Intro

HTC fortsätter med One-serien men den här gången har man satsat allt på en telefon. Utöver ett läckert aluminiumchassi hittar vi marknades mest högupplösta skärm, en ljuskänslig kamera, en Qualcomm 600 CPU och stereohögtalare. Vi kan konstatera att HTC tagit sig ordentligt i kragen och leverar en telefon utöver det vanliga.

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

HTC har inte haft det lätt de senaste åren. Medan Samsung och Apple har tagit marknadsandelar har HTC tappat försäljning vilket delvis beror på att man inte har marknadsfört sina produkter lika väl men även på att man inte har haft ett starkt varumärke. Samsung har Galaxy-serien och Apple har iPhone – HTC har en mängd telefoner där det inte är soklart vilken som är bäst. Detta har man nu läst genom att släppa HTC One och man har även sett till att den inte kommer byta namn beroende på vilken operatör som säljer den. På pappret ser det mycket bra ut och våra första intryck av telefonen var som ni kan se nedan även de positiva.

Specifikationer HTC One
Mått (H x B x D) 137,4 x 68,2 x 9,3 mm
Vikt 143 gram
Skärmpanel S-LCD 3
Storlek och upplösning 4,7 tum, 1080 x 1920 pixlar (468 ppi)
CPU Qualcomm Snapdragon 600 (fyrkärnig Krait 300)
Tillverkningsteknik 28nm
CPU-frekvens 1,7 GHz
GPU Adreno 320
RAM 2 GB LPDDR2
Internimnne 32 GB/64 GB
MicroSD-plats Nej
Batteri 2 300 mAh
Anslutningar MHL, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 21 Mbps
LTE
WiFi 802.11ac
Bluetooth 4.0
GPS, A-GPS, GLONASS
NFC
LED indikator
Kamera Baksidan: 4MP med autofokus, LED-blixt och optiskt bildstabilisering, spelar in video i 1080p
Framsidan: 2,1 MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Android 4.1, Jelly Bean

Jämfört med förra årets flaggskepp, One X, har det mesta förbättrats och det är svårt att klaga på något specifikt. Det skulle vara plats för microSD-kort samt att det saknas stöd för 900 megahertz-bandet vilket kan ge problem med om man använder Tele2 eller Telenors 4G-nät. Men det finns stöd för 2 600 megahertz-bandet som enligt Tele2 täcker 60 procent av befolkningen och det är även det bandet som ger hastigheter på upp till 80 megabit per sekund.

HTC One blir den första telefonen som använder Qualcomm Snapdragon 600 som ger mer beräkningskraft än sin föregångare Snapdragon S4 Pro. Vilket utöver bättre resultat i våra prestandatester kan ge en bättre batteritid då man inte behöver köra i lika höga klockfrekvenser, men vi kommer gå in mer på detta lite senare. Skärmen som är den tredje generationens Super LCD är för närvarande den mest högupplösta på marknaden och vi kan räkna med att upplösningen inte är det enda som förbättrats jämfört med S-LCD 2.

Det är lite synd att telefonen lanseras med Android 4.1 men förhoppningsvis får vi en uppdatering till den senaste versionen inom en snar framtid. HTC One X förväntas få en uppdatering i juni och då kan man tycka att det nya flaggskeppet borde få det tidigare eller i samma veva. Vad som kan väga upp på mjukvarufronten är det nya gränssnittet Blink Feed som anpassar sig efter användaren.

HTC One erbjuder 2 GB LPDDR2 RAM vilket är lite av en besvikelse då Snapdragon 600 har stöd för LPDDR3, men det finns i alla fall tillräckligt med internminne och förmodligen är det svårt att få användning av ett snabbare minne i dagsläget.

Tittar vi istället på det interna lagringsminnet är det skönt att se att HTC helt skippat en 16GB-modell. Skillnaden mellan att ha 11 gigabyte eller 25 gigabyte efter att operativsystemet tagit sitt är enorm och väger i vår mening helt klart upp för bristen av minneskortplats. Det är även värt att komma ihåg att HTC erbjuder ett Dropbox-konto på 23 gigabyte i två år.

27 KOMMENTARER

 1. [quote name=”Stefan C”]Hmm, märkligt test när inte Xperia Z är med i testresultaten. Hur tänkte ni där??[/quote]
  Vi har tyvärr inte Xperia Z registrerad i vår testsvit Stefan men vi ska se till att uppdatera med Sonys lur också.

  Personligen tycker jag detta är en riktigt intressant lur för mig. Är osäker på om mitt användande är kompatibelt med de nya 5-tums lurarna. Nästan lite väl stora om jag ska vara ärlig och föll för industridesignen på One när jag som hastigast testade den i London.

 2. Bara jag som tycker att kamerajämförelsen är något onyanserad?
  Hade gärna sett ett antal punker som togs upp och diskuterades snarare än att det, i alla fall i texten, upplevs som att ni på förhand bestämt er för att htc-kameran är sämre. resultatet blir detsamma men som exempel kan ju nämnas skärpan på första bilderna på sony-kameran. Där är nokia-bilden nämnvärt suddig medans den andra är knivskarp vilket inte nämns.
  Sedan något oklart skärpeproblem på nästa bildserie vilket isf skulle göra foto i mörker omöjligt?

 3. [quote name=”alons”]Bara jag som tycker att kamerajämförelsen är något onyanserad?
  Hade gärna sett ett antal punker som togs upp och diskuterades snarare än att det, i alla fall i texten, upplevs som att ni på förhand bestämt er för att htc-kameran är sämre. resultatet blir detsamma men som exempel kan ju nämnas skärpan på första bilderna på sony-kameran. Där är nokia-bilden nämnvärt suddig medans den andra är knivskarp vilket inte nämns.
  Sedan något oklart skärpeproblem på nästa bildserie vilket isf skulle göra foto i mörker omöjligt?[/quote]

  Jag skulle inte säga att bilden är knivskarp och tittar man närmare ser man att en del av skärpan är pga efterbehandling vilket inte behöver vara fel. Detta nämmner jag även i texten under bilden.

  Problemet med HTC One när det kommer till fotografi i mörker är att den saknar fokuslampa och även har problem med att hitta mörka objekt, detta gör att man inte får in fokus vilket resulterar i ordentligt suddiga bilder.

  Att ha ett högt ljusinsläpp är positivt om det använts på rätt sätt. Med HTC One får man bilder som är smått överexponerade och en färgåtergivning som inte är perfekt. Därför anser vi att den är en sämre kamera och det är inte något vi bestämt på förhand. Vi gick in med goda förhoppningar om att den skulle prestera riktigt bra – tyvärr gjorde den inte det.

 4. [quote name=”shaglord”]Lustigt att den är större än S3/S4/XperiaZL och samtidigt så har den mindre skärm. Har dem varit lata med designen eller?

  /s[/quote]

  Den är smalare än både Xperia Z och Galaxy S3/S4, dock har den en något större skärmram. Sen ska man inte glömma att den har en välvd baksida vilket resulterar i mindre volym. Valet av material påverkar även en del, men jag skulle inte säga att HTC har varit lata.

 5. [quote name=”Magnus Liljeqvist”]Finns det ingen telefon som har usb 3.0?
  Kan man se om man fått sms/har missat samtal om laddaren sitter i ?[/quote]

  Det var en del prat förra året att vi skulle få se det i början av 2013 men det har varit tyst på sista tiden.

  Angående missade samtal/sms på låsskärmen så var det inget jag tänkte på, men LED indikatorn visar missade samtal även vid laddning så jag skulle tro att det även gäller låsskärmen

 6. [quote name=”Felix Byström”][quote name=”Magnus Liljeqvist”]Finns det ingen telefon som har usb 3.0?
  Kan man se om man fått sms/har missat samtal om laddaren sitter i ?[/quote]

  Det var en del prat förra året att vi skulle få se det i början av 2013 men det har varit tyst på sista tiden.

  Angående missade samtal/sms på låsskärmen så var det inget jag tänkte på, men LED indikatorn visar missade samtal även vid laddning så jag skulle tro att det även gäller låsskärmen[/quote]

  Det var lysdioden jag tänkte på. Var lite otydlig. Hade en HTC Desire förut och den hade jag ställt in så den blinkade blått vid missat samtal/sms och som vanligt rött när den laddade och grönt när den var klar (om jag då inte fått sms/samtal förstås) Dock lyckas jag inte få till det på min HTC One X därför jag undrade. Den har väl ingen LED som kan visa blått men den borde kunna blinka som den gör då den inte sitter på laddning så man slipper tända skärmen på morgonen om man har den på ljudlös. Kanske jag som missat något inställning eller så men tror inte det. (kör Handcent som sms client)

 7. [quote name=”Magnus Liljeqvist”][quote name=”Felix Byström”][quote name=”Magnus Liljeqvist”]Finns det ingen telefon som har usb 3.0?
  Kan man se om man fått sms/har missat samtal om laddaren sitter i ?[/quote]

  Det var en del prat förra året att vi skulle få se det i början av 2013 men det har varit tyst på sista tiden.

  Angående missade samtal/sms på låsskärmen så var det inget jag tänkte på, men LED indikatorn visar missade samtal även vid laddning så jag skulle tro att det även gäller låsskärmen[/quote]

  Det var lysdioden jag tänkte på. Var lite otydlig. Hade en HTC Desire förut och den hade jag ställt in så den blinkade blått vid missat samtal/sms och som vanligt rött när den laddade och grönt när den var klar (om jag då inte fått sms/samtal förstås) Dock lyckas jag inte få till det på min HTC One X därför jag undrade. Den har väl ingen LED som kan visa blått men den borde kunna blinka som den gör då den inte sitter på laddning så man slipper tända skärmen på morgonen om man har den på ljudlös. Kanske jag som missat något inställning eller så men tror inte det. (kör Handcent som sms client)[/quote]

  Den blinkade om jag fick in ett missat samtal vid laddning, men det trodde jag även att One X gjorde direkt från lådan. Annars föredrar jag NoLed applikationen. Har du rootat telefonen kan du alltid testa Light Flow Lite

 8. [quote name=”this”]Använde ni senaste mjukvaran vid test, ska tydligen ha kommit en uppdatering som skulle förbättra bildkvalitén för kameran.
  http://www.gsmarena.com/htc_one_software_update_improves_camera_performance-news-5759.php%5B/quote%5D

  Jag har faktiskt inget svar på den frågan, men man skulle kunna spekulera i att vi har haft den äldre versionen då det är en del blur på bilderna. Samtidigt tycker jag att är konstigt att endast hardwarezone har fått tillgång till senaste FW vilket skulle kunna bero på att de fick telefonen tidigare än oss och därmed inte hade den senaste uppdateringen.

  Jag ska se om jag kan få fram information från HTC vilken FW som kördes på vårt ex.

 9. [quote name=”Felix Byström”][quote name=”Magnus Liljeqvist”][quote name=”Felix Byström”][quote name=”Magnus Liljeqvist”]Finns det ingen telefon som har usb 3.0?
  Kan man se om man fått sms/har missat samtal om laddaren sitter i ?[/quote]

  Det var en del prat förra året att vi skulle få se det i början av 2013 men det har varit tyst på sista tiden.

  Angående missade samtal/sms på låsskärmen så var det inget jag tänkte på, men LED indikatorn visar missade samtal även vid laddning så jag skulle tro att det även gäller låsskärmen[/quote] Under Inställningar>Skärm>Blinkningar vid meddelande, finns det en hel sida med alternativ när led ska blinka. Kryssa i vilka saker led lampan ska blinka för. Kryssar du inte i några alternativ så lyser den endast vid svagt batteri.

  Det var lysdioden jag tänkte på. Var lite otydlig. Hade en HTC Desire förut och den hade jag ställt in så den blinkade blått vid missat samtal/sms och som vanligt rött när den laddade och grönt när den var klar (om jag då inte fått sms/samtal förstås) Dock lyckas jag inte få till det på min HTC One X därför jag undrade. Den har väl ingen LED som kan visa blått men den borde kunna blinka som den gör då den inte sitter på laddning så man slipper tända skärmen på morgonen om man har den på ljudlös. Kanske jag som missat något inställning eller så men tror inte det. (kör Handcent som sms client)[/quote]

  Den blinkade om jag fick in ett missat samtal vid laddning, men det trodde jag även att One X gjorde direkt från lådan. Annars föredrar jag NoLed applikationen. Har du rootat telefonen kan du alltid testa Light Flow Lite[/quote]
  Under Inställningar>Skärm>Blinkningar vid meddelande, finns det en hel sida med alternativ när led ska blinka. Kryssa i vilka saker led lampan ska blinka för. Kryssar du inte i några alternativ så lyser den endast vid svagt batteri.

 10. [quote name=”Retur”]
  Under Inställningar>Skärm>Blinkningar vid meddelande, finns det en hel sida med alternativ när led ska blinka. Kryssa i vilka saker led lampan ska blinka för. Kryssar du inte i några alternativ så lyser den endast vid svagt batteri.[/quote]

  Jo, men med One X så blinkar den inte när den är på laddning. “Direkt från lådan” var en dum formulering från min sida, orootad var vad jag menade 😛

 11. Jag har haft telefonen i 1.5v or so. Riktigt nojd med den.

  Visst, den optiska bildstabiliseringen ar inte riktigt lika bra som den pa Nokias Lumia – men det ar ju mycket battre med det den har, an om den inte hade haft det. Ang bilder – kolla Anandtechs recension. Snacka om att telefonen piskar sonder allting nar man tar bilder i laga ljusforhallanden. (1)
  Det finns en ny FW (2) som skall fixa upplosningen pa bilderna i normalt dagsljus

  (1) http://anandtech.com/show/6747/htc-one-review/7
  (2) http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=2119

  Sjalv har jag inte upplevt att telefonen blir varm, men jag sitter ju inte och kor superpi hela tiden heller. Har lirat nagra spel, inget markvardigt.

  En sak som jag faktiskt tycker kan forbattras ar lagsta ljudniva. Ett plupp over 0 ar ganska hogt (lagom faktiskt) ur hogtalarna, det hade varit nice med ett lage som ar lagre an det, i t.ex. office-miljo.

 12. Jag tackar för ett mycket bra test som vanligt. Dock är det nu helt klart dags att slänga ut eller komplettera videobatteritestet från låga 640*368 till FullHD med låg, mellan och hög bitrate.

  Inte skulle man köra lågupplöst video annat än när bättre saknas om man hade en sådan kompetent skärm.

 13. Köpte Htc x one! min första Htc och sista Htc.
  Denna lär inte vara bättre! 2 dar funkar första telefonen som den ska sedan vriser inte sig skärmen och g-sensorn trasig!

  Andra telefonen funkar ok tills jag får en uppdatering installerad och skärmen funkar inte på ett visst ställe reagerar inte ens.

  Htc nej verkligen inte REK inte Htc till nån heller.
  Sitter på en SG3 LTE 4G idag och har fungerat klanderfritt hittills…

 14. [quote name=”Desplow”]Jag tackar för ett mycket bra test som vanligt. Dock är det nu helt klart dags att slänga ut eller komplettera videobatteritestet från låga 640*368 till FullHD med låg, mellan och hög bitrate.

  Inte skulle man köra lågupplöst video annat än när bättre saknas om man hade en sådan kompetent skärm.[/quote]

  Jo, det är delvis sant. Men samtidigt är det mycket material som fortfarande är i den upplösningen. Till nästa test ska jag komplettera med ett klipp i 1080p.

  [quote name=”Snej”]Vilken firmware hade ni på telefonen? Bilderna ni tagit med kameran ser ut som skräp i jämförelse med väldigt många andra recensioner samt jämförelsetester som publicerats den senaste tiden. Ni känner till att HTC haft problem med kameramjukvaran på de första batcherna?[/quote]

  Vi väntar fortfarande på svar från HTC och om det kommit en ny FW ska vi ta nya tester så att resultaten är up-to-date.

  [quote name=”smocke”]Köpte Htc x one! min första Htc och sista Htc.
  Denna lär inte vara bättre! 2 dar funkar första telefonen som den ska sedan vriser inte sig skärmen och g-sensorn trasig!

  Andra telefonen funkar ok tills jag får en uppdatering installerad och skärmen funkar inte på ett visst ställe reagerar inte ens.

  Htc nej verkligen inte REK inte Htc till nån heller.
  Sitter på en SG3 LTE 4G idag och har fungerat klanderfritt hittills…[/quote]

  Det var tråkigt att höra, men det låter som att du har fått en måndagsexemplar då jag inte hört att det skulle vara ett särskilt utbrett problem med One X

 15. Tack för en bra recension!
  Jag har en fråga om kameran.
  Min erfarenhet med snabba slutartider i mörka miljöer är att det är överlägset för de flesta typer av fotosituationer förutsatt att bilen blir någorlunda ljus. I ert test har ni med bilder på statiska objekt i en studio. Inte det vanligaste use caset för en mobilkamera. Att lumia blir ljusare är helt ointressant om de blir suddiga när det är människor eller andra saker som inte är helt stilla med på bilder inomhus. Har ni någon uppfattning om skillnaderna i mer normala användningsområden i dåligt ljus?

 16. [quote name=”Alex78″]Tack för en bra recension!
  Jag har en fråga om kameran.
  Min erfarenhet med snabba slutartider i mörka miljöer är att det är överlägset för de flesta typer av fotosituationer förutsatt att bilen blir någorlunda ljus. I ert test har ni med bilder på statiska objekt i en studio. Inte det vanligaste use caset för en mobilkamera. Att lumia blir ljusare är helt ointressant om de blir suddiga när det är människor eller andra saker som inte är helt stilla med på bilder inomhus. Har ni någon uppfattning om skillnaderna i mer normala användningsområden i dåligt ljus?[/quote]

  HTC One har en bra mycket lägre slutartid än konkurrenterna vilket förstås är en fördel när det kommer till rörliga objekt. Men nu har problemet varit skärpan som inte berott på slutartiden utan att One har svårt att få in fokus i mörka miljöer.

  Vi väntar fortfarande på svar från HTC och om det finns nyare mjukvara kommer vi uppdatera med nya bilder.

 17. [quote name=”Robert1″]Har du fått något svar från HTC?[/quote]

  HTC verkar inte veta vilken kameramjukvara enheterna skickades med utan sa att det är möjligt att vår var uppdaterad till den senaste versionen men att det lika gärna kunde vara den gamla. Vi har därför bestämt att göra nya tester på kameran med mjukvara som definitivt är den senaste.

 18. [quote name=”Felix Byström”][quote name=”Robert1″]Har du fått något svar från HTC?[/quote]

  HTC verkar inte veta vilken kameramjukvara enheterna skickades med utan sa att det är möjligt att vår var uppdaterad till den senaste versionen men att det lika gärna kunde vara den gamla. Vi har därför bestämt att göra nya tester på kameran med mjukvara som definitivt är den senaste.[/quote]

  Väntar med spänning! Vet du när ni kommer testa kameran igen?

LÄMNA ETT SVAR