Samsung Galaxy S II har idag fått sin officiella uppdatering till Android 4.0 Ice Cream Sandwich och vi har passat på att kika närmare på vad deta innebär för tillverkarens säljsuccé. Med en ICS-uppdaterad modell av Samsung Galaxy S II plockade vi fram kamera och prestandatester.

Samsung har gått som ett tåg på smartphonemarknaden det senaste året och företagets riktiga ögonsten heter Galaxy S II. Den kraftfulla och funktionsrika Android-telefonen knep vår Referensprodukt-utmärkelse för ett knappt år sedan och är idag en av de bästa sålda telefonerna på marknaden. Att Samsung därmed lagt extra tid och energi på att fixa en Ice Cream Sandwich-uppdatering för Galaxy S II är därmed inte så överraskande – miljontals kunder har helt enkelt väntat på detta.

Vi har under dagen uppdaterat vårt testexemplar av Galaxy S II med Android 4.0 Ice Cream Sandwich och kan nu bjuda på lite första intryck och några av de absolut första prestandatesterna från konsumentversionen av Ice Cream Sandwich på Galaxy S II.

Uppdateringen till Ice Cream Sandwich rullas ut i en så kallad FOTA-uppdatering (Firmware-over-the-air) där användare helt enkelt hämtar hem uppdateringen till sin telefon över det trådlösa nätet, förslagsvis WiFi men även 3G går bra. Uppdateringen börjar rullas ut idag men kan dröja lite ytterligare från vissa specifika telefonoperatörer enligt Samsung själva. För dem som har problem med FOTA-uppdateringen finns det även möjlighet att utföra uppdateringen genom Samsung Kies, något våra kollegor på Swedroid publicerat en guide för.

På det stora hela är gränssnittet och upplägget i Android 4.0 snarlikt det vi såg innan uppdateringen i Galaxy S II. Anledningen till detta är Samsung eget användargränssnitt TouchWiz som i vår mening inte är det direkt hetaste på marknaden idag. Vi hade verkligen uppskattat en uppfräschning på denna fronten, eller helt enkelt att Samsung hållt sig närmare Androids standardgränssnitt, vilket troligtvis även hade kortat ned utvecklingstiden.

samsungGS2.ICS2

Bland nyheterna hittar vi annars upplåsning genom ansiktsingenkänning, det nya Roboto-teckensnittet, bättre och enklare hantering av flera appar, en ny programlista, en applikation som övervakar din datatrafik samt en mängd mindre uppdateringar. En av de kanske mer intressanta är även den uppdaterade webbläsaren som redan i Galaxy Nexus visade på riktigt fin prestanda vid användning av JavaScript, något vi passade på att undersöka även med Galaxy S II.

Här ser vi tydligt hur stor skillnad mjukvaran kan göra. Galaxy S II får sig en rejäl prestandaboost och även om detta inte betyder att telefonen är mycket snabbare vid vanlig surfning är det helt klart att webbläsaren är mer kapabel i Ice Cream Sandwich.

sunspider

browsermark

Även om Samsungs egna TouchWiz-gränssnitt käkar upp en del av optimeringarna i Googles kod så känns telefonen rapp och kvick i menyer, i mer systeminriktade prestandatester kan vi konstatera att prestandan ökat marginellt men knappast mer än inom felmarginalen.

benchmark

Samsung Galaxy S II förtjänar givetvis en tidig uppdatering till Ice Cream Sandwich med tanke på sin breda användarskara och efter en kortare handpåläggning känns det som att telefonen blivit lite fräschare och helt enkelt mer kapabel att stå emot årets nylanseringar. Det smidigare växlandet mellan appar och den rappare webbläsaren är bara några av de trevliga nyheter som gör detta till en given uppdatering för alla Galaxy S II-användare. Samtidigt kan vi inte låta bli att önska oss åtminstone en uppdaterad version av TouchWiz, eller helt enkelt ett mer sparsmakat gränssnitt som ytterligare kan dra nytta av prestandaförbättringarna.

Vad tycker ni användare om Galaxy S II och dess nya Android 4.0 uppdatering, någon som hunnit uppdatera och prova nyheterna?

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
bazzzrMcKinleykpederAnton KarmehedJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Jag har med min gamla Galaxy S (gen1) kört ICS i några månader nu, och när jag tittar på videon ovan så är det en sak som slår mig direkt: Tusan vad fult Touchwiz är!!

Det skulle vara nice att se cold boot-tiden med 4.0.3 jämfört med Standard 2.3x på SGS 2:an.

Jacob Hugosson
Medlem

Håller med Fackamato, jag vart grymt besviken på uppdateringen… Visst är menyerna och allt annat mycket rappare, men utseendet var ett steg bakåt mot 2.3.x med TouchWiz. Funderar på att helt enkelt fixa en ren installation av ICS istället för det här…

Kent Pedersen
Medlem
Kent Pedersen

Fungerar ansiktigenkänningen om du har låsskärm pga. av Exchangekontot

McKinley
Medlem
McKinley

Jag lade märke till en sak som jag trodde att min telefon var ensam med efter uppdateringen men när du Anton, ”flickar” igenom menyn, har den lite lagg innan själva övergången till nästa sida sker och det är just lagget som får mig att vilja gå tillbaks till 2.3x.

Efter att ha mottagit min Xperia S, kan jag också säga att surfandet till Galaxy S2 är flera gånger bättre jämfört med Xperian.
Där behöver Sony verkligen fixa till prestandan och nu pratar jag inte om siffror, utan den reella prestandan du märker av när du använder telefonen.
Shame on you Sony!

bazzzr
Gäst
bazzzr

Roota och kör cm9 istället. Där snackar vi prestandahöjning!