Vi drar igång PSU-bonanza på Nordichardware, och som första anhalt tar vi en titt på effektivitet och 80 Plus. Vad innebär egentligen 80 Plus, hur har standarden utvecklats genom åren och vad spelar det för praktisk roll för dig som användare? Nordichardwares PSU-expert Anders reder ut begreppen!


Något av det första som det skyltas med på nätaggregatsförpackningar är effektivitetsnivån, som presenteras med hjälp av organisationen och branschstandarden 80 Plus. 80 Plus har genom åren blivit en vedertagen industristandard och en kvalitetsstämpel för nätaggregatets prestanda, ungefär som en Krav- eller Svanenmärkning.

80 Plus – en garanti för din elräkning

80 Plus är en certifieringsorganisation som från början skapades för att uppmuntra utvecklingen av effektivare nätaggregat för både konsumentdatorer, arbetsstationer och serverhallar. För att beskriva vad det innebär får man kika lite närmare på vad effektiviteten, även kallad verkningsgraden faktiskt spelar för roll i sammanhanget.

Nu finns det hela fyra stycken olika varianter på denna certifieringen, men som tur är behöver vi som konsumenter bara hålla reda på två stycken i Sverige. Den första är den utbredda versionen som gäller för 115 volt internt bruk, den är vanligast för att hålla en konsekvent basnivå då nätaggregat är effektivare vid 230 volt. Den andra är endast för EU och testas vid 230 volt, för att lättare nå upp till en viss effektivtetsnivå, dessa nätaggregaten funkar endast på denna spänningen och går ej att använda i länder med annan nätspänning. De två kvarvarande är för server och industriellt bruk och testas vid 230 volt respektive 115 volt.

Wattsup

Effektiviteten påverkar hur mycket energi som går åt till värmeförluster och hur mycket ström som dras från vägguttaget – inte hur mycket som levereras till dina komponenter.

Från början fanns det bara en enda variant av märkningen, som krävde att aggregatet skulle leverera 80 procent energieffektivitet vid 20, 50 samt 100 procent belastning. Detta betyder att det maximalt får bildas 20 procent spillvärme vid dessa nivåerna, ett exempel är om ett nätaggregat på 1 000 watt är belastat till 20 procent, det vill säga 200 watt, så får nätaggregatet dra som mest 240 watt från väggen.

Från brons till titan

Kopplar du in en energimätare kommer det alltså stå 240 watt, men det betyder inte att komponenterna i sig kräver det, utan att 200 watt går direkt till datordelarna medan 40 watt är ren spillvärme som skapas i processen.

10% belastning 20% belastning 50% belastning 100% belastning
80 Plus 80% 80% 80%
80 Plus Bronze 82% 85% 82%
80 Plus Silver 85% 88% 85%
80 Plus Gold 87% 90% 87%
80 Plus Platinum 90% 92% 89%
80 Plus Titanium 90% 92% 94% 90%

Ju högre effektivitet du har på nätaggregatet desto mindre spillvärme blir det och därför har det skapats högre och högre nivåer av certifieringen. Från 80 Plus Bronze hela vägen upp till 80 Plus Platinum. Utöver detta har det precis börjat lanseras nätaggregat med certifieringen 80 Plus Titanium, som ställer riktigt höga krav på prestandan. Redan vid 10 procent av kapaciteten krävs det en effektivitetsnivå på 90 procent, sedan 92 procent vid 20 procent, 94 procent vid 50 procent samt 90 procent vid full belastning.

För att nå dessa målen kräver det bättre och bättre intern konstruktion samt mycket påkostade komponenter, så generellt tenderar  högre effektivitetsnivå att medföra bättre kvalitet på nätaggregatet. Samtidigt ska man inte stirra sig blind på detta, utan det finns även andra viktiga faktorer såsom rippel och spänningsreglering, något som vi hjälper dig hålla koll på i Svenska PSU-guiden.

Ytterliggare en vinst med att ha så lite spillvärme som möjligt är att nätaggregatet blir betydligt svalare och kräver därför mindre kylning. Fläkten kan snurra långsammare eller vara helt passiv vid låg belastning, något som blivit mer etablerat på senare tid.

Det finns även en kostnadsaspekt i det hela, ju högre effektivitet desto billigare blir driften av din dator. Men ofta är det så att utlägget för ett påkostat nätaggregat med hög verkningsgrad gör att det kommer ta många år innan det har betalat för sig. Detta beror dock på belastning och kapacitet, men har du målet att hålla nere energiförbrukningen i din bostad kan det vara värt att titta på.

PSU-fokus på Nordichardware i februari

Det här är den första av flera kommande artiklar där vi gör en djupdykning i allt som har med nätaggregat att göra, som den kanske mest underskattade komponenten i din dator. Håll utkik på Nordichardware under de kommande veckorna efter nya artiklar, reportage, tester och tävlingar!

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tord Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Johansson
Gäst

Vad är dessa 80+ klassificeringar värda? Köpte en PSU, Corsair TX550-M med 80+ Gold klassificering. När datorbygget, Ryzen 1400& AB350 ITX& GTX 1060 & Samsung Evo 960, var färdigt så startade jag härligheten. Det fungerade bra. Kopplar in effektmätaren mellan datorn och vägguttaget och finner att datorn avstängd (off – inte stömsparläge) drar ca 36W. Med PSU:n avstängd (strömbrytare off) drar Datorn 25W. Dessa siffror gäller även om jag inte har några kablar inkopplade från PSU:n till moderkort och komponenter! Vid vanlig surf drar datorn ca 50W och med Unigine Valley drar den ca 170W. Det är ca 8700 tim/år.… Läs hela »