Det åttonde svenska mästerskapet i datorprestanda och överklockning har nu stängt sina portar och i det största och ett av de mest spännande SM-tävlingarna hittills har vi nu korat tre nya svenska mästare.

Efter fyra hårda veckor i skyttegravarna har vi nu stängt igen portarna för SMPC2009.  Det åttonde svenska mästerskapet i datorprestanda och överklockning som med ett rekordstort prisbord på över 215 000 kronor och livesänd överklockningsdramatik verkligen blivit ett mästerskap utöver det vanliga.

Under kvällen har vi i vår finalvaka kunnat följa både dramatiken i resultatlistorna och de sista livesändningarna för årets SM. Det som annars präglat SMPC2009 är den ständiga dramatik som utspelat sig i de olika tävlingskategorierna. Inte någon gång tidigare har vi sett ett så händelserikt mästerskap och här har just livesändningarna gjort tävlingarna mer levande än tidigare.

När krutröken nu skingrat sig har vi kunnat kora tre nya svenska mästare men även ett trettiotal andra lyckliga vinnare som alla ska få en eloge för deras insats i SMPC2009. Vi kommer nu de närmaste veckorna att gå igenom verifieringen för alla som deltagit i årets mästerskap men tills dess kan vi här presentera de preliminära vinnarna i årets mästerskap.

– Procentuell Överklockning | Jonas "Mean Machine"Klar
Vinnare med 168.1%

Jonas "Mean Machine" Klar är en välkänd överklockningsprofil här på NordicHardware och han har varit en av de flitigaste deltagarna under årets SM där processormodellerna avlöst varandra på löpande band. Fokus har varit på Celeron-processorer och efter att ha gått igenom 9 stycken olika CPU:er hittade Jonas inte bara sitt, utan hela tävlingens guldkorn. En Celeron D430 som tog Jonas upp till en procentuell överklockning av 168.1%, från standardklockfrekvens på 1,8GHz klättrade processorn hela vägen till 4,83GHz med hjälp av en dos flytande kväve. Här nedan kommer ett utdrag ur vår kommande vinnarintervju med Jonas;

NH: Hej Jonas, för att ta en gammal sportfråga till att börja med: Hur känns det?

Jonas: Underligt nog känns det inte så speciellt. Jag antar att det bara är en sån där sak som man inser när man går och lägger sig, jag kommer nog somna rätt gott.

I kölvattnet av Jonas oslagbara segerresultat pågick en stenhård kamp om de övriga pallplaceringarna där tvåan (Andreas "Himura" Johansson), trean (Peter "MrVoodoo" Blom) och fyran (Terho "Terho" Mukka)  alla lade sig inom 0.8 procent av varandra. En rafflande avslutning minst sagt, men otaliga livedueller under tävlingens gång.


– Pris/Prestanda | Jon "elmor" Sandström –
Vinnare med 73277.2 poäng

Jon "elmor" Sandström plockade hem sin hittills tredje SM-titel när han försvarade sin fjolårsvinst i Pris/Prestanda. Detta med en nästan lika imponerande marginal som Jonas. Jon började tävlingen ganska lugnt med att mörka sitt 3DMark-resultat och lägga sig på en beskedlig 6:e plats med en vecka kvar av tävlingen. Men under finalhelgen drog Jon upp sitt slutgiltiga resultat som med en totalpoäng av 73277.2 poäng var helt utom räckhåll för den tidigare ledaren Mattias "gbglassen" Awes. Jon använde sig av Intels Core i5 750 processor och två stycken Sapphire Radeon HD 4770 grafikkort i CrossFire för att nå sina fina resultat. Här nedan kommer ett utdrag ur vår kommande vinnarintervju med Jon;

NH:  Du börjar ju bli lite av en veteran nu, vad skulle du säga är bästa sättet att lära sig överklocka?

Elmor:  Haha, illa att bli kallad veteran vid 20.  Bästa sättet är att sitta och prova helt enkelt. Det finns mycket information att hämta på forum om man kör fast eller behöver råd.

I de sista skälvande minuterna fick även Mattias se sig omseglad av en annan veteran i Pris/Prestanda, Miroslav "exs" Banusic som med ett riktigt fint slutresultat på en glödande Core 2 Duo E8400 CPU kunde ta sig upp på en slutgiltig andraplats.

 


– Classic | Niclas "kalleapa" Bränström –
Vinnare med 135.125%

Niclas "kalleapa" Bränström kom från kan tyckas ingenstans och gick under sista tävlingsveckan direkt in på en förstaplats i vår nya tävlingskategori Classic. Niclas lyckades trycka upp klockfrekvensen på sin Celeron E1200 CPU till hela 3762Mhz med endast vanlig luftkylning, en procentuell överklockning på hela 135%. Detta var övermäktigt till och med för Tomas "Doman" Pettersson som länge hade en ganska stadig ledning i Classic, men som till sist fick nöja sig med en mycket hedersam andraplats. Här nedan kommer ett utdrag ur vår kommande vinnarintervju med Niclas;

NH: Kände du dig någonsin säker på att vinna?

Niclas: Nej. Hade tur med "Olle" [namnet Niclas gav processorn under tävlingen, red. anm] på så sätt att han gick upp till ca 131% men där tog det stopp ett långt tag. Satt mest och jobbade med att säkra andraplatsen. Sen vid en omstarts så hände något magiskt och han sköt upp till 135%. Vet knappt själv hur det gick till men glad blev jag iaf. Den gick fruktansvärt stabilt med startade om Cpu-Z flera gånger för att försäkra att det inte var något konstigt
pågång men det höll sig stadigt.

Tredjeplatsen knep Tomas "Vedma" Walltin som var uppe ovanför 130% och vände men som slutligen tog hem en tredjeplats med en överklockning på 129.88%. Efter Tomas fanns ett koppel av deltagare där Fredrik "Merlinen" Alamaa gjorde en rusning från 7:e till 4:e plats i slutminuterna av tävlingen.

 

Vi är mycket glada att se det gensvar vi fått under SMCP2009 och den närmaste veckan kommer vi att jobba med vår slutverifiering som vi hoppas ska resultera i att vi behåller de nuvarande topplistorna för årets tävling. Ett stort tack till alla som deltagit i årets mästerskap och grattis till de lyckliga vinnarna!

Här nedan finns de kompletta preliminära resultatslistorna för vinnarna i årets tävling. En komplett lista över alla resultat finns att hitta i vår topplista och mer information om deltagarna i årest SM går att hitta bland våra SM-profiler.

Sist men inte minst vill vi skänka ett stort tack till våra sponsorer som gjort detta mästerskap möjligt!

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid