Sony Xperia Z3+: I praktiken

Riktigt bra kamera

Sony är en av världens största tillverkare av mobila kamerasensorer. Företaget producerar många av världens mest avancerade kamerasensorer och är bland annat kända för att tillverka kamerasensorer som används i Apples Iphone. Med tanke på detta kommer det kanske inte som en större överraskning att Xperia Z3+ också har en riktigt bra kamera.

Likt sin föregångare har Sony Xperia Z3+ en 1/2,3 tum kamerasensor med en upplösning på 20,7 megapixel. Detta låter ju bra men kameran har tyvvärr en ordentlig ackilleshäl. Till skillnad från alla andra starka konkurrenter på marknaden saknar Xperia Z3+ optisk bildstabilisering. Bristen på bildstabilisering har inte särskilt stor betydelse för fotografering i ljusa miljöer men i mörka miljöer är det lätt att se stora skillnader mellan Xperia Z3+ och exempelvis LG G4. I bilderna nedan ser vi att Sonys kamera har stora problem med att hålla bruset borta, vilket gör att bilden saknar samma detaljrikedom som finns i den bild som fångas av LG G4.

I ljusa miljöer presterar Xperia Z3+ i klass med de bästa modellerna på marknaden. Kameran erbjuder oerhörd detaljrikedom, även om vi inte kan se någon större skillnad mellan Xperia Z3+ och LG G4 som har en kamera med lägre upplösning.

Kameran fångar bilder med ett imponerande dynamiskt omfång men färger tenderar till att vara en gnutta matta och tråkiga. LG G4 återger mer trovärdiga och rika färger och bättre kontrast, vilket ger en ökad känsla av detaljrikedom i bilderna.

Sonys senaste modell levererar några av branschens bästa bilder. Vi har använt bättre kameror men kan helt klart säga att även kameraentusiasten inte kommer att bli besviken av Xperia Z3+.

Sony Xperia Z3+
LG G4
20150712_164717 DSC_0023
20150712_164859 DSC_0024
20150712_165333 DSC_0027
På telefonens framsida finns en fem megapixelkamera som tyvärr inte kommer i närheten när det gäller kvalitet. Visst är den betydligt bättre än exempelvis Huawei P8 men den erbjuder låg detaljrikedom i sina bilder i jämförelse med telefoner så som LG G4 och Samsung Galaxy S6.

Ljud och bild

Sonys senaste flaggskepp har en 5,2 tum Full HD-upplöst LCD-baserad IPS-panel. Skärmen kan producera riktigt fina färger och hög ljusstyrka men har problem med svärta, likt alla andra LCD-baserade modeller på marknaden. Svärtan får extra stora problem vid extrema betraktningsvinklar, vilket också är typiskt för IPS-skärmar, men detta är bara ett litet problem för en annars utmärkt skärm. Skärmens låga upplösning i förhållande till konkurrenterna är så gott som omöjlig att se, även när den hålls precis bredvid en högupplöst skärm, och skärmens alla andra egenskaper ligger på toppnivå tillsammans med branschens bästa.

Sony_Xperia_Z3plus_Recension_Sony_framsida

Likt sin föregångare har också Xperia Z3+ två frontmonterade högtalare. Detta låter bra på pappret och det har sina fördelar i verkligheten. Faktumet att användaren av telefonen troligen befinner sig framför telefonens skärm, gör att ljudet oftast är riktat åt rätt håll. Högtalarnas position gör dock inte allt och faktum är att de två högtalarna är ganska dåliga. De producerar inte ljud av särskilt hög volym och inte av särskilt hög kvalitet. Högtalarna är sämre än så gott som alla andra konkurrenter på marknaden. Även telefoner så som LG G4 som har sin högtalare placerad ganska ostrategiskt på dess baksida, ger en betydligt bättre ljudupplevelse än Xperia Z3+.

Den varma kändisen

Sony Xperia Z3+ drivs av ett Qualcomm Snapdragon 810-chipset. Har du hängt med i snacket om detta chipset och läst mellanrubriken ovan kan du kanske förstå var vi är på väg. Xperia Z3+ har allvarliga problem med värmeutveckling. Vi pratar inte om problem som gör att telefonen blir lite varm i handen när man spelar spel. Nej, vi pratar om allvarliga värmeproblem.

Vi kan inte säga säkert att det är Qualcomm Snapdragon 810 som är den enskilda boven bakom det hela men vi vet ett par saker: Sony har planer på att skicka ut en uppdatering som tar hand om vissa värmeproblem, Qualcomm Snapdragon 810 har haft stora problem tidigare och ingen annan telefon från Sony har tidigare haft något liknande problem. Det lutar alltså åt att det är Snapdragon 810 som modellens stora problem.

För att vara tydliga säger vi det igen: Xperia Z3+:s värmeproblem är irriterande, allvarliga och återkommande. Bara någon minuts normal användning kan räcka för att göra telefonen varm och vissa spel gör telefonen så varm att den är jobbig att hålla i handen. Ett fåtal applikationer kan till och med tvingas att stängas ner efter mindre än två minuters användning för att telefonen blir för varm. Detta är ett totalt oacceptabelt beteende för en telefon som kostar knappt 7 000 kronor och som ändå inte erbjuder särskilt imponerande prestanda. Vi vet inte hur Sony planerar att lösa problemen med Xperia Z3+ men som det ser ut i dag är telefonens värmeproblem så stora att vi inte kan rekommendera telefonen till någon.

När telefonen blir varm varnar den användaren om problemet. I exemplet nedan hade vi använt telefonen i en kvart för att surfa och ladda ner några filer från webben. Redan vid denna ganska normala användning hade exemplaret börjat bli påtagligt varmt på baksidan. Vi öppnade då kameraappen och började spela in video med alla inställningar ställda som de kommer från Sony, video spelades alltså in i Full HD-upplösning. Efter 10 sekunders inspelning dök detta meddelandet upp på skärm.

Screenshot_2015-07-02-22-03-35

Mindre än två minuter senare stoppades inspelningen. Skärmen blev svart och ett meddelande berättade att applikationen hade stoppats för att telefonen blivit för varm.

Screenshot_2015-07-02-22-06-00

Vi ska påpeka att vi har lyckats spela in mycket längre sekvenser, även i högre upplösningar, när telefonen inte redan var vid början av inspelningen. Men det är orimligt att kräva att kameran inte får användas om telefonen nyligen använts för att göra något annat.

Det är givetvis inte vanligt att telefonen faktiskt väljer att stänga av applikationer för att den är så varm. Videoinspelningsexemplet var ett av de mest extrema exempel vi kunde hitta. Det visar dock att Sony har ett allvarligt problem med värme som gör företagets flaggskepp till en stundtals oanvänbar smartphone.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0