Vi har tagit oss en närmare titt på de system Kinc och Crotale använde sig av för att erövra titeln som svensk mästare i datorprestanda. Det bjuds på allt från bilder och filmer till deras egna kommentarer kring SMPC2005.

I vanlig ordning hade vi stora förhoppningar på att få se ett än mer storslaget mästerskap när SMPC2005 drog igång i början av december. Vi hade redan då en svenska världsrekordhållare i 3Dmark och flera imponerande resultat från fjorårets tävlingar att se tillbaka på. Med facit i hand kan man knappast påstå att vi blivit besvikna över hur Prestanda-SM 2005 avslutats, och då ska vi ta med i beräkningarna att vi faktiskt har en mycket spännande tredje gren kvar att följa.
Hur som helst har vi sedan Prestanda-SM gick av stapeln för första gången 2001 sett att Sverige som land fått allt mer respekt inom överklockningscommunityn. Även om SMPC inte är den enda anledningen till detta hoppas och tror vi att många tagit sitt överklockande till en ny nivå på grund av det ökade intresset för det vi vill kalla en sport.

År 2005 har onekligen varit ett år som etsat fast Sverige internationellt på överklockningsscenen där Marcus ”Kinc” Hultin redan innan SM hunnit med att slå ett flertal världsrekord i 3Dmark och knappast otippat tog hem segern i SMPC2005, med nära på ett nytt världsrekord. Ett världsrekord han själv är ansvarig för sedan tidigare.

Under SM:ets gång har vi även rapporterat om Robert ”Crotale” Kihlbergs framgångar i Procentuell Överklockning där hans rekordöverklockning på 197% skapade stora rubriker på de flesta Internetmedier inom den Internationella communityn. Hur hans bragdartade 203% resultat tas emot återstår dock att se, men att en SM-deltagare tar sig över den magiska 200% gränsen är onekligen en milstolpe vi är glada över att få presentera här på NordicHardware.

Utöver de två kungarna i vardera kategori finns det flera deltagare som imponerat mycket, inte bara genom att slå sig in på prispallen men även genom att prestera ytterst väl efter sina förutsättningar. Tyvärr kan vi inte nämna alla dessa vid namn men det är just dessa prestationer som visar att överklockning förvisso blir allt mer likt en sport, men fortfarande utövas av sanna entusiaster.

I denna korta vinnarartikel har vi tänkt fokusera just på de två vinnande systemen från Marcus ”Kinc” Hultin och Robert ”Crotale” Kihlberg. I ett senare skede kommer vi publicera intervjuer med våra två SM-vinnare men redan nu kan ni få ta del av detaljerad information för deras monstersystem samtidigt som båda SM-vinnarna fått ge sin syn på deras deltagande i årets tävling.


Innan vi går vidare med information om Marcus resultat i Prestanda-SM 2005 ska vi ta en kort biografi för en av de mest välkända svenska överklockarna som är mera känd under namnet Kinc.

 

Marcus ”Kinc” Hultin – Biografi
Födelsenamn: Kim Marcus Hultin
Smeknamn: Kinc
Historia bakom smeknamn: Det började med en stor kaktus som stod inne i Varberg som blev som en person för oss. Som vi döpte till Mr Kaktus. Vi hälsade på honom varje gång vi var ute. När jag senare skulle lägga ett företagsnamn på webdesignen för ett projekt jag höll på med blev det Kaktus Inc. Som senare blev förkortat till Kinc.
Ålder: 21
Stjärntecken: Våg
Födelseort: Varberg
Första överklocknings- upplevelse: Det började med en P3 Coppermine 450MHz i 517MHz 24/7 men inga allvarliga överklockningsförsök. Det var inte förrän under fjorårets mästerskap som överklockningen tog fart ordentligt.
Tidigare SMPC-meriter: SMPC2004 – 2:a plats
Tidigare 3Dmark-meriter: 3Dmark2001: 1 tidigare världsrekord och först över 50 000 poäng.
3Dmark03: 1 tidigare världsrekord och först över 40 000 poäng.
3Dmark05: 1 tidigare världsrekord och det nuvarande världsrekordet.
Är tillsammans med OPPainter den enda som haft världsrekord i alla tre 3Dmark-klasser samtidigt.

När vi nu vet lite mer om Marcus som person är det dags att titta närmare på det system som hjälpte Marcus att ta hem sin första titel i Prestanda-SM med en mycket betryggande marginal. Systemet som användes var inte helt oväntat identiskt med det system Marcus använde under DreamHack Winter 2005 då han återtog sitt världsrekord i 3Dmark05 från Shamino. Tyvärr var inte Marcus testande under Prestanda-SM lika givande som under DreamHack, vilket han själv förklarar lite längre ner i artikeln, men att dra till med 18 427 poäng i ett mästerskap och publicera det under första dagens tävlan är inte en dålig prestation i sig. Specifikationerna för Marcus system finns här nedan;

 

Kincs vinnarsystem – 18 427 3Dmarks

Processor: Athlon 64 FX-57 (0512UPMW) @ 3883MHz
Processorkylning: Flytande kväve (LN2)
Grafikkort: Gainward 7800GTX 512MB SLI @ 760/2058MHz
Grafikkortskylning: Overklokk Dual Evap Cascade
Moderkort: DFI NF4 SLI-DR
Minne: Corsair XMS 3200LL Rev1.1 2x512MB BH-5 

Det finns inte mycket mer för oss att säga då resultaten talar för sig själva. Vi kommer inom en snar framtid publicera intervjuer med både Marcus och Robert men innan dess ville vi höra vad de både hade att säga själva om sin medverkan i SMPC2005. Här är vad Marcus hade för känslor efter att tävlingarna nu avslutats.

”Jag är egentligen inte nöjd med mitt resultat i SM, eftersom det faktiskt blev 200 poäng lägre än mitt personliga bästa. Anledningen till att det inte gick lika bra var att cascaden för grafikkorten läckt etylen och inte klarade hålla kylan så det blev väldigt stressigt att köra. Jag fick även kompromissa och köra en säker hastighet på CPUn då jag inte hade rum för att den skulle krascha. Men med tanke på omständigheterna är jag ändå nöjd med resultatet. Eftersom jag fick detta resultatet i ett väldigt tidigt skede var planen att köra en gång till med en lagad cascade eller flytande kväve på båda korten. Nu blir detta projekt istället efter nyår, något ni kommer att få se mycket av här på NH.”

Vi tackar återigen Maruc för hans imponerande insatser i SM och innan vi går vidare med vår andra vinnare kan vi även erbjuda våra läsare ett längre klipp från Marcus verifiringsvideo som visar hur det kan gå till när man benchar på hög nivå, för att ladda ner filmen klicka på skärmdumpen nedan.


Vår andre SM-mästare är som bekant Robert ”Crotale” Kihlberg och för alla trogna NordicHardware besökare är Robert knappast någon okänd överklockare. Roberts artiklar om överklockning och recensioner har fått mycket god kritik både i Sverige och Internationellt. Att Robert även var regerande svensk mästare i Procentuell Överklockning gjorde knappast hans bedrift mindre imponerande. Robert och Jimmie ”Stinger” Knutas är för övrigt de enda två som tagit en SM-titel två år i rad, till skillnad mot Stinger har nu Robert chansen att försvara den ännu ett år.

 

Robert ”Crotale” Kihlberg – Biografi
Födelsenamn: Robert Gustav Kihlberg
Smeknamn: crotale
Historia bakom smeknamn: Har haft detta nick i några år nu och det uppkom helt enkelt genom att bara sätta ihop lite bokstäver. På senare tid har jag sett att det är namnet på en orm i något språk, och även ett Franskt militärt missilsystem.
Ålder: 23
Stjärntecken: Oxe
Födelseort: Katrineholm
Första överklocknings- upplevelse: PII 300 till 338MHz. Körde defrag och korrumperade hela hårddisken.
Tidigare SMPC-meriter: SMPC2003 – 3:a
SMPC2004 – 1:a
SMPC2005 – 1:a
Tidigare Procentuell Överklockning-meriter: Celeron 333 @ 600MHz

P4 1.6 @ 3300MHz (SMPC2003)

Celeron Mobile 1400 @ 3755 (SMPC2004)

Celeron D 325J @ 5253MHz

Robert var förra året kanske ingen överraskande vinnare men det var många som överrumplades av överklockningspotentialen i Mobile Celeron-plattformen. Robert drog då till med en imponerande överklockning på 168.2% genom att dra sin 1.4GHz Celeron Mobile till 3.755GHz. I år var det dags igen för att vittja Celeron Mobile-plattformen, men på grund av våra nya regler var det inte möjligt för Robert att använda sig av sin gamla processor, en ny 1.4GHz Celeron Mobile införskaffades och även moderkort och kylning byttes ut i sluttampen. Resultatet vet vi alla, en ofattbart imponerande överklockning på 203% som det lär vara väldigt få, om någon, som tidigare åstadkommit. Prestandan är kanske inte den bästa men en 1.4GHz processor arbetandes i 4.24GHz är nästan ofattbart. Här nedan är en fullständig specifikation över det system som tog Robert till och förbi den magiska 200% gränsen.

 

Crotales vinnarsystem – 203% överklockning

Processor: Celeron Mobile 1400 (Northwood-kärnan) @ 4243MHz
Processorinfo: 303MHz FSB, ~2.0v
Processorkylning: Flytande kväve (LN2)
Grafikkort: GeForce Ti4600
Moderkort: Abit IC7-G (vcore, ovp, vchip, vid)
Minne: Mushkin 256MB BH-5

Här nedan är ytterligare ett antal bilder från Roberts överklockningsförsök.

 

Roberts resultat i SMPC2005 är det i särklass bästa vi sett i Prestanda-SMs historia och frågan är om vi kommer få se något liknande igen i framtiden. En överklockning på över 200% är onekligen något som många inte ens trodde var möjligt. Robert har dock visat att det visst varit möjligt, om än knappast det enklaste projekt han tagit på sig. Innan vi publicerar våra intervjuer med vinnarna har vi även låtit Robert få fritt ord och berätta om sina känslor efter slutet av SMPC2005.

”I procentuella klassen kan det alltid hända en massa saker och man får spana in en massa olika kategorier efter
lämpliga processorer. Jag bestämde mig för att testa Celeron Mobile som tidigare år, men med tyngre kylning detta år. Huvudsakliga testerna kördes med en Cascade-anläggning (-100C) för att kolla så moderkort med mera hängde med. Det visade sig att Abit’s IS7-kort inte ville vara med till längre än 280FSB, så storebror IC7 som tidigare har kört i 300 fick rycka in. Efter en uppsättning moddar på kortet och 4 dagars körning med flytande kväve passerade vi 4200MHz, och alltså 200% överklockning.

Vi tackar även Robert återigen för hans historiska insats i SM, precis som Marcus har även Robert valt att dela med sig av den del ur hans verifieringsvideo och det är minsann en riktigt trevlig komponering som man inte borde missa. För dem som vill se hans vinnande system ”in action”, för att ladda ner filmen klicka på den talande bilden nedan.


Denna korta artikel hoppas vi kunnat ge er läsare en bättre bild av både Marcus och Robert som överklockare och personer, samtidigt som ni har fått en närmare titt på de två imponerande datorsystem dem använt för att ta sina respektive titlar i Prestanda-SM 2005. Vi kommer inom de närmaste veckorna fortsätta med verifieringar av resultat och även ta fram mer intressant material kring tävlingarna som gått. Bland annat fullständiga intervjuer med båda vinnarna, självklart även med den som i slutändan tar hem vinsten i den tredje kategorin i SM, Pris/Prestanda.

Pris/Prestanda ska som sagt var inte heller glömmas bort och när vi stänger portarna för denna tävling nästa vecka ska det bli mycket intressant att se vilken prestanda man kan uppnå med en dator för "blott" 7000 kronor. Med andra ord gäller det att hålla utkik på NordicHardware för nya uppdateringar när vi drar oss närmare prisutdelning och de övriga avslutande momenten.

Vi vill samtidigt passa på att tacka alla sponsorer som bidragit till årets SM vilket gjort att vi lyckats skrapa ihop vinster till ett värde av knappat 80 000 svenska kronor, Marcus och Robert får bland annat ett komplett Crossfire X1800 XT-kit hemskickat från Sapphire och alla godsaker som finns med på prisbordet går att hitta på vår SMPC2005-sajt.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid