TEST Samsung Galaxy Tab 10.1 är den senaste i raden av surfplattor att ta upp kampen på den överlägsna klassledaren i dagsläget, Apple iPad. Samsung som fått en riktigt stark start på året med sin smartphonesatsning har med Galaxy Tab 10.1 försökt slå Apple på deras hemmaplan med en ypperligt slimmad design. Men frågan är om marknadens tunnaste surfplatta räcker ända fram.

Samsung var inte helt oväntat den första tillverkaren att på allvar ge sig efter Apple och deras omåttligt populära surfplatta iPad. Samsungs första försök att kontra Apple var en ganska tydlig kontrast där Galaxy Tab använde sig av en betydligt mindre 7-tums formfaktor med telefonifunktionalitet. Tyvärr var Galaxy Tab, och är än idag, ganska rejält tillbakahållen av sin mjukvara. Android 2.2 ”FroYo” är inget operativsystem för en surfplatta och Galaxy Tab hade trots en överlag trevlig hårdvara ingen större chans att hävda sig mot iPad.

Mycket har hänt sedan lanseringen av Galaxy Tab och när Samsung nu sjösätter sin första surfplatta för 2011 är det med en hel del nyheter under den stora skärmen. Just skärmens storlek är en av de bokstavligt talat större skillnaderna men för produktens helhet är troligtvis mjukvaran, Android 3.1 ”Honeycomb” den kanske största skillnaden.

inledningGoogle rullade ut sitt första tabletoptimerade operativsystem i februari 2011 när Motorola lanserade sin 10-tums surfplatta Xoom. Sedan dess har vi bland annat sett ASUS Eee Pad Transformer göra sin egen tolkning av en Honeycomb-surfplatta och nu är det alltså dags för hemelektronikgiganten Samsung att spela ut sina första kort.

Samsung Galaxy Tab 10.1 är alltså inte den första surfplattan med Googles tabletoptimerade Android-operativsystem. Men detta är inte bara något negativt då Google snart rullar ut sin andra uppdatering av Honeycomb där redan version 3.1 gjort det tidigare ganska buggiga operativsystemet betydligt trevligare att arbeta med.

Idag ska vi försöka utröna om Samsungs Apple-inspirerade industridesign tillsammans med Android 3.1 kan vara ett vinnande koncept på surfplattsmarknaden. Vi börjar med just kombinationen av hårdvara och mjukvara som ligger till grunden för Galaxy Tab 10.1.

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
labovskiAnton KarmehedJacob Hugosson-Tjalve-Bjornsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
McKinley
Medlem
McKinley

Fin recension och man har nu fått klart för sig att nVidia med Tegra 2 inte är fullt så bra i tablets.
Jag väntar tills Tegra 3 dyker upp innan jag skaffar mig en surfplatta.

Zapp
Medlem
Caze
Medlem
Caze

Bra recension, har dock några kommentarer. I testen av RAM och lagringsutrymme pratar ni i texten om Htc Sensation och även i bilderna är det Sensation som är markerad istället för Tabben. I surfning testet jämför ni i slutet av texten Galaxy S2 mot Nexus One vilket jag tycker behöver inte vara där. Även i batteritid testet nämner ni före första resultaten att mörka scenerna gynnar AMOLED skärmen i Galaxy S2. Tyckte även att det var intressant att ni hade problem med SVT Play. Hade ni uppdaterat Flash och rensat filerna för webbläsaren före ni testade? För mig gjorde detta… Läs hela »

Bjornsson
Medlem
Bjornsson

Verkar som även Sverige kommer bli drabbad.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13444655.ab

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Lämna det till Apple för att stämma alla kokurenter 😛

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”-Tjalve-”]Lämna det till Apple för att stämma alla kokurenter :P[/quote]
Javisst, konkurrens är farligt och hämmar utvecklingen. Jag stödjer Apple fullt ut i det här, tack för att ni finns… 😛

Labovski
Medlem
Labovski

När ni testar en kamera för videosamtal vore det bra om ni även gjorde ett videosamtal och inte bara ett test av själva kameran.

För att ett videosamtal ska till krävs mycket mer av hårdvaran än för att bara spela in en video.

Nästan alla som ”testar” en kamera för videosamtal gör samma fel, de testar bara kameran.

Jag har själv en äldre Androidplatta som jag köpte just utifrån ett sånt test. Och visst, kameran fungerar för att spela in videofilmer men några videosamtal går det inte att göra, det är hårdvaran för klen för.