Antec Phantom är verkligen inte ett nätaggregat i mängden även om det mycket väl skulle kunna gömma sig väl. Phantom är nämligen helt ljudlöst då den saknar allt vad fläktar heter och levereras i en robust svart kostym.

Tystnad är ett begrepp som inte är alltför känt fenomen i datorsammanhang. I nästan varenda hem idag står en dator och surrar, och surret kommer mestadels från fläktar. Tillverkarna av fläktar har haft ”happy hour” sedan datorn blev en produkt som alla hade råd med. För ett antal år sedan började det säljas processorfläktar som var riktigt tysta och det lanserades en processorfläkt enbart för nordenmarknaden, Themaltake Viking, precis som om vi här i norden är speciellt känsliga för oljud. Det hela var en Thermaltake Volcano 7 med en tystare fläkt och voilá, det blev en Viking, enbart för de ljudkänsliga nordborna. Hursomhelst, därefter kom det fläktlösa processorkylare och nätaggregat med variabel fläkthastighet, men där tog det stopp. Det dök upp andra kylningsmetoder för processorer som t.ex. vattenkylning, men för nätaggregat så fanns det ingen bättre lösning än fläktar, tysta sådana.

Idag ska det ändras på den saken, eller ett försök till det. Om du alltid har drömt om en tyst dator så har du här ett perfekt tillfälle att komma den drömmen lite närmare här. In på marknaden kliver Antec med ett fläktlöst nätaggregat, Phantom 350W. Det här nätaggregatet har funnits på marknaden ett tag nu och vi har studerat det noga och testat in i minsta detalj, så välkommen att se hur det gick.


Specifikationer
Spänning/Ström
+3.3VDC
28A
+5VDC
30A
+12VDC
18A
+12VDC (ATX12V)
16A
-5VDC
-12VDC
0.5A
+5VSB
2A
Maxlast Totalt
334W
Maxlast +3.3V & +5V
190W
Anslutningar
Molexkontakter
7
Floppykontakter
2
Serial-ATA
2
Övriga anslutningar
ATX12V, PCI-E
Övriga specifikationer
Antal fläktar
Certifieringar
UL, CUL, CB, FCC class B och TÜV
Övrigt
Guldpläterade kontaktdon, 20->24 pin adapter, nätkabel
Garanti
3 år, AQ3
Pris
ca 1700kr

Kartongen som Antecs Phantom 350W kommer i är inget speciell, men å andra sidan så är det inte kartongen vi ska använda i datorn. Det som är desto mer intressant är hur nätaggregatet ser ut och presterar i våra tester.

Phantom 350W kommer med Antecs ”Antec Quality”, AQ3-garanti. Det betyder i korta ordalag att du får en 3-årig garanti på tillverkning och komponenter. Fler och fler tillverkare har upptäckt att konsumenterna vill ha en längre garantitid. Ta bara t.ex. hårddiskar, det blev ett fasligt liv när en av de största tillverkarna för ett par år sedan sänkte garantitiden från tre år till ett år på sina desktop-hårddiskar. Hursomhelst, Antecs Phantom 350W väger in på modiga 2.7 Kg och det är rejält över snittet för ett nätaggregat. Mycket av vikten utgörs av aluminium, svart snygg aluminium. Vidare är aggregatet är konstruerat enligt ATX 2.2-standarden, och gränsvärden m.m. kan du läsa om i vår tidigare recension här.

Som jag nämnde tidigare är det här nätaggregatet verkligen tungt och väldigt massivt byggt, och allt bara för att kunna leda bort värmen från komponenterna i aggregatet. Passiv kylning ställer höga krav på konstruktion och komponenter och Antec verkar vid första anblick ha lyckats här. De värmeutvecklande komponenterna sitter mot aluminiumen med hjälp av värmeledande material.

På bilderna ovan så är ena plåten på kortsidan borttagen för att kunna visa en del av det som döljer sig under den svarta metallen. Observera att garantin är som bortblåst om ni gör detta och jag tog på mig att sätta garantin ur spel så att ni läsare slipper det. På den högra bilden ovan så kan man se att drosseln, den blå runda saken med kopparlindning, är åtdragen med buntband mot en aluminiumkylfläns med värmeledande material mellan drossel och fläns. Detta för att dels leda bort värme och sen få drosseln tyst, eftersom det är i drosslar det brukar uppstå ett vinande eller ett pipande ljud. Nu när vi presenterat utseende och visat vad som döljer sig i aggregatet så drar vi raskt vidare till vårt provbänk för att se hur det presterar.


Våra syntetiska test utförs i två delar, ett lågeffektstest och ett högeffektstest. Nätaggregatet körs under ungefär en halvtimme med en inledande period av lågeffekt och sedan ett högeffektstest. I lågeffektstestet belastas de tre huvudspänningarna (+3.3V, +5V och +12V) med ca 1 Ampere vardera. Detta test är för att se hur nätaggregatet fungerar under ”tomgångskörning”.

Under högeffektstestet belastas de tre spänningarna till maximal effekt för att se om aggregatet kan hålla spänningarna och rippel inom gränsvärdena. Det för att se om nätaggregatet håller vad den lovar. Under båda testen mäts spänningarna och rippel kontinuerligt. Andra steget görs i en vanlig dator. Då så, då ger vi oss in i värmeutvecklingens land.


Phantom 350W ligger stabilt med sina spänningar och ripplet var så lågt så det är ingen mening att visa ett diagram över det. Spänningarna är, trots att de ligger stabilt, lite låga. Vid ett så litet effektuttag, som 30 Watt i det här fallet, kanske aggregatet skulle ha en lite större överspänning för att kunna kompensera senare vid de stora effektuttagen. Det återstår att se, givetvis.



Efter ca trettio minuter av maximal belastning är aggregatet bara en bit över ljummet, 46 C. Att det inte är varmare är helt otroligt. Jag har belastat aggregatet till sitt maximum och det är inte varmare än så här. Spänningarna har givetvis sjunkit och ligger alla en bit under den specificerade spänningen. Det är en bit kvar till de går över toleransen men det är ingen fara. Ripplet är det heller ingen större fara med, den som ligger närmast sin toleransgräns är 3,3 Volt med sina 60 mV, och där det maximala ripplet får vara 70 mV. Det bästa av allt är trots allt ljudet, eller oljudet, från nätaggregatet. Det finns inget! Ett nätaggregat som är helt tyst och presterar så här är verkligen bra ingenjörskonst. Antec har lyckats med att skapa ett nätaggregat med passiv kylning som presterar som andra aggregat, verkligen bra gjort!


Testsystem Dator
Processor:
AMD Athlon 64 3000+ Socket 939
Chassi:
Standard Midi-ATX
Moderkort:

MSI K8T Neo2

Minne:

1024MB Crucial DDR-SDRAM
(2 x 512MB, DDR-400, 2-3-3-5 timings)

Grafikkort:

MSI 6800 NX-TD 128Mb

Hårddisk:
IBM GXP-120 80 GB, 60 GB, Hitachi Deskstar 40GB
Mjukvara
Operativsystem:
Windows XP Professional SP1
Testprogram:

Sisoftware Sandra 2004
Seti (Boinc)
Motherboard Monitor 5

Testsystemet är baserat på ett moderkort med Athlons socket 939, överklockat till 2,3 GHz. Tre stycken hårddiskar och ett grafikkort i mellanklassen utgör grundstommen i testsystemet. Den överklockade processorn har ”Cool ’n Quiet” avstängd, detta för att processorn inte ska orsaka några udda mätresultat. Valet av tre hårddiskar är för att kompensera lite för den strömsnåla processorn. Vi vill att nätaggregatet ska få visa vad det går för i den riktiga miljön, under äkta omständigheter.


Efter vår testkörning så visar sig aggregatet kunna hålla sig precis på sina respektive värden. Spänningarna fluktuerar inte speciellt mycket, även fast mätresultaten är tagna under både full belastning och när processorn och grafikkort är obelastad. Värmeutvecklingen i aggregatet heller inget att oroa sig för. Det blir ljummet, men det stiger inte nämnvärt. Det som märks i tabellen ovan är att 4-pins kontakten där moderkortet får sin ström till processorn (12V1) belastas mer än 12V2. Det är bra eftersom det är så ATX-specifikationen är tänkt att fungera, 12V1 förser processorn med ström och 12V2 försörjer andra komponenter och, i de fall det behövs, processorn.


Antec har länge legat i framkant på utvecklingen. Det verkar nu som om de har lyckats ännu en gång med ett konststycke när det gäller konstruktionsarbete, denna gång med ett helt tyst nätaggregat. Ett tyst aggregat är vad många har väntat på och nu finns det på marknaden. Jag tar av mig hatten och bockar för denna bedrift och tackar min lyckliga stjärna över att det nu finns alternativ till ”tysta” nätaggregat som är allt annat än tysta när det väl gäller.

Ett varningens finger höjer jag dock till dem som funderar på att skaffa komponenter till sin tysta dator. När det gäller Phantom 350W så måste det finnas något som skapar ett luftflöde genom datorn. Har ni en passiv processorkylare och sedan skaffar ett Phantom 350W, då måste det finnas åtminstone en fläkt eftersom luften inuti datorn annars kan nå sådana temperaturer att processorn, nätaggregatet eller någon annan komponent skadas. Det är här problematiken uppstår, ett moment 22. En passiv processorkylare måste ha ett nätaggregat med fläkt, eller någon utblåsfläkt, för att kunna fungera optimalt. Ett nätaggregat med passiv kylning förlitar sig på att det finns något annat i datorn som förflyttar luften ut ur den.

För att inte skapa för mycket smolk i glädjebärgaren så kan jag säga att finns idag många fabrikanter av tystgående fläktar och det går att bygga en väldigt tyst dator med hjälp av dem, och ett Antec Phantom 350W. Phantom 350W är ett mycket bra aggregat med ypperliga prestanda, dock med en något hög prislapp. Behöver du bara ett nätaggregat, eftersom ditt gamla sjungit på sista versen, är priset högt, men vill du ha en riktigt tyst komponent till din existerande dator eller till ett nybygge så är priset överkomligt. Vid vanlig datoranvändning blir aggregatet inte mer än ljummet vilket är väl godkänt med tanke på att andra aggregat kan bli riktigt varma även fast de är utrustade med fläkt.

Slutledningen blir att Antec Phantom 350W är en komponent du väl kan investera pengarna i om du söker komponenter till den tysta datorn. Ett snyggt, tungt och välpresterande aggregat är vad vi har sett här idag.

Antec Phantom 350W

Fördelar:
+ Antecs AQ3-Garanti
+ ATX 2.2 Specifikation
+ Stabila spänningar
+ Tyst

Nackdelar:
– Priset

Antec har med deras Phantom 350W skapat en mycket tilltalande produkt för dem som är ute efter ett riktigt tyst system. Helt passivt kylt ger är det mer eller mindre ljudlöst och samtidigt visar våra tester att nätaggregatet trots detta inte har problem med kylningen. Detta genom en mycket effektiv och innovativ konstruktion av chassit som även agerar kylfläns. Även om Antec inte är först med ett passivt nätaggregat har man i våra ögon lyckats bättre än många andra och vi ger därför Antec Phantom 350W vår innovationsutmärkelse.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid