Nätaggregat finns i klasser som skiljer sig med hundratals watt – men hur mycket behöver du egentligen till din dator, och vad finns det för för- och nackdelar med att välja ett kraftfullare aggregat? Vi gör en djupdykning i PSU-kapacitet och slår hål på några av myterna!

Den första missuppfattningen som är vanlig hos nya datorbyggare är att det som står på sidan av nätaggregatet är vad det kommer förbruka hela tiden. Exempelvis skulle då ett 1 000 watts nätaggregat dra 1 000 watt hela tiden, vilket inte stämmer. Nätaggregatet levererar bara det komponenterna kräver och siffran 1 000 watt visar på den maximala effekten som nätaggregatet kan leverera. Det finns inget som hindrar dig från att använda ett högkapacitetsaggregat med snåla komponenter, det enda som kommer uppstå är att effektiviteten blir lidande under en viss gräns (exempelvis 10 procent av kapaciteten och under).

Grafikkortet – ofta den största strömslukaren

Den andra punkten att ta upp är tillverkarnas rekommendationer på nätaggregat, dessa är ofta överdrivna, men inte utan anledning. Rekommendationen är baserad på otroligt många modeller och bra med extra utrymme för andra hungriga komponenter. Det kan vara bra att ha i åtanke som en fingervisning på vad du kan behöva, men kikar man exempelvis i vår GPU-guide så kan vi se att toleransen är väldigt hög. De strömhungrigaste grafikkorten i vår guide pressar effektförbrukningen för hela systemet till totalt cirka 450 watt. Någonstans runt 600 watt ger dig gott om kapacitet för mer eller mindre alla grafikkort på marknaden, men så fort du ger dig på mer än ett så finns det stor risk att du kommer behöva mer.

Klicka för fullstora diagram

Kikar vi även in i vår CPU-guide där vi har testat samtliga processorer i testet med ett GTX 970 så ligger maximala förbrukningen under spelande på endast 317 watt med den törstigaste processorn. GTX 970 är ett väldigt snålt grafikkort i övrigt och med en överklockningsbar Core i5, som 4690K eller 6600K, ligger totala förbrukningen på knappa 220 watt för hela systemet.

Sikta på en hälsosam marginal

Att dimensionera för nätaggregat kan vara ganska svårt, men en tumregel är att alltid ha lite marginal och inte välja en modell som levererar precis den effekt som systemet kräver. Aggregatet mår bättre i längden av att inte ständigt belastas till sin fulla kapacitet.

Effekt Exempel på system
300 – 400 W Budgetdator, hemmaserver eller HTPC med ett strömsnålt grafikkort eller endast integrerad grafik.
500 – 700 W De flesta vanliga speldatorer med ett enkelkretsat grafikkort, en konsumentprocessor, ett par lagringsenheter och fläktar.
800 – 1 000 W Påkostade system med dubbla grafikkort, överklockade komponenter och kraftfulla entusiast- eller serverprocessorer.
1 000 – 1 500 W Entusiastsystem med upp till fyra grafikkort och andra instickskort, överklockade komponenter och kraftfulla entusiastprocessorer, som pressas med spel eller andra sysslor under långa perioder.

Har du en marginal på åtminstone 25 procent kommer aggregatet köras svalare, vilket ökar livslängden på  samtidigt som fläkten inte behöver användas lika flitigt, vilket i sin tur innebär ett tystare system. Kapacitetsnivån 600 till 800 watt är att rekommendera för de flesta speldatorer, och det är även i det segmentet du får som mest nätaggregat för pengarna.

I Svenska Nätaggregatsguiden har vi testat en rad olika nätaggregat i tre olika kapacitetsklasser. Där hittar du löpande uppdaterade rekommendationer som passar din plånbok och dina prestandakrav, och detaljerade tester för varje modell där vi undersöker både effektivitet och stabilitet.

Lägsta pris på Prisjakt.nu Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

22
Leave a Reply

avatar
22 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anders NilssonMorkulMichael ZGottNisse977 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Kul att nu tar upp detta, äntligen 🙂

Viktig sak att veta i sammanhanget är att när ett last aldrig är konstant utan varierar nått extremt och dessutom är det extrem skillnad mellan syntetisk last och spel.

Medlem

Kan säga att Fractal Newton 600w klarar att driva en 3570k@4.8ghz och 2×7950 utan större problem.
Tills man börjar klocka korten över ghz x) Då fick jag slänga på ett 350w slave agg för att inte få random reboots/blacksreens.

Men i stock räckte det, kan inte tänka mig att dagens energieffektiva komponenter drar så mycket mer än mina i stock.

Michael Z
Gäst
Michael Z

Så ånga watt så mäjligt.
Tyvärr saknas det PSU för oss som kör flera GPU och vill ligga på 50% förbrukning.
2000W räcker helt enkelt inte.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Michael Z”]Så ånga watt så mäjligt.
Tyvärr saknas det PSU för oss som kör flera GPU och vill ligga på 50% förbrukning.
2000W räcker helt enkelt inte.[/quote]

Men det är ju så extremt fåtal som har sådana extrema riggar så då kan man lika bra skaffa dubbla agg. Just nu kör jag mina två Titan X på 1000W och fläkten på agget går knappt igång eftersom snittbelastningen från grafikkorten endast är 440W när jag spelar, peakar på 880W men det är ju endast några få 1/10 sekunder så agget hinner aldrig bli varmt.

Michael Z
Gäst
Michael Z

[quote name=”Morkul”][quote name=”Michael Z”]Så ånga watt så mäjligt. Tyvärr saknas det PSU för oss som kör flera GPU och vill ligga på 50% förbrukning. 2000W räcker helt enkelt inte.[/quote] Men det är ju så extremt fåtal som har sådana extrema riggar så då kan man lika bra skaffa dubbla agg. Just nu kör jag mina två Titan X på 1000W och fläkten på agget går knappt igång eftersom snittbelastningen från grafikkorten endast är 440W när jag spelar, peakar på 880W men det är ju endast några få 1/10 sekunder så agget hinner aldrig bli varmt.[/quote] Låter ju konstigt. Lite väl… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Michael Z”]Låter ju konstigt. Lite väl låga värden tycker jag. Du kanske inte spelar? Jag sitter med 2 CPU, 8 skärmar, 4 g-kort, mm och kör med Super flower leadex 2000W. Man ska inte behöva ha 2st PSUn menar jag. År 2016!Fler och fler skaffar flera skärmar och kör med minst 2 grafikkort. När man sitter på ett system som kostar över 150k vill man inte chansa och få en spike. Det blir dyrt! Låt tillverkarna ta fram PSUn med +2000W. Låter konsumenterna bestämma. Min PSU är ju en storsäljare bland alla överklockare bla.[/quote] Jo det är min spel… Läs hela »

Gott
Gäst
Gott

”Sikta på en hälsosam marginal”
Den tabellen är en gammal vandringssägen och har uppstått i gamla tiders bedrövliga PSUer där stämplad effekt var rena ”hittepåeffekter”
Utgå från uppmätta effektvärden och köp PSU därefter har du senaste 980GTX (1st)? 450W räcker långt, satsa på GOLD eller bättre, finns några få bra märken.
Räkna med 1000:- eller mer

Varför? Alla välkända PSUer kan belastas väldigt hårt, många tål långt mer än stämplad ”max effekt”

Nisse977
Medlem
Nisse977

😆 Ja det brukar överdrivas en del när det gäller specen på nätagg, eller rättare sagt vad man bör ha för nätagg och vad folk tycker att man ska ha. Har själv kört överklockat sen många många år tillbaka, men i de flesta byggen har det bara varit ett grafikkort. Har kört i typ 7 år med ett Corsair 620w nätagg som uppmättes till 85% effektivitet på den tiden. Känns som jag kan fortsätta ha det en stund till 🙂 Allt beror ju på vad man stoppar i och vad man gör med grejorna. Brukar alltid dubbelkolla hur mycket ström… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anders Nilsson”] Vid 50% belastning är det optimalast, samtidigt som det bildas mindre spillvärme. [/quote] 50% belastat agg kan jag hålla med om, men problemet är att många räknar på att 50% av sin dators absoluta max. Bäst är att men under spelade mäta sin last och räkna +50% från det och inte från någon teoretisk last. Självklart ska man ha så att det täcker absoluta MAX plus någon procent också, men är förbrukningar de kommer upp i under syntetiska laster är ingenting du kommer upp i som normal användare. När många siter listar upp hur många watt olika… Läs hela »

Gott
Gäst
Gott

[quote name=”Anders Nilsson”][quote name=”Gott”]”Sikta på en hälsosam marginal”Den tabellen är en gammal vandringssägen och har uppstått i gamla tiders bedrövliga PSUer där stämplad effekt var rena ”hittepåeffekter”Utgå från uppmätta effektvärden och köp PSU därefter har du senaste 980GTX (1st)? 450W räcker långt, satsa på GOLD eller bättre, finns några få bra märken.Räkna med 1000:- eller mer Varför? Alla välkända PSUer kan belastas väldigt hårt, många tål långt mer än stämplad ”max effekt”[/quote]Nja, det var mer riktat åt hur pass effektivt nätaggregaten blir. Vid 50% belastning är det optimalast, samtidigt som det bildas mindre spillvärme. Ju svalare ett nätaggregat är desto… Läs hela »

Michael Z
Gäst
Michael Z

[quote name=”Gott”][quote name=”Anders Nilsson”][quote name=”Gott”]”Sikta på en hälsosam marginal”
…….
Haha, du är rolig du 1300W i 20ms??? 20ms är specifikationen för hur länge ett PSU kan vara strömlöst och ändå driva datorn.
Mitt tips till dig, läs på![/quote]

”output i 20ms”
”Mitt tips till dig, läs på!”

Ownage. Anders piskade dig så det skrek om det. #karma

Gott
Gäst
Gott

Lustigt att du refererar till ett 1200W aggregatDe flesta som bygger burkar behöver PSU mellan 250-550W, beroende på GPUn. Dessa PSUer kan överbelastas utan problem, finns tester som visar på att ex. Seasonic 400W kan belastas till 550W utan att PSU svajar eller faller utanför kraven.Så NEJ, din 25% marginal behövs inte i normalfallet, eller påstår du kanske att 1200W är ett normalfall? Du har givetvis mindre effektutrymme uppåt ju starkare PSU du tillverkar, 1200W är ett extremt PSU aggregat och orelevant för 99,5%.Många PSUer har kondingar som tål 110 grader, de flesta som har datorer kör inte maxbelastat dygnet… Läs hela »

Michael Z
Gäst
Michael Z

[quote name=”Anders Nilsson”][quote name=”Gott”]Lustigt att du refererar till ett 1200W

…..

Jag ber dig igen, kika in i vår guide så får du kanske lite mer insikt till hur det här med nätaggregat fungerar.[/quote]

”You can’t teach stupid” som det brukar heta. =)
Signaturen ”gott” gör nog bäst att hålla sig till filosofiska ämnen i framtiden där han kan ordbajsa hur mycket han vill.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anders Nilsson”][quote name=”Michael Z”][quote name=”Anders Nilsson”][quote name=”Gott”]Lustigt att du refererar till ett 1200W ….. Jag ber dig igen, kika in i vår guide så får du kanske lite mer insikt till hur det här med nätaggregat fungerar.[/quote] ”You can’t teach stupid” som det brukar heta. =)Signaturen ”gott” gör nog bäst att hålla sig till filosofiska ämnen i framtiden där han kan ordbajsa hur mycket han vill.[/quote]Du har en bra poäng där :)[/quote] Du kan dina nät agg och allting runt dem, synd bara att du inte har koll på hur många watt själva komponenterna behöver, se mitt tidigare inlägg.… Läs hela »

Michael Z
Gäst
Michael Z

[quote name=”Morkul”][quote name=”Anders Nilsson”][quote name=”Michael Z”][quote name=”Anders Nilsson”][quote name=”Gott”]Lustigt att du refererar till ett 1200W ….. Jag ber dig igen, kika in i vår guide så får du kanske lite mer insikt till hur det här med nätaggregat fungerar.[/quote] ”You can’t teach stupid” som det brukar heta. =)Signaturen ”gott” gör nog bäst att hålla sig till filosofiska ämnen i framtiden där han kan ordbajsa hur mycket han vill.[/quote]Du har en bra poäng där :)[/quote] Du kan dina nät agg och allting runt dem, synd bara att du inte har koll på hur många watt själva komponenterna behöver, se mitt tidigare… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anders Nilsson”]Hej Morkul! Jag ber om ursäkt om det tolkades så, för det var inte meningen. Var nog lite för frustrerad. Däremot känner jag mig lite garderad då både ord stoppas i munnen på mig samtidigt som man blir kallad okunnig med meningar som ”Mitt tips till dig, läs på!”, ”du är rolig du”.[/quote] Det är lugnt och det är inte mig du ska be om ursäkt till heller för den delen. Dock kan jag förstå fin frustration men vissa i tråden gick över gränsen och jag är faktiskt förvånad över att inläggen är kvar. Ibland när läget blir… Läs hela »