Sveriges mest prestigfyllda överklockningstävling slår nu upp portarna för åttonde året i rad. Svenska mästerskapen i datorprestanda och överklockning lockar bland annat med priser värda över 210 000 kronor och Live-sändningar.

När vi för 8 år sedan startade det svenska mästerskapet i datorprestanda och överklockning var
det bara de mest luttrade datoranvändarna som gav sig på att pressa sina komponenter till nya nivår. Målet var att sprida fenomenet överklockning till den stora massan och ge svenska överklockare en chans att mäta sina krafter mot varandra. År 2002 hade vi en total prispott till ett värde av 25 000 kronor och vinnarna hette Jimmie Knutas respektive Markus Åland. För dem som känner sig nostalgiska kan man läsa vår vinnarintervju från SMPC2002 i följande artikel.

Vi spolar fram klockan närmare 8 år och landar i slutet av 2009 där vi nu drar igång det åttonde raka svenska mästerskapet i datorprestanda och i backspegeln ser vi hur överklockningen förändrats under åren. Från att vara något för de envisa entusiasterna är överklockning idag en miljonindustri där komponenttillverkare har just överklockning i toppen av sina prioritetslistor. Överklockningstävlingarna är också många där alla vill vara med på ett hörn och vi ser med glädje hur tävlingsandan sprids.

I takt med att överklockningens läge ändrats har även SMPC genomgått en evolution och årets mästerskap tar detta till sin yttersta spets. Med SMPC2009 kommer vi fortsätta vårt mål att sprida överklockning till en bredare publik och som vi tidigare avslöjat görs detta både med ändringar i tävlingsupplägget och genom prisbordet. Vi har även publicerat en omfattande överklockningsskola som i detalj går igenom konsten överklockning och kan vara ett bra hjälpmedel för dem som vill ge det ett eget försök, något vi givetvis rekommenderar!

Över 210 000 kronor står på spel i form av datorprodukter från flera av marknadens ledande aktörer och inte mindre än ett 40-tal deltagare kommer att kamma hem någon form av pris under årets mästerskap där allas prestationer är värdefulla, för oss och överklockningscommunityn.


För dem som är nya inom överklockning eller helt enkelt inte deltagit i SMPC tidigare ska vi ge en kortfattad introduktion till tävlingen och hur den fortlöper den närmaste månaden. Tävlingen startas den 10 december varpå tävlingssajten, priser, regler och topplistorna görs tillgängliga. Den 10 januari kl. 22.00 avslutas tävlingen och de preliminära vinnarna koras. I årets mästerskap finns tre olika tävlingskategorier Procentuellt Överklockning, Pris/Prestanda och nytillskottet Classic. En kortare presentation av de tre tävlingarna finns här nedan;

Tävlingskategori I – Procentuell Överklockning

Procentuell Överklockning är en klassisk kategori som funnits med sedan SM i Datorprestanda och Överklockning bildades år 2002. Det är en kategori för de absolut skickligaste utövarna och här finns väldigt lite begränsningar i vilka metoder man får ta till för att uppnå bästa resultat. Kategorin syftar till att överklocka en processor procentuellt sett så mycket som möjligt. Tävlingskategorin har under årens lopp givit resultat i världsklass, fjolårets vinnare, Andreas Jonasson aka himura, vann på imponerande 192% överklockning. I kategorin Procentuell Överklockning korar vi Sveriges bästa överklockare och världens högsta registrerade procentuella överklockning sattes också i denna tävling av Robert "crotale" Kihlberg med 203% under SMPC2005.

 

Tävlingskategori II – Pris/Prestanda

Tävlingskategorin Pris/Prestanda är SM-tävlingarnas mest komplexa tävlingsgren där inte enbart överklockningskunskaper sätts på prov utan också kunskaper inom mjukvaruoptimeringar och prismedvetenhet. Tävlingskategorin syftar till att, med en begränsad budget, sätta ihop en dator som har så goda prestanda som möjligt. För att ge en ungefärlig bild av vad som krävs av deltagarna i denna kategori har vi listat några av utmaningarna:

– Ingående kunskap om överklockning
– Hårdvaruoptimeringar, att väga datorns produkter mot varandra för bästa prestanda
– Mjukvaruoptimeringar, att med mjukvara optimera datorn maximalt
– Kunskap om vilka produkter som är mest prisvärda
– Stor förmåga att kombinera produkter samt kompabilitet
– Ingående förmåga om vilka produkter som går att optimera
– Förståelse för prisvärda kylningslösningar
– Ha en känsla för bästa möjliga prestanda, till lägsta möjliga kostnad
– Bygga ett system inom en begränsad budget (4500 kronor)

Den som vinner Pris/Prestanda har på djupet visat mycket stora kunskaper och har byggt och optimerat den mest prisvärda datorn Sverige kan frambringa.

 

Tävlingskategori III – Classic

Classic är en nyhet i årets tävlingar och kategorin går i den gamla skolans överklockning, med andra ord processoröverklockning med luftkylning. Syftet med Classic-kategorin är att hålla reglerna mycket enkla, men det gör inte kategorin enkel att vinna. Processoröverklockning med luftkylning är något alla kan delta i, både nybörjare och ärrade överklockare, och därför blir konkurrensen fortfarande tuff. Då ökningen av processorns hastighet i procent (I likhet med Procentuell Överklockning) utgör resultatet, krävs inte heller dyr utrustning, man kan tävla med i princip vilken processor som helst. Fler potentiella deltagare gör också att vi har ett extra brett prisbord där alla deltagare har möjlighet att tävla eller vinna priser i utlottningar. För den seriöse syftar kategorin Classic till att kora Sveriges bästa klassiska överklockare.

De kompletta regelverken för de tre tävlingskategorierna finns på tävlingssajten men det finns ett par viktiga saker att tänka på.

1. De tre kategorierna har olika prisbord. Huvudkategorierna som kräver mest tid och pengar har ett generellt högre värde.
2. Varje kategori har specifika regler så se till att läsa igenom regelverken ordentligt innan ni ger er in i tävlingen.
3. Varje deltagare kan endast delta i En tävlingskategori.
4. ALLA deltagare i årets mästerskap har chans att vinna priser, oavsett placering.
5. Live-rapportering med Bambuser ger extra vinstchanser.

Vi tar oss passande nog vidare till det många nog är mest nyfikna på, priserna.


Prisbordet i SMPC2009 är som vi tryckt på flera gånger tidigare det största i tävlingens historia, men ännu viktigare i vår mening är att desto fler även har chansen att vinna. De flesta överklockningstävlingar har en handfull vinnare på sin höjd och då pratar vi både stora Live-event och mindre onlinebaserade tävlingar. Förra året skickade vi ut priser till ett tjugotal vinnare i SMPC2008, i år kommer denna siffra vara en bit över 40, men kanske ännu fler när tävlingen väl avslutas.


Det kompletta prisbordet hittar du här!

Prisbordet som finns att skåda i sin helhet på tävlingssajten kommer som tidigare lägga något mer värde i Pris/Prestanda och Procentuell Överklockning. Men den nya Classic-kategorin har inte bara ett djupare prisbord utan även riktigt fina vinster med ett sammanlagt värde av över 40 000 kronor.

 

Tävlingskategori Antal vinnarplaceringar
Procentuell Överklocking 10
Pris/Prestanda 10
Classic 15

Förutom de placeringspriser vi kommer att dela ut efter tävlingen ska det även göras upp om spurtpriser en bit in i tävlingen. När detta kommer att ske avslöjar vi i ett senare skede. Men priserna är redan klara. De deltagare som leder respektive tävlingskategori när spurtpriset avgörs kommer att vinna en retailversion av Microsofts senaste operativsystem Windows 7 Ultimate.

Utöver detta kommer vi även lotta ut två Windows 7 Ultimate-kopior under tävlingens gång. Det enda man behöver göra för att få en chans att vinna är att registrera sin användare och lägga upp ett giltigt resultat i någon av kategorierna samt bifoga en motivering till varför just du ska vinna en kopia av Windows 7. Vill man få ytterligare en chans att vinna en kopia av Windows 7 Ultimate ska man även registrera sig på Bambuser och göra en registrerad Live-sändning under mästerskapet.

 

Prisfördelning Windows 7 Ultimate
Spurtpriser 3 st (en för varje kategori)
Deltagarutlottning 1 st
Live-deltagare 1 st

Live-sändningarna under SMPC2009 kommer att ske i samarbete med den svenska tjänsten Bambuser.com och går till på följande vis.

– Deltagare registrerar sig på Bambuser.com med samma smeknamn som i SMPC-tävlingen med ändelsen "- SMPC2009" (ex. "LiveErik – SMPC2009")
– Deltagare förbereder sin Live-sändning med
mobiltelefon, webbkamera eller annan utrustning
– Bestämmer en tidpunkt för när Live-testandet ska ske
– Kontakter SM-juryn och bokar denna tid (Helst 24h före)

Kontaktar SM-juryn med information om Live-strömmen och när sändningen ska börja
– NordicHardware informerar läsare och deltagare om när och hur man kan följa Live-överklockning på vår sajt

Eventuella tekniska problem löses med hjälp av NordicHardware och Bambuser. Mer information om Bambuser och kontoregistrering hittas på bambuser.com.


En annan nyhet i årets
svenska mästerskap är att vi även riktar mer fokus på både användarna och sponsorerna i SM. Det är ni som gör tävlingen möjlig och under SMPC2009 kommer vi att lära känna både sponsorer och deltagare på ett flera nya sätt. Under registreringen till årets tävling får man även svara på ett flertal korta frågor. Svara gärna på dessa så gott ni kan, detta är information som senare kommer att finnas i din SM-profil och ger en bättre bild av din syn på överklockning och SMPC i helhet.

Vi hoppas på detta sätt få en öppnare tävling där man inte bara kan få veta mer om redan etablerade överklockningsprofiler utan även se nya profiler växa fram. Tillsammans med Bambusers live-rapportering och rapportering kring alla SM-profiler hoppas vi detta ger tävlingen ytterligare en dimension.

Samtidigt ger vi även våra sponsorer en möjlighet att nå ut med sina budskap om överklockning och deras syn på detta växande fenomen. Vi kommer att uppdatera vår tävlingssajt med Sponsorprofiler under tävlingens gång där man kan läsa mer om sponsorernas priser men även varför man intresserar sig för överklockning och hur man som företag satsar på detta.

Här nedan är en kompett lista över våra sponsorer, som även finns på SM-sajten, där man kan klicka vidare till själva sponsorprofilerna där de finns tillgängliga.

 

OBS! Alla text på sponsorprofilernas sidor kommer helt oredigerade direkt från företagen själva och NordicHardware själva har ingen del i texterna.

Mer information om SMPC2009 och tävlingen som helhet finns att hitta på vår tävlingssajt. Har man ytterligare frågor om tävlingen går det bra att kontakta SM-juryn på följande adress.

Till sist vill vi önska alla lycka till och förklara 2009 års SM i datorprestanda och överklockning officiellt öppnat!

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid