusic hade resultat liggande i kappsäcken. Med en total överklockning på 215,777% tog Miroslav sin första SM-titel någonsin och skruvade upp frekvenserna på sitt GeForce 8400 GS från 450 MHz GPU och 400 MHz minne till 1 160 MHz GPU samt 632 MHz minne.

 GPU Classic | Miroslav ”exs” Banusic – Vinnare med 215,777%mirosys

mirores

Miroslav var redan under SMPC2009 med i tätstriden men fick då se sig slagen av just Jon ”elmor” Sandström då de båda hade en tuff batalj i tävlingskategorin Pris/Prestanda. Under SMPC2010 delade de båda upp sig på vardera tävlingskategori, något som med facis i hand var ett segerrecept för båda.

Vilken makalös avslutning ni bjöd på i GPU Classic Miroslav. Om jag inte missminner mig har du även tidigare mästerskap valt att hålla på dina resultat in i det sista. Vi har tre deltagare över 200% och du har alltså nått totalt 215,77% överklockning på ditt grafikkort, hur känns det att vara Sveriges bästa överklockare och hur har tävlingen varit?

Hej! Vill börja med att säga tack för en superkul tävling en stor eloge till er som har gjort tävlingen möjlig varje år. För mig har det varit en tuff månad med många spenderade timmar på OC och det har betalat av sig för min del. Återigen ett stort tack för en kickass tävling och trots att jag är trött som bara den på att överklocka just nu så ser jag fram emot nästa års upplaga av SMPC!

Vi kommer att bjuda på mer information om tävlingen och våra vinnare när vi presenterar den slutgiltiga resultatlistan.

Vi är mycket glada att se det gensvar vi fått under SMCP2010 och den närmaste veckan kommer vi att jobba med vår slutverifiering som vi hoppas ska resultera i att vi behåller de nuvarande topplistorna för årets tävling. Vi kommer även att under veckan som kommer publicera våra vinnare av utlottningspriserna för alla deltagare (Gigabyte GeForce GTX 460 Super Overclock) samt liveöverklockare (In-Win Commando 1 500 watt). Ett stort tack till alla som deltagit i årets mästerskap och grattis till de lyckliga vinnarna!

Här nedan finns de kompletta preliminära resultatslistorna för vinnarna i årets tävling. En komplett lista över alla resultat finns att hitta i vår topplista och mer information om deltagarna i årest SM går att hitta bland våra SM-profiler.

topplista

Sist men inte minst vill vi skänka ett stort tack till våra sponsorer som gjort detta mästerskap möjligt!

gigabyte.logga
2
2
futuremark-logga 2
Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
The MuttViToliSnorchMean Machinelajnus86 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
The Mutt
Medlem
The Mutt

Grattis till vinnarna och hoppas nu att alla verifieringar går igenom. 🙂

mattan
Medlem
mattan

Då gratulerar jag båda vinnare, och alla andra naturligtvis. 😀

The Mutt
Medlem
The Mutt

BTW Det är inte exs screen. 😉

The Mutt
Medlem
The Mutt

Tack, jag hade högre resultat men hade inte tid att fixa verifieringen så det var ingen mening att lägga upp bara en screen, mitt topp resultat var 1150/632, fick du mina mail BTW?

Marcus Heinemo
Medlem

Jag sitter å känner mig ganska nöjd, gpu classic var roligare än väntat. Ser fram emot att höra från exs, han lyckades behålla en hög minnesklock med mer vGPU, något som alla andra misslyckades med på det kortet. Oerhört bra jobbat och troligtvis en klurig hw-modd bakom detta 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Stort grattis till vinnarna! Måste säga att det vart en fantastisk tävling.Det har värkligen varit hög klass på tävlingen, och alla presterade välidgt bra.
Härligt att se alla dessa inovativa lösningar. Nästa år blir det minsann andra bullar. Då ska jag inte döa mitt kort 😀

haha grattis alla.

Kinc
Medlem

Elmor du ger dig inte 🙂 Snyggt jobbat. Stort grattis till vinnarna!

Per SJöberg
Medlem
Per SJöberg

Grattis till exs och elmor!

Det bästa med smpc har nog faktiskt varit att man fått lära sig nya saker tycker jag!

Henry de Kruijf
Medlem

Kan bara hålla med, det bästa med årets SM har varit att man lärt sig en hel del.. sen har det varit grymt kul att se alla lösningar folk hittat på. Stort grattis till vinnarna! 😉 …. Det som jag själv tycker har varit mindre bra, och som jag nästan kan bli lite sur över är att det i GPU-classic för stor del bara handlat om att få hem rätt kort. Själv har jag köpt hem både ett Asus 8400GS och flera Gigabyte varianter, men alltid fått version med dåliga minneskretsar (så som de flesta har fått). Att då ett… Läs hela »

The Mutt
Medlem
The Mutt

Jag är benägen att hålla med ME4ME men samtidigt är det lika med cpuer, jag harr testat ca20st olika 2140, 2160 och även några andra lågt klockade 775 processorer men den bästa gjorde 471 med SS.
Nej, det hade varit roligare med någon form av 3d tester kanske kombinerat med Wprime eller liknande, med fast bestämd HW. Och gärna utan begränsningar i kyllösningar och att man får veta vilken HW soom ska köras 3mån innan.

CrOOs
Medlem
CrOOs

Grattis alla, det var ett kanonkul sm :).

Själv är jag dock ganska bitter när jag nu har hittat min valideringsbild på 204%, typiskt att det är en dag försent :(.

[IMGcomment image[/IMG]

Per SJöberg
Medlem
Per SJöberg

Trist CrOOs 🙁 KÄnns alltid som att man börjar för sent. Det kvittar om det är tentor eller tävlingar.

Hannes
Medlem

Grattis allihopa! Vilket sjujävla SM det blev! Jag är oerhört imponerad! 😀

Kan inte annat än att hålla med Anton på punkten angående hårdvara – det är en del av spelet.

Henry de Kruijf
Medlem

Kan inte hålla med dig där Anton.. Det finns viss skillnad i det som hänt nu i GPU-Classic, och Procentuell Överklockning. Det är liksom en sak att överklockningspotentialen skilljer sig mellan CPUer/GPUer .. men att beställa samma kort, och ovetande få andra (sämre) minneskretsar är som att race:a med två stycken volvo v70 på is, fast den ena bilen levereras med vinterdäck och den andra med sommardäck..

aja, nog tjatat … jag hoppas det blir annorlunda nästa år 🙂

elmor
Medlem
elmor

Tack allihopa 🙂

Som vanligt så är tur en stor del av tävlingen, en anledning till att jag föredrog pris/prestanda (väldigt lite tur som spelade in där). Det går inte att komma från det men genom en smart designad tävling går det att minimera den delen.

The Mutt
Medlem
The Mutt

Angående olikt klockande kort så köpte jag ett Gainward 8400GS med GT218 kärna dvs samma som i Geforce 210 och det finns det knappt något program som funkar med och det här kortet hade dessutom ett eget ID som inte fanns med någonstans. Sen köpte jag ett Club3D 8400GS som hade G98 kärna men det kom inte över 850mhz på coren vad jag än gjorde. Så om det är någon tröst så har jag inte köpt bara ett kort heller. 😉

7st kort har jag kört och många klockade som skit på ena eller det andra sättet…
Mitt topp resultat från igår….
[URLcomment image[/IMG][/URL]

lajnus86
Medlem
lajnus86

Tycker hela tävlingen har varit kanon, riktigt spännande på slutet. Och en stor eloge till alla som gör denna tävling genomförbar år efter år.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jag tycker att halva grejen är förberedelser. Man har hela året på sig om man håller sig till troligen godkända nyare CPU:er och grafikkort (okej, GPU Classic var annorlunda då det var helt nytt iofs), så jag ser inte riktigt problemet. Bäst hårdvara vinner, det är bara en fråga på hur tidigt man vill börja satsa.

Snorch
Medlem
Snorch

Tror jag är ganska nöjd med mitt resultat när jag ser hur många kort ni testat. Jag använde ett kort och började testa mer seriöst först i lördags. 😉

Men håller med Meanie, det är egentligen förberedelserna som är det rolig, kanske inte att köpa på sig 20 kort och testa, utan mer att försöka få ur så mycket av kortet med modifieringar osv.

ViTToly
Medlem
ViTToly

ME4ME : Jag vet inte vad du snackar om, men jag körde med ett Albatron kort och inget Asus.

The Mutt
Medlem
The Mutt

[quote name=”ViToli”]ME4ME : Jag vet inte vad du snackar om, men jag körde med ett Albatron kort och inget Asus.[/quote]

Vad han menar är att han trodde du körde ett Gigabyte kort eftersom det har samma referens frekvenser som ditt och eftersom du inte visar vad du kör så gissade han…

Edit: sorry kollade fel screen ditt kort har samma referensfrekvens som ASUS kortet.