Galaxy Note får ses som en utböling på smartphonemarknaden, något som exemplifieras av att tillverkaren själv inte vill sätta sin nya gunstling i telefonfacket. Vi fick nyligen chansen att känna på den 5,3 tum stora besten som lovar bjuda på nya användningsområden med den tillhörande S Pen.

Samsung har insett att en smartphone med 5,3 tum stor skärm inte kommer gå att säljas som en vanlig telefon och förmodligen heller inte användas som en. För att ge Galaxy Note en ärlig chans på marknaden har Samsung satsat på att göra det mesta av den högupplösta HD Super AMOLED skärmen som pryder enheten, men mer om detta senare.

Samsung Galaxy Note mäter 146.9 x 83 x 9.7 mm och väger 178 gram vilket kan låta relativt mycket i smartphonemått mätt. Men med tanke på Notes gigantiska skärm är både profilen och vikten nästan imponerande. Vi kommer att fortsätta kalla Galaxy Note en telefon för enkelhetens skull, den går trots allt att ringa med precis som vanligt, men vi delar Samsungs tanke om att telefonen i själva verket tillhör en egen produktkategori. Den stora skillnaden mot en vanlig telefon är att Galaxy Note är ganska svår att hålla bekvämt i en hand. Det går utan tvekan, men det blir lätt ansträngt om man inte har överdimensionerade händer.

Inte för stor för en jeansficka

Att telefonen är så pass lätt och tunn trots sin storlek känns överraskande första gången vi tar den i handen. Återigen kan det finnas dem som tycker att detta ger Galaxy Note en mindre solid känsla, men även om så är fallet tycker vi att Samsung gjort helt rätt i att trimma vikten, Galaxy Note är redan lite vansklig att hantera som en telefon och en högre vikt hade bara gjort handhavandet än mer problematiskt.

Storleken på Galaxy Note kommer inte att tilltala alla men jämför vi telefonen med en surfplatta är det en riktigt smidig sak som faktiskt erbjuder lika hög upplösning som dagens Android-surfplattor. Galaxy Note får även plats i en trång jeansficka, något inte ens 7 tums surfplattor kan skryta med.

notefickaWille från Feber visar hur en Galaxy Note faktiskt får plats även i ett par tajta jeansfickor.

Att man sedan kompletterat den stora skärmen med ett rejält tilltaget batteri på 2 500 mAh bör även betyda att batteritiden inte försämras jämfört

Galaxy Note är enligt Samsung en enhet som tar fördelarna med en smartphones mobilitet och för samman dessa med en surfplattas produktivitet. Den stora skärmen på 5,3 tum är utan tvivel en av de viktigaste komponenterna i Galaxy Note – tur då att Samsungs HD Super AMOLED panel inte lämnar oss besvikna.

5,3 tum med härlig 800 x 1280 pixlars upplösning

Med en diagonal bildyta på 5,3 tum och en upplösning på 800 x 1280 pixlar – alltså något högre än upplösningen i Galaxy Nexus – ger Galaxy Note ett mäktigt intryck. Som vi poängterade i vår förhandstitt på Galaxy Nexus är Samsungs nya HD Super AMOLED panel en imponerande skapelse och trots sin PenTile-matris med ett färre antal subpixlar kan vi inte annat än dra på smilgroparna åt den höga upplösningen och djupa kontrasten. Även om pixeltätheten blir sämre i Note på grund av skärmens storlek var det inget vi märkte av vid vår kortare handpåläggning. Om detta intryck står sig efter en längre tids användning återstår att se.

Den stora skärmen är inte bara trevlig när vi surfar eller tittar på filmklipp. Samsung har utvecklat en helt ny pekpenna – kallad S Pen – specifikt för Galaxy Note. Just den stora 5,3 tums skärmen och S Pen ska vara nyckeln till framgång för Note och Samsung dedikerade en stor del av sin presentation till att förklara de olika sätt vi kan använda pekpennan på.

nexusi4noteSamsung Galaxy Note har verkligen en stor skärm. Här i jämförelse med iPhone 4 och Galaxy Nexus.

S Pen skiljer Galaxy Note från vanliga smartphones

S Pen är långt ifrån endast ett navigeringsverktyg utan kommer även med en dedikerad funktionsknapp. Med denna intryckt kan vi få fram ett anteckningsblock var som helst i operativsystemet, alternativt skapa en snabb skärmdump eller gå bakåt i webbläsaren (penknapp + svepning bakåt). Genom 128 olika trycknivåer ska man till och med kunna använda S Pen och Galaxy Note till att skapa detaljerade skisser och ritningar. Något Samsung både demonstrerade på scen och genom att låta inhyrda karikatyrritare tolka intresserade besökare.

spenkarikatyr

Vi har tyvärr haft väldigt kort tid att leka med S Pen och den funktionalitet som Samsung utvecklat för pekpinnen. Men ett bra tips är att ta en titt på Samsungs presentation från Galaxy Note World Tour som vi lagt in i slutet av artikeln.

8 megapixel kamera från Galaxy S II?

Samsung verkar lånat en hel del från sitt nuvarande flaggskepp på smartphonemarknaden. Som nuvarande innehavare av NordicHardwares referensprodukt-utmärkelse finns det sämre telefoner än Galaxy S II att brås på och det gäller i allra högsta grad kamerasensorn.

Galaxy Note använder sig av en 8 megapixel sensor på baksidan av telefonen samt en 2 megapixel sensor på framsidan. De första uppgifterna pekar också på att det är samma kameramoduler som i Galaxy S II och även om vi inte hade någon möjlighet att utforska detta närmare under vår korta förhandstitt kan vi bara hoppas att det stämmer. Vi har förvisso ingen ”Zero Shutter Lag” funktion som i Galaxy Nexus, men Galaxy S II ger fortfarande några av de bästa fotona på smartphonemarknaden.

Innehåll

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedCavendish Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Cavendish
Medlem
Cavendish

Fråga, vet någon om denna mobil får Android 4 inom en snar framtid? De flesta funktioner som dom ”trimmat” i nya Android verkar ju som gjorda för den.