HTC fortsätter med One-serien men den här gången har man satsat allt på en telefon. Utöver ett läckert aluminiumchassi hittar vi marknades mest högupplösta skärm, en ljuskänslig kamera, en Qualcomm 600 CPU och stereohögtalare. Vi kan konstatera att HTC tagit sig ordentligt i kragen och leverar en telefon utöver det vanliga.

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

HTC har inte haft det lätt de senaste åren. Medan Samsung och Apple har tagit marknadsandelar har HTC tappat försäljning vilket delvis beror på att man inte har marknadsfört sina produkter lika väl men även på att man inte har haft ett starkt varumärke. Samsung har Galaxy-serien och Apple har iPhone – HTC har en mängd telefoner där det inte är soklart vilken som är bäst. Detta har man nu läst genom att släppa HTC One och man har även sett till att den inte kommer byta namn beroende på vilken operatör som säljer den. På pappret ser det mycket bra ut och våra första intryck av telefonen var som ni kan se nedan även de positiva.

Specifikationer HTC One
Mått (H x B x D) 137,4 x 68,2 x 9,3 mm
Vikt 143 gram
Skärmpanel S-LCD 3
Storlek och upplösning 4,7 tum, 1080 x 1920 pixlar (468 ppi)
CPU Qualcomm Snapdragon 600 (fyrkärnig Krait 300)
Tillverkningsteknik 28nm
CPU-frekvens 1,7 GHz
GPU Adreno 320
RAM 2 GB LPDDR2
Internimnne 32 GB/64 GB
MicroSD-plats Nej
Batteri 2 300 mAh
Anslutningar MHL, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 21 Mbps
LTE
WiFi 802.11ac
Bluetooth 4.0
GPS, A-GPS, GLONASS
NFC
LED indikator
Kamera Baksidan: 4MP med autofokus, LED-blixt och optiskt bildstabilisering, spelar in video i 1080p
Framsidan: 2,1 MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Android 4.1, Jelly Bean

Jämfört med förra årets flaggskepp, One X, har det mesta förbättrats och det är svårt att klaga på något specifikt. Det skulle vara plats för microSD-kort samt att det saknas stöd för 900 megahertz-bandet vilket kan ge problem med om man använder Tele2 eller Telenors 4G-nät. Men det finns stöd för 2 600 megahertz-bandet som enligt Tele2 täcker 60 procent av befolkningen och det är även det bandet som ger hastigheter på upp till 80 megabit per sekund.

HTC One blir den första telefonen som använder Qualcomm Snapdragon 600 som ger mer beräkningskraft än sin föregångare Snapdragon S4 Pro. Vilket utöver bättre resultat i våra prestandatester kan ge en bättre batteritid då man inte behöver köra i lika höga klockfrekvenser, men vi kommer gå in mer på detta lite senare. Skärmen som är den tredje generationens Super LCD är för närvarande den mest högupplösta på marknaden och vi kan räkna med att upplösningen inte är det enda som förbättrats jämfört med S-LCD 2.

Det är lite synd att telefonen lanseras med Android 4.1 men förhoppningsvis får vi en uppdatering till den senaste versionen inom en snar framtid. HTC One X förväntas få en uppdatering i juni och då kan man tycka att det nya flaggskeppet borde få det tidigare eller i samma veva. Vad som kan väga upp på mjukvarufronten är det nya gränssnittet Blink Feed som anpassar sig efter användaren.

HTC One erbjuder 2 GB LPDDR2 RAM vilket är lite av en besvikelse då Snapdragon 600 har stöd för LPDDR3, men det finns i alla fall tillräckligt med internminne och förmodligen är det svårt att få användning av ett snabbare minne i dagsläget.

Tittar vi istället på det interna lagringsminnet är det skönt att se att HTC helt skippat en 16GB-modell. Skillnaden mellan att ha 11 gigabyte eller 25 gigabyte efter att operativsystemet tagit sitt är enorm och väger i vår mening helt klart upp för bristen av minneskortplats. Det är även värt att komma ihåg att HTC erbjuder ett Dropbox-konto på 23 gigabyte i två år.

Leave a Reply

27 Kommentarer på "HTC One – Telefonen som lever upp till sitt namn"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
Tempel
Gäst

Lever upp till sitt namn? Multitaskar uselt?

Stefan C
Gäst

Hmm, märkligt test när inte Xperia Z är med i testresultaten. Hur tänkte ni där??

Anton Karmehed
Gäst

[quote name=”Stefan C”]Hmm, märkligt test när inte Xperia Z är med i testresultaten. Hur tänkte ni där??[/quote]
Vi har tyvärr inte Xperia Z registrerad i vår testsvit Stefan men vi ska se till att uppdatera med Sonys lur också.

Personligen tycker jag detta är en riktigt intressant lur för mig. Är osäker på om mitt användande är kompatibelt med de nya 5-tums lurarna. Nästan lite väl stora om jag ska vara ärlig och föll för industridesignen på One när jag som hastigast testade den i London.

alons
Gäst

Bara jag som tycker att kamerajämförelsen är något onyanserad?
Hade gärna sett ett antal punker som togs upp och diskuterades snarare än att det, i alla fall i texten, upplevs som att ni på förhand bestämt er för att htc-kameran är sämre. resultatet blir detsamma men som exempel kan ju nämnas skärpan på första bilderna på sony-kameran. Där är nokia-bilden nämnvärt suddig medans den andra är knivskarp vilket inte nämns.
Sedan något oklart skärpeproblem på nästa bildserie vilket isf skulle göra foto i mörker omöjligt?

Felix Byström
Gäst
[quote name=”alons”]Bara jag som tycker att kamerajämförelsen är något onyanserad?Hade gärna sett ett antal punker som togs upp och diskuterades snarare än att det, i alla fall i texten, upplevs som att ni på förhand bestämt er för att htc-kameran är sämre. resultatet blir detsamma men som exempel kan ju nämnas skärpan på första bilderna på sony-kameran. Där är nokia-bilden nämnvärt suddig medans den andra är knivskarp vilket inte nämns. Sedan något oklart skärpeproblem på nästa bildserie vilket isf skulle göra foto i mörker omöjligt?[/quote] Jag skulle inte säga att bilden är knivskarp och tittar man närmare ser man att… Läs hela »
shaglord
Gäst

Lustigt att den är större än S3/S4/XperiaZL och samtidigt så har den mindre skärm. Har dem varit lata med designen eller?

/s

Felix Byström
Gäst

[quote name=”shaglord”]Lustigt att den är större än S3/S4/XperiaZL och samtidigt så har den mindre skärm. Har dem varit lata med designen eller?

/s[/quote]

Den är smalare än både Xperia Z och Galaxy S3/S4, dock har den en något större skärmram. Sen ska man inte glömma att den har en välvd baksida vilket resulterar i mindre volym. Valet av material påverkar även en del, men jag skulle inte säga att HTC har varit lata.

Magnus Liljeqvist
Gäst

Finns det ingen telefon som har usb 3.0?
Kan man se om man fått sms/har missat samtal om laddaren sitter i ?

Felix Byström
Gäst

[quote name=”Magnus Liljeqvist”]Finns det ingen telefon som har usb 3.0?
Kan man se om man fått sms/har missat samtal om laddaren sitter i ?[/quote]

Det var en del prat förra året att vi skulle få se det i början av 2013 men det har varit tyst på sista tiden.

Angående missade samtal/sms på låsskärmen så var det inget jag tänkte på, men LED indikatorn visar missade samtal även vid laddning så jag skulle tro att det även gäller låsskärmen

Magnus Liljeqvist
Gäst
[quote name=”Felix Byström”][quote name=”Magnus Liljeqvist”]Finns det ingen telefon som har usb 3.0? Kan man se om man fått sms/har missat samtal om laddaren sitter i ?[/quote] Det var en del prat förra året att vi skulle få se det i början av 2013 men det har varit tyst på sista tiden. Angående missade samtal/sms på låsskärmen så var det inget jag tänkte på, men LED indikatorn visar missade samtal även vid laddning så jag skulle tro att det även gäller låsskärmen[/quote] Det var lysdioden jag tänkte på. Var lite otydlig. Hade en HTC Desire förut och den hade jag ställt… Läs hela »
Felix Byström
Gäst
[quote name=”Magnus Liljeqvist”][quote name=”Felix Byström”][quote name=”Magnus Liljeqvist”]Finns det ingen telefon som har usb 3.0? Kan man se om man fått sms/har missat samtal om laddaren sitter i ?[/quote] Det var en del prat förra året att vi skulle få se det i början av 2013 men det har varit tyst på sista tiden. Angående missade samtal/sms på låsskärmen så var det inget jag tänkte på, men LED indikatorn visar missade samtal även vid laddning så jag skulle tro att det även gäller låsskärmen[/quote] Det var lysdioden jag tänkte på. Var lite otydlig. Hade en HTC Desire förut och den hade… Läs hela »
this
Gäst

Använde ni senaste mjukvaran vid test, ska tydligen ha kommit en uppdatering som skulle förbättra bildkvalitén för kameran.
http://www.gsmarena.com/htc_one_software_update_improves_camera_performance-news-5759.php

Felix Byström
Gäst

[quote name=”this”]Använde ni senaste mjukvaran vid test, ska tydligen ha kommit en uppdatering som skulle förbättra bildkvalitén för kameran.
http://www.gsmarena.com/htc_one_software_update_improves_camera_performance-news-5759.php%5B/quote%5D

Jag har faktiskt inget svar på den frågan, men man skulle kunna spekulera i att vi har haft den äldre versionen då det är en del blur på bilderna. Samtidigt tycker jag att är konstigt att endast hardwarezone har fått tillgång till senaste FW vilket skulle kunna bero på att de fick telefonen tidigare än oss och därmed inte hade den senaste uppdateringen.

Jag ska se om jag kan få fram information från HTC vilken FW som kördes på vårt ex.

Retur
Gäst
[quote name=”Felix Byström”][quote name=”Magnus Liljeqvist”][quote name=”Felix Byström”][quote name=”Magnus Liljeqvist”]Finns det ingen telefon som har usb 3.0? Kan man se om man fått sms/har missat samtal om laddaren sitter i ?[/quote] Det var en del prat förra året att vi skulle få se det i början av 2013 men det har varit tyst på sista tiden. Angående missade samtal/sms på låsskärmen så var det inget jag tänkte på, men LED indikatorn visar missade samtal även vid laddning så jag skulle tro att det även gäller låsskärmen[/quote] Under Inställningar>Skärm>Blinkningar vid meddelande, finns det en hel sida med alternativ när led ska blinka.… Läs hela »
Felix Byström
Gäst

[quote name=”Retur”]
Under Inställningar>Skärm>Blinkningar vid meddelande, finns det en hel sida med alternativ när led ska blinka. Kryssa i vilka saker led lampan ska blinka för. Kryssar du inte i några alternativ så lyser den endast vid svagt batteri.[/quote]

Jo, men med One X så blinkar den inte när den är på laddning. “Direkt från lådan” var en dum formulering från min sida, orootad var vad jag menade 😛

Robert1
Gäst

Det ser ut som att ni testat med en tidig version av mjukvaran som har problem med oskärpa i kanten av bilden. Det har kommit en ny version som är klart bättre.

fackamato
Gäst
Jag har haft telefonen i 1.5v or so. Riktigt nojd med den. Visst, den optiska bildstabiliseringen ar inte riktigt lika bra som den pa Nokias Lumia – men det ar ju mycket battre med det den har, an om den inte hade haft det. Ang bilder – kolla Anandtechs recension. Snacka om att telefonen piskar sonder allting nar man tar bilder i laga ljusforhallanden. (1)Det finns en ny FW (2) som skall fixa upplosningen pa bilderna i normalt dagsljus (1) http://anandtech.com/show/6747/htc-one-review/7(2) http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=2119 Sjalv har jag inte upplevt att telefonen blir varm, men jag sitter ju inte och kor superpi hela… Läs hela »
Desplow
Gäst

Jag tackar för ett mycket bra test som vanligt. Dock är det nu helt klart dags att slänga ut eller komplettera videobatteritestet från låga 640*368 till FullHD med låg, mellan och hög bitrate.

Inte skulle man köra lågupplöst video annat än när bättre saknas om man hade en sådan kompetent skärm.

smocke
Gäst

Köpte Htc x one! min första Htc och sista Htc.
Denna lär inte vara bättre! 2 dar funkar första telefonen som den ska sedan vriser inte sig skärmen och g-sensorn trasig!

Andra telefonen funkar ok tills jag får en uppdatering installerad och skärmen funkar inte på ett visst ställe reagerar inte ens.

Htc nej verkligen inte REK inte Htc till nån heller.
Sitter på en SG3 LTE 4G idag och har fungerat klanderfritt hittills…

Snej
Gäst

Vilken firmware hade ni på telefonen? Bilderna ni tagit med kameran ser ut som skräp i jämförelse med väldigt många andra recensioner samt jämförelsetester som publicerats den senaste tiden. Ni känner till att HTC haft problem med kameramjukvaran på de första batcherna?

http://www.anandtech.com/show/6747/htc-one-review

Tips på den mest detaljerade recensionen hittills!

Felix Byström
Gäst
[quote name=”Desplow”]Jag tackar för ett mycket bra test som vanligt. Dock är det nu helt klart dags att slänga ut eller komplettera videobatteritestet från låga 640*368 till FullHD med låg, mellan och hög bitrate. Inte skulle man köra lågupplöst video annat än när bättre saknas om man hade en sådan kompetent skärm.[/quote] Jo, det är delvis sant. Men samtidigt är det mycket material som fortfarande är i den upplösningen. Till nästa test ska jag komplettera med ett klipp i 1080p. [quote name=”Snej”]Vilken firmware hade ni på telefonen? Bilderna ni tagit med kameran ser ut som skräp i jämförelse med väldigt… Läs hela »
Alex78
Gäst

Tack för en bra recension!
Jag har en fråga om kameran.
Min erfarenhet med snabba slutartider i mörka miljöer är att det är överlägset för de flesta typer av fotosituationer förutsatt att bilen blir någorlunda ljus. I ert test har ni med bilder på statiska objekt i en studio. Inte det vanligaste use caset för en mobilkamera. Att lumia blir ljusare är helt ointressant om de blir suddiga när det är människor eller andra saker som inte är helt stilla med på bilder inomhus. Har ni någon uppfattning om skillnaderna i mer normala användningsområden i dåligt ljus?

Felix Byström
Gäst
[quote name=”Alex78″]Tack för en bra recension!Jag har en fråga om kameran.Min erfarenhet med snabba slutartider i mörka miljöer är att det är överlägset för de flesta typer av fotosituationer förutsatt att bilen blir någorlunda ljus. I ert test har ni med bilder på statiska objekt i en studio. Inte det vanligaste use caset för en mobilkamera. Att lumia blir ljusare är helt ointressant om de blir suddiga när det är människor eller andra saker som inte är helt stilla med på bilder inomhus. Har ni någon uppfattning om skillnaderna i mer normala användningsområden i dåligt ljus?[/quote] HTC One har en… Läs hela »
Robert1
Gäst

Har du fått något svar från HTC?

Felix Byström
Gäst

[quote name=”Robert1″]Har du fått något svar från HTC?[/quote]

HTC verkar inte veta vilken kameramjukvara enheterna skickades med utan sa att det är möjligt att vår var uppdaterad till den senaste versionen men att det lika gärna kunde vara den gamla. Vi har därför bestämt att göra nya tester på kameran med mjukvara som definitivt är den senaste.

Robert1
Gäst

[quote name=”Felix Byström”][quote name=”Robert1″]Har du fått något svar från HTC?[/quote]

HTC verkar inte veta vilken kameramjukvara enheterna skickades med utan sa att det är möjligt att vår var uppdaterad till den senaste versionen men att det lika gärna kunde vara den gamla. Vi har därför bestämt att göra nya tester på kameran med mjukvara som definitivt är den senaste.[/quote]

Väntar med spänning! Vet du när ni kommer testa kameran igen?

Patrik Gårdewall
Gäst

grym men det är fortafarande den snåla SRGB färgrymden.
90 tal så det skriker om det.

OLED och ADOBE RGB Gamut is the shit! 🙂
så det blir en S4a här.

wpDiscuz