Hiper har med Type-R 480W skapat ett mycket tilltalande nättagregat, åtminstone vid första ögonkastet. Dess mörkröd spegelfinish är verkligen något utöver det vanliga, huruvida prestandan lever upp till dess yttre återstår dock att se.

I tidernas begynnelse fanns bara ett nätaggregat att välja på, det som redan var installerat i chassit man köpte. Nätaggregat i sig var inget viktigt och effekten var av måttligt intresse. Idag är det mer komplicerat med nya anslutningar och mer specificerade effekter på olika spänningar.

Precis som t.ex grafikkort har nätaggregat genomgått en hisnande utveckling. Sättet att producera spänningarna är detsamma som förr men nu ser man mer till det estetiska, ljudvolym på fläktarna och givetvis på effekten.

Det nätaggregat vi ska titta närmare på idag kommer från tillverkaren Hiper som vi tidigare stött på här på NordicHardware. Nu är det dags för oss att sätta tänderna i Hipers nya nätaggregat, flaggskeppet Type-R 480W. Hiper är fortfarande ett ganska okänt märke på den svenska marknaden som ofta faller in i gruppen ”övriga” när man talar om nätaggregat. I och med lanseringen av Type-R så vill Hiper ta sig upp, som märke, bland de mer kända på marknaden, Enermax och Antec. Testerna får utvisa om Hiper kan matcha sina konkurrenter när det gäller pris och prestanda.


Eftersom ATX är en industristandard är det helt naturligt att även den specifikationen utvecklas. Nya anslutningar kommer till och andra krav ställs på spänningsmatning, för att ta två exempel. ATX är inte bara till för nätaggregat utan standarden gäller allt från spänningstoleranser till hur kontakterna ska sitta på baksidan av datorn.

I korthet betyder ATX rev 2.2 att de aggregat som följer den ska vara utrustad med en 24-pinnarsanslutning till moderkortet. Den nya 24-pinnarsanslutningen följer kraven för att aggregatet ska kunna leverera tillräckligt med ström för nya moderkort med PCI-Express.
En annan punkt i specifikationen säger att aggregatet ska leverera två separata 12-voltsspänningar. Det betyder att moderkortet får sin spänning från två olika källor, dels via 24-pinnarskontakten och dels via ATX12V-kontakten (kontakten med 4 stycken stift).
Givetvis fanns både ATX12V- och 20-pinnarskontakten förut också, men 12-voltsspänningarna kom från samma källa då. Kontakter för strömförsörjning till SATA-hårddiskar finns också med nu. Som jag nämnde ovan så ställs även andra krav på spänningsförsörjningen.

En utveckling av standard – Två olika kontakter

En konverter för nya nätaggregat och gamla moderkort

ATX 2.03 ATX 2.2
Spänning
Tolerans
Rippel
Tolerans
Rippel
+3.3VDC
±5%
100mV
±5%
70mV
+5VDC
±5%
100mV
±5%
100mV
+12VDC1
±5%
100mV
±5%
120mV
+12VDC2
±5%
120mV
-5VDC
±10%
200mV
*
*
-12VDC
±10%
200mV
±10%
200mV
+5VFSB
±5%
100mV
±5%
70mV

* – Tillverkaren kan välja att använda -5VDC, men det finns inget tvång för att uppfylla standarden.

Rippel, som nämns i specifikationerna ovan, är (grovt förenklat) ojämnheter i spänningen som tillkommer eller finns kvar när man gör om växelström till likström. Ju mer man belastar spänningen, desto mer ökar ripplet. Rippel finns i spänningarna som kommer från nätaggregatet och måste mätas med ett oscilloskop för att kunna avgöra hur mycket rippel det finns i spänningen.

Den perfekta likspänningen

Rippel – väldigt uppförstorad


Specifikationer
Spänning/Ström
+3.3VDC
28A
+5VDC
32A
+12VDC
18A
+12VDC (ATX12V)
16A
-5VDC
0.8A
-12VDC
0.8A
+5VSB
2.5A
Maxlast Totalt
480W
Maxlast +3.3V & +5V
240W
Anslutningar
Molexkontakter
8
Floppykontakter
2
Serial-ATA
2
Övriga anslutningar
ATX12V
Övriga specifikationer
Antal fläktar
1st 120mm
Certifieringar
UL, CUL, VDE, SEMKO, DEMKO, NEMKO, FINKO och CB
Övrigt
Guldpläterade kontaktdon, 20->24 pin adapter, 1 extra fläkt
Garanti
3 år
Pris
ca 900kr

Hipers Type-R är ett intressant nätaggregat redan innan man öppnat lådan. Förpackningen av nätaggregatet skiljer sig markant från den allmänna uppfattningen att nätaggregatet ska komma i en enkel pappkartong.

Hiper har istället valt en spektakulär lösning, en plastlåda med bärhandtag. Lådan innehåller en mindre julafton för datorfantasten, beoende vilken färg på nätaggregatet man väljer ska väl tilläggas. Garantin är på 3 år, inte mycket att orda om förutom att Hiper verkar tro på sig själva. Vi får se vad testerna säger senare. I tabellen ovan så sägs inget om kontakter till PCI-Express, just därför att dessa kontakter började levereras med aggregat från Januari -05 och det här är ett tidigare aggregat.

Type-R säljs i tre färger, Silver, Svart och Röd. Färgen är den stora skillnaden och med färgen kommer också lite olika tillbehör. Det svarta nätaggregatet har en UV-fläta runt kablarna medan det silverfärgade agget har, ja just det, en silverfläta och det röda nätaggregatet kommer med svart fläta.
Med alla tre aggregaten medföljer en 80 mm fläkt. Fläkten som medföljer det röda nätaggregatet är utrustat med röda lysdioder och fläkten till det svarta och silverfärgade nätaggregatet har inte några lysdioder.

Nätaggregatet kommer inslaget i en plastpåse för att skydda den mot repor, vilket kan behövas eftersom aggregatet har en ytfinish man kan spegla sig i.

Alla Molex-kontakter på nätaggregatet är av typen ”Ez-Grip”. Detta underlättar när man ska koppla ur strömmen till t.ex. hårddiskar eller optiska enheter, man bara klämmer om bygeln på vardera sidan om kontakten och bygeln trycker ur kontakten ur enheten som den var inkopplad i. En smart och nytänkande lösning.
Utifall man väljer den silverfärgade Type-R ingår även två stycken runda ATA133-kablar. Hiper skickar med ATA-kablar till det silverfärgade nätaggregatet eftersom de, jag citerar,”Anledningen till att vi skickade med runda IDE-kablar med silveraggregatet är att den har metallfläta och vi trodde att det skulle vara svårt att hitta sådana på marknaden men att det däremot är lättare att hitta UV-kablar som matchar den svarta och röda.”.

ATA-kablarna är snygga, MEN det finns bara uttag för en enhet på dem. Det är tyvärr en klar nackdel eftersom det finns nog de som har fler än en enhet per IDE-kanal. Runda kablar finns i mängder att köpa på internet och i närmsta datorbutik men eftersom de här kablarna skulle passa till just det silverfärgade agget så är det tråkigt, för att inte säga dåligt att det bara finns ett uttag på dem. Om du köper det silverfärgade nätaggregatet och använder all IDE-kanaler sedan innan så kan du inte använda kablarna som medföljer.


Våra syntetiska tester utförs i två delar, ett lågeffektstest och ett högeffektstest. Nätaggregatet körs under ungefär en halvtimme med en inledande period av lågeffekt och sedan ett högeffektstest.
I lågeffektstestet belastas de tre huvudspänningarna (+3.3V, +5V och +12V) med ca 1 Ampere vardera förutom +5V som belastas med 2 Ampere (Detta för att följa minimumkraven för nätaggregatet). Detta test är för att se hur nätaggregatet fungerar under ”tomgångskörning”.

Under högeffektstestet belastas de tre spänningarna till maximal effekt för att se om aggregatet kan hålla spänningarna och rippel in gränsvärdena. Det för att se om nätaggregatet håller vad den lovar.
Under båda testen mäts spänningarna och rippel kontinuerligt. Andra steget görs i en vanlig dator. Eftersom Hiper har ambitioner att bli en av de stora på nätaggregatsmarknaden så valde jag att göra exakt samma test på ett nätaggregat från Antec, ett Neopower 480W. De båda nätaggregaten har en maximal effekt på 480 watt med den skillnaden att de har effekten fördelad lite olika på spänningarna.


Hiper har inga problem med lågeffektstestet. Spänningarna är mycket stabila och ripplet ligger långt under gränsvärdet. Nätaggregatet har en liten överspänning på alla matningar förutom 5-Voltsmatningen, vilket är helt acceptabelt med tanke på att det är ett 480-Wattsaggregat och nu belastas det med ca 30 Watt.

Jag valde att inte göra något rippeldiagram i lågeffektstestet eftersom båda nätaggregaten har ett rippel under 10 mV. De riktigt intressanta värdena syns inte innan man belastar nätaggregatet fullt ut, 480 Watt. Antecs nätaggregat har inte heller några problem med lågeffektstestet, fattas bara annat. Därmed förflyttar vi oss till högeffektstestet.



Efter ca trettio minuter av maximal belastning går fläkten på maxvarv och aggregatet är ljummet, men vår testbänk är het för att inte säga glödhet. Efter att ha pumpat ut 480 Watt i ren värme så har aggregatet inga problem, men vår testbänk måste få vila. Vi måste bara ta de sista mätvärdena först. Spänningarna och ripplet är långt under gränsvärdena. Givetvis så har spänningarna sjunkit jämfört med lågeffektstestet men det är helt normalt, vi belastar ju aggregatet till sin maximala effekt.
Ripplet är inte heller några problem. Med rippelvärden på minst 50 % under riktvärdet är det mycket bra. Konstruktörerna på Hiper har verkligen lyckats här. Type-R nosar på en topplacering och gör det med rätta.

Det finns ytterst få budgetaggregat som klarar att prestera de här siffrorna vid sitt maximala effektuttag. Nu är inte Type-R tänkt att vara ett budgetaggregat men med prislappen den har så är den nere i prisklassen för att kunna kallas budget men den presterar som de bästa på marknaden.

Type-R är precis bakom Antecs Neopower och det måste sägas att Neopower är ett mycket bra aggregat. Den lilla skillnaden som finns mellan dem är att spänningarna på Type-R ligger strax under Neopower men det är så lite och så långt ifrån gränsvärdena så jag vill mena att det är försumbart.

Fläkten förresten, den går på maxvarv och det är inga 18 dB det här. Snarare någonstans uppemot 30 dB, men det är fortfarande inget som stör eftersom det finns fler saker som definitivt för mer oväsen i en dator. Efter en jämnförelse med Antecs aggregat som också använder en fläkt på 120mm så låter de precis lika mycket.


Testsystem Dator
Processor:
AMD Athlon Mobile 2500+
Chassi:
Asetek Vapochill SE
Moderkort:

Asus A7N8X Deluxe rev 2.0

Minne:

512MB OCZ 3500 EL DDR-SDRAM
(2 x 256MB, DDR-433, 2-3-3-7 timings)

Grafikkort:

Abit Siluro FX5600 256Mb

Hårddisk:
200 GB, 160 GB Maxtor Diamond Max9 8 MB cache
Mjukvara
Operativsystem:
Windows XP Professional SP1
Testprogram:

Sisoftware Sandra 2004
Seti (Boinc)
Motherboard Monitor 5

Testsystemet är baserat på Socket A, överklockat till 2.6 GHz. Två stycken hårddiskar och ett grafikkort i budgetklassen utgör grundstommen i testsystemet. Det som däremot drar lite mer effekt är den överklockade processorn och kylningen. En överklockad processor drar mycket mer ström än vad en ej överklockad processor gör. I det här fallet drar processorn ca. 114 Watt mot 45 Watt original.
Kylningen består av ett kompressorsystem vilket också går ganska hårt åt nätaggregatet, i det här fallet, 12-Voltsspänningen. En kompressor innehåller en motor vilken inte är speciellt snäll mot ett nätaggregat eftersom det utgör en stor induktiv last. Då så, nu har vi klargjort förutsättningarna och det är bara att köra.

Testsystem dator
12V Hög
12.26
12V Medel
12.14
12V Låg
11.89
5V Hög
5.14
5V Medel
5.01
5V Låg
4.92
3,3V Hög
3.34
3,3V Medel
3.31
3,3V Låg
3.27
0 2.8 5.6 8.4 11.2 14

Efter att ha kört nätaggregatet i vår testdator med blandade uppgifter så står det tydligt att Type-R fungerar precis som det ska. Det levererar spänningar som datorn vill ha, och det utan att behöva jobba alltför mycket. Spänningarna varierar lite men är inom riktvärdena.
Det som förvånar mig är att inte matningen av 12 Volt är lägre eftersom varvtalet på kompressorn går upp och ned, för att hålla processorkylningen på en jämn nivå. Ljudet från nätaggregatsfläkten hördes knappt vid testet i dator. Fläkten är verkligen tyst och det som sades om den vid vårt test i provbänk gäller bara vid fullt uttnyttjande av effekten, 480W.


Hiper ville göra sig ett namn med Type-R och här har de träffat rätt. Type-R kan faktiskt klassas som ”High-end”.

Ett nätaggregat kan produceras på två sätt, egentligen tre. Första sättet är att tillverka ett aggregat med billiga komponenter, för att pressa priset. Det är ofta de aggregaten vi får med datorlådan vi köper förutsatt att det inte är en ”märkeslåda”.
Andra sättet är att leva på sitt namn som man skaffat sig tidigare. Med det säger jag inte att någon av de stora tillverkarna gör det. Tredje sättet är att använda sina konstruktörer väl, och inte spara in kostnaderna på de komponenterna som ska användas. Även om man låter sina konstruktörer ta fram en bra design på aggregatet och det presterar bra i labbmiljö så kan det ändå bli uselt när kostnader på komponenter ska krympas.

Hiper har valt det tredje sättet, utan några kompromisser. De har använt sina medarbetare väl och tagit fram ett nätaggregat som presterar lika bra som de största på marknaden.

Med en prislapp på ca 900 kr så är Type-R 480W ett mycket bra köp. Aggregatet är väldigt läckert med sin högglanslack och drar definitivt till sig blicken. Fläkten är riktigt tyst och lämpar sig mer än väl för den som söker komponenter till en tyst dator, likväl fungerar den för den inbitne datorspelaren som behöver kraft till sitt nya grafikkort.
Rippel och spänningar håller sig inom specifikationer, med bred marginal, och kan matcha betydligt dyrare aggregat när det gäller pris/prestanda. Med sin ATX 2.2 specifikation är aggregatet färdigt att användas med alla nya moderkort med PCI-Express och hårddiskar med Serial-ATA.

Det enda negativa jag hittat på Type-R är tillbehöret till det silverfärgade aggregatet, ATA-kabeln. Ett uttag är ett uttag för lite. Använder du två enheter per IDE-kanal kan du tyvärr inte använda kabeln.

Överlag är Hiper Type-R ett mycket attraktivt nätaggregat, bokstavligt talat, som vi kan rekommendera till alla som är ute efter ett prisvärt nätaggregat med bra prestanda.

Hiper Type-R 480W

Fördelar:

+ ATX 2.2 Specifikation
+ Stabila spänningar
+ Mycket tyst
+ Färganpassade tillbehör
+ Priset

Nackdelar:
– Bara ett uttag på ATA-kabel

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid