Silverstones Nightjar NJ520 är på besök i vårt testlabb och med frestande specifikationer som certifiering för 80 plus platinum och en kapacitet på 520 watt. Allt medan Nightjar samtidigt lyckas med detta utan någon som helst aktiv kylning och gör nätdelen till ett av de kraftfullaste passiva modellerna på marknaden.

Det är dags för en ny uppdatering av Sveriges största datornätdelsjämförelse och det med ett nytt nätaggregat från Silverstone. För de som vill lära sig mer om nätdelar, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är mest intressanta idag ska ni ta er vidare till Svenska nätaggregatsguiden där nu även Silverstones modell finns representerad. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Silverstone Nightjar NJ520

Silverstones historia med passiva nätaggregat är imponerande då företaget lanserade helt passiva modeller för över 10 år sedan. Men tekniken förbättras som bekant kontinuerligt och nu har deras senaste modell Nightjar NJ520 hittat in i testlabbet. En modell som alltså är helt passiv men trots detta certifierad för 80 plus platinum, vilket bådar gott för låga nivåer av spillvärme.

Eftersom Nightjar är helt passivt kyld slipper vi allt vad fläktljud heter oavsett belastning. Något som Silverstone däremot rekommenderar är att man monterar nätdelen med ventilationshålen riktade uppåt för att inte riskera överhettning. Någon form av luftflöde i chassit rekommenderas också för att forsla bort värmen.

Silverstone_NJ520_01

Hög prestanda men drabbad av spoltjut

Silverstone Nightjar presterar riktigt bra i våra tester och levererar bra värden i närmast alla moment. Den höga effektiviteten innebär att som maximalt behöver Nightjar göra sig av med endast 43 watt spillvärme, vilket sker vid full belastning. Rippelvärdena är även dessa bra där det högsta värdet når 27 millivolt på 12V-linan vid full belastning. Spänningsreglering är i toppklass med en variation på knappa 0.6 procent i sämsta fall.

Prestandan är alltså riktigt bra, nätaggregatets passiva kylning borde även innebära att Nightjar är mer eller mindre ljudlös. Detta visade sig tyvärr inte stämma med vårt exemplar som visade på spoltjut vid 50 procents belastning och uppåt. Som tur är så är det inte lika illa som vissa grafikkort vi har testat, men ett visst högfrekvent surrande finns.

Fullständiga resultat finns i Svenska Nätaggregatsguiden

Nätaggregatet hörs som sagt inte alls under drift bortsett från spoltjutet på vårt exemplar som dyker upp vid högre belastning. Det är oklart om detta är något som varierar från exemplar till exemplar men vi verkar inte vara ensamma om detta problem med Nightjar NJ520.

Högt pris för hög prestanda

Silverstone Nightjar NJ520 leverar riktigt bra värden i alla våra prestandaparametrar. Effektiviteten är mycket hög och NJ520 gör sig väl förtjänt av sin 80 plus platinum certifiering. Prislappen matchar detta genom att ligga på lite över 1 600 kronor, en hög prislapp men som kan vara motiverbart för någon som vill ha så tyft drift som möjligt.

Det stora problemet är annars det högfrekventa spoltjutet som uppstod vid 50 procent belastning och uppåt. Något som blir extra märkbart på en i övrigt ljudlös nätdel och som tyvärr verkar vara ett problem även andra användare upplevet. Förutom spoltjutet och en undermålig tillgänglighet i svenska butiker hade Nightjar NJ520 varit värd en rekommendation. Nu missar man tyvärr pallen men visar också att det går att tillverka riktigt kapabla nätdelar även utan aktiv kylning och vi ser fram emot kommande modeller i Nightjar-serien från Silverstone.

Silverstone_NJ520_09

”Silverstones Nightjar NJ520 presterar mycket bra i våra tester med riktigt hög effektivitet, spänningsreglering i toppklass och klart godkänd rippelnivå. Att nå så pass god prestanda och samtidigt vara helt passivt kylt är en svårslagen kombintion. Vårt testexemplar är dock drabbat av spoltjut som visar sig från 50 procents belastning och uppåt. Ett problem som inte verkar vara isolerat till våra tester och som tillsammans med den något undermåliga tillgängligheten håller Nightjar från att nå en utmärkelse. Däremot ser vi fram emot testa fler passivt kylda nätdelar i Svenska PSU-guiden.” – Svenska nätaggregatsguiden 2015-07-22

Lägstapris på prisjakt.se: Product price

 

Marknadsanalys och uppdateringar

Vår första passiva nätdel, Silverstone Nightjar NJ520, lyckas sånär knipa en utmärkelse i nätaggregatsguiden men utan några större förändringar i priser eller tillgänglighet på redan testade modeller står våra tidigare köprekommendationer fast. Nästa uppdatering fokuserar på två nya mellanklassnätdelar från Evga samtidigt som vi väntar på fler nykomlingar vi fick klämma på under Computex-mässan tidigare i somras.

Läs mer i Svenska nätaggregatsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med diagram, prisjämförelser och specifikationer i Svenska nätaggregatsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt köp. Vill du ta dig direkt till sammanfattningar och utmärkelser så hittar du det här (700-900W) och här (1000W och uppåt).

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TripptrapptrullFrutteBo2 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bo2
Gäst
Bo2

Hade varit intressant med en kommentar från Silverstone ang spolljudet.

Frutte
Gäst
Frutte

Jodå, Nightjar har funnits ett par år, jag avverkade 2st i min HTPC under ett par år. Chassit var konstruerat för ett passivt agg men ändock dog första agget utan förvarning precis innan garantin gick ut, andra agget höll ungefär lika lång tid som första innan det gjorde samma sak som första (dvs dog utan förvarning). Så kvaliteten på Nightjar ger jag inte mycket för 😐

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Roligt att ni testar ett passivt nätagg. Har ett sådant i en av mina burkar konstruerat av Seasonic. Har aldrig haft några problem, men har också en fläkt som flyttar luft förbi det.