Förhandstitt  Samsung Galaxy Tab 10.1 har nyligen anlänt i testlabbet och den purfärska surfplattan från företagsjätten Samsung har precis börjat sin kamp genom vår rigorösa testsvit i hopp om att komma ut nöjd med sin insats på andra sidan. Fram tills vår fullständiga recension står klar tänkte vi bjuda på en snabb förhandstitt med bilder och kommentarer kring Samsungs senaste alster.

Samsung Galaxy Tab 10.1 är uppföljaren till den första riktiga Android-surfplattan på marknaden, Galaxy Tab. Samsung lanserade sin första surfplatta under hösten 2010 och då med ett mobilanpassat Android 2.2 FroYo operativsystem under en 7-tum stor skärm. Sedan dess har skärmen växt till 10,1-tum och operativsystemet är numera det tabletoptimerade Android 3.1 Honeycomb.

Samsung är inte först på marknaden med en Honeycomb-baserad surfplatta men vi har ändå en känsla av att man tagit vissa genvägar för att få till en så snar lansering som möjligt. Galaxy Tab 10.1 bygger kring NVIDIA:s Tegra 2 systemprocessor, vilket kan ses som lite underligt då Samsungs egen Exynos 4210 processor visat sig vara en kraftfullare lösning. Men Tegra 2 är referensplattformen för Honeycomb och har troligtvis betytt kortare utvecklingstid för Samsungs nya linje av surfplattor. Med det sagt är Tegra 2 även en väldigt bra plattform som med sin 40nm-teknik även har potential att vara strömsnålare än de flesta andra flerkärniga systemprocessorer på marknaden idag.

tabbox

tabbox2

tabbox3 
Specifikationer Samsung Galaxy Tab 10.1
Mått (H x B x D) 256,6 x 172,9 x 8,6mm
Vikt 565 gram
Skärmpanel Super PLS
Storlek och upplösning 10,1 tum, 1 280 x 800 pixlar
CPU NVIDIA Tegra 2 (ARM Cortex-A9 med dubbla kärnor)
CPU-frekvens 2 x 1,0 GHz
RAM 1GB
Lagring 16GB
GPU GeForce ULV
Batteri 6860 mAh
Kamera Baksidan: 8 megapixel med autofokus och LED-blixt
Framsidan: 2 megapixel för videosamtal
Anslutningar Samsungkontakt (USB, microHDMI)
3,5mm hörlurskontakt
SIM-kortsläsare
Kommunikation Bluetooth 2.1 + EDR
WiFi 802.11n
HSDPA+ 3G 21 Mbps
Tillbehör USB-kabel
Samsung-adapter till USB (USB-on-the-go stöd)
Headset
AC-adapter för USB-laddning
Operativsystem Google Android 3.1 (Honeycomb) med Samsung TouchWiz gränssnitt

Samsung har också valt att satsa på en betydligt större skärm i sin nya surfplatta. En anledning är att man vill prova på ett annat grepp än det man satsade på med sin betydligt mindre Galaxy Tab. Samtidigt som Android Honeycomb är utvecklat för just större skärmar. Inte förrän i Android 3.2 får vi ett optimerat gränssnitt även för mindre 7-tums skärmar.

Super PLS-panel, återigen egen skärmteknik från Samsung

Skärmpanelen på surfplattan är av hög kvalité och de timmar vi hittills umgåtts med Galaxy Tab 10.1 har gett oss mersmak. Samsungs egna Super Plane Line Switching panel ska ge betraktningsvinklarna hos en S-IPS skärm samt ljusstyrkan hos en I-IPS panel, vilket vi tycker märks vid användning. Skärmens upplösning på 1 280 x 800 pixlar ger rejält med arbetsyta och sida vid sida med lillebror Galaxy Tab är det svårt att tro att bara 3 tum skiljer dem åt. Skärmen är som väntat ganska glad i fingeravtryck och speglar sig en hel del i solljus. Även om det inte är mycket mer reflektioner än exempelvis iPad 2 lider av, eller för den delen lillebror i Tab-serien.

tab.vs.tab1Galaxy Tab 10.1 med sin betydligt mindre föregångare Galaxy Tab.

Galaxy Tab 10.1 är den tunnaste surfplattan på marknaden och bräcker faktiskt även Apple iPad 2 på den fronten. Taben mäter endast 8,6mm i profil och väger tack vare sin lättare plast endast 565 gram. Även om Samsung inte når samma premiumkänsla som Apple med sitt aluminiumskal på iPad 2 kan vi inte klaga över byggkvaliten på Galaxy Tab 10.1. Den är trots sin tunna profil riktigt solid och den känns trots allt som en ganska dyr produkt, vilket den ju faktiskt är.

tab.vs.tab2

tab.vs.tab3

tab.vs.tab5

Android 3.1 med Samsung egna TouchWiz-gränssnitt

Den trots allt kanske viktigaste aspekten av en surfplatta idag är mjukvaran och här har Google skapat helt nya förutsättningar med sitt Android 3.1 Honeycomb om vi jämför med föregångaren Galaxy Tab. Den senare känns just som en förvuxen smartphone och det helt enkelt för att operativsystemet inte är optimerat för att nyttja den större skärmen och högre upplösningen.

home

Med Honeycomb har Google börjat om från början med sitt gränssnitt och helhetsupplevelsen blir många gånger bättre än när Android 2.2 tvingas in i en tabletmiljö. Samsung levererade sina första exemplar av Galaxy Tab 10.1 med Android 3.0 Vanilla, helt utan några egna lösningar och specialprogram. Men vårt testexemplar är en av de första som även berikats med Samsungs TouchWiz 4 gränssnitt, vilket gör upplevelsen i surfplattan något annorlunda mot konkurrenterna.

Vi hittar ett flertal applikationer och widgets vars telefonmotsvarigheter visade upp sig även i Samsung Galaxy S II. Bland annat Samsungs galleri, väder och klock widgetar som pryder den första hemskärmen, även låsskärmen är till stor del densamma. Surfplattan kommer med ett flertal förinstallerade applikationer och den svenska upplagan bjuder på en drös skräddarsydda appar i samarbete med mediahuset Bonniers. Bland annat appar för TV4 Play, Sydsvenska Dagbladet och SF Anytime för att hyra film direkt från soffan. Detta ger helt klart ett mervärde för svenska konsumenter, även om flera av applikationerna kräver att vi öppnar upp plånboken ytterligare för att köpa en tidning eller hyra en film. Men implementeringen av apparna känns på det stora genomtänkt och att se filmtrailers från SF Anytime på den härliga bildskärmen får oss nästan att falla för hyrsuget.

app2 sf

Android-surfplattorna börjar hitta rätt

För att sväva ut från fokuspunkten Galaxy Tab 10.1 måste vi lite kort nämna förändringarna i Android Honeycomb. Den största skillnaden är att man på ett betydligt bättre sätt använder sig av upplösningen och skärmytan som bjuds i en surfplatta, inte minst av Galaxy Tab 10.1 storlek. Men Google har även sett till att optimera gränssnittet som blivit betydligt mer intuitivt. Vi kommer att göra en närmare djupdykning i Honeycomb i vår fullskaliga recension men vi kan redan idag säga att Google helt klart är på rätt väg. En av de största skillnaderna mot smartphoneversionerna av Android är att man inte använder några fysiska knappar för navigering, allt sker med en aktiv navigeringsmeny där man snabbt och lätt kan växla mellan program eller för den delen komma åt inställningar och läsa notifieringar.

app.bar install

Flera applikationer som webbläsaren, gmail och Android Market är optimerade för Honeycomb och ger fantastiskt mycket bättre upplevelse på en så stor och högupplöst skärm. Tyvärr kommer vi även här till en av plattformens större nackdelar, det dåliga utbudet på Honeycomb-optimerade appar, något vi dock inte kan skuldbelägga Samsung Galaxy Tab 10.1 för.

web market

Själva gränssnittet är fortfarande inte felfritt och den höga upplösningen och bristen på GPU-accelerering gör att vi fortfarande inte får 100% flyt i bläddringar mellan hemskärmar och liknande. Men Google har kommit en bra bit på vägen och vi känner verkligen att vi använder en surfplatta på ett mer intuitivt sätt än tidigare.

Stor, tunn och lockande

Samsung Galaxy Tab 10.1 är en mycket intressant surfplatta som i ett riktigt slimmat paket ger oss mersmak efter de första timmarnas användning. Även om vi inte bjuds på någon Super AMOLED-panel har Samsung återigen bjudit på egen skärmteknik och SPLS-panelen står sig mycket bra mot sina IPS-konkurrenter. Den 10,1-tum stora panelen betyder att surfplattan sin tunna profil till trots känns väldigt stor. Men det kommer också från undertecknad som är van vid minstingen Galaxy Tab och dess 7-tums skärm. Jämfört med konkurrerande plattor med samma skärmstorlek är Galaxy Tab 10.1 som sagt en av de smidigaste.

tab.vs.tab4Samsung har även passat på att ge enheten sin egen touch (no pun intended) genom att implementera sitt eget användargränssnitt TouchWiz. Vilket finslipar det redan trevliga Android 3.1 ytterligare. Samtidigt som de skräddarsydda Bonniers-apparna faktiskt även ger oss svenska användare en extra morot.

Vi har en lång väg att gå innan vi kan sätta ett fullvärdigt betyg på Samsung Galaxy Tab 10.1. Men för dem som är intresserade av en surfplatta i 10-tums klassen är detta utan tvekan en av sommarens höjdpunkter och huruvida vår inledande sommarflört leder till ett djupare förhållande får vi be att återkomma om.

Annons

4
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
UT_lolAnton KarmehedJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Riktigt skön surfplatta faktiskt har klämt både på prototypen och den här färdigställda versionen. Kvalité i allra högst mån och man kan slänga omkring med den i en hand utan att det knakar och har sig om hela chassit. Men Android 3.0+ gör verkligen hela surfplattan. Ser fram emot den fullskaliga recensionen och hoppas att även jag får en liten stund med Galaxy Tab 10.1 snart

Medlem
WIRN

Är det en fördel eller nackdel med TouchWiz tycker ni?

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote]…sida vid sida med lillebror Galaxy Tab är det svårt att tro att bara 3 tum skiljer dem åt[/quote]

Lite missvisande där.
När man tittar på en skärm så brukar man uppfatta dess area. Skärmstorlek däremot anges i antal inch som den har i DIAGONALEN. Det är alltså inget linjärt förhållande mellan dessa två mått.
Enligt mina beräkningar är arean av 7″ ca 56 cm^2, och arean av 10,1″ ca 116 cm^2. Det är lite mer än dubbelt vilket jag också uppfattade med ögonmått! 😉

Ser fram emot resten av recensionen! 🙂