Två av de mest välkända överklockarna i Sverige var tillsammans med ASUS på CeBIT och resultatet blev bland annat en kvartett Tri-SLI världsrekord och en unik guide för att spänningsmodda GeForce GTX 285.

Överklockningsdemos har blivit en ganska vanlig företeelse på olika Live-event och mässor världen över. Vi på Nordichardware har under många år haft överklockning Live på DreamHack och det är två svenska profiler som man direkt tänker på i samband med detta. Den ena är Robert ”crotale” Kihlberg som hjälpt till att sammanfatta sina erfarenheter under CeBIT 2009 i denna artikel, den andra är överklockaresset Marcus ”Kinc” Hultin. Marcus har ett förflutet på NH som både skribent och överklockare men har det senaste året huserat hos moderkortstillverkaren ASUS.

Både Marcus och Robert har varit med på flera tävlingar och Live-event under de senaste åren och det var med uppdragsgivaren ASUS som Marcus och Robert reste med en säck hårdvara och LN2-pottar till CeBIT 2009. I denna artikel kommer Robert ge en närmare inblick i hur deras överklockningsevent gick och även bjuda på lite unikt material som en exklusiva guide för spänningsmodifikation av NVIDIAs GeForce GTX 285 grafikkort.


Med minimal framförhållning blev undertecknad (Robert) inbjuden till CeBIT för att medverka i ASUS monter. Det var överklockning som stog på schemat, i likhet med de uppvisningar man har på Dreamhack. Med en vecka kvar innan avresa var det mycket som skulle fixas. Marcus och jag bestämde oss för att prova på en uppsättning av tre stycken ASUS GTX285 för att prova på något annat än Quad-SLI. GTX285-korten är kända för att överklocka minnen riktigt rejält jämfört med GTX295 och vi var helt enkelt nyfikna på vad för sorts prestanda man kunde få ut ur dessa. Tri-SLI har vi kört förut, så det är väl bara att skruva på kvävebehållare och skruva upp spänningarna? Inte riktigt…

Förberedelser av grafikkort
Orginalkylaren avlägsnades fortare än kvickt. Därefter visade det sig snabbt att spänningsdelen inte liknar GTX280, GTX260 eller GTX295 det minsta. En tidsfördröjande upptäckt men något vi har blivit vana med i samband med lansering av nya kort. Orginalspänningen låg på ungefär 1.2V vilket inte skulle räcka speciellt långt.

Styrkretsen var tacksamt nog väldokumenterad och spänningsmodifikationer till liknande kretsar finns tillgängligt. Sagt och gjort efter ett par minuters överläggningar på MSN (Marcus i Stockholm och Robert i Linköping) moddades grafikkortet och en kvävepot skruvades på. Redan vid 1.3V fick överspänningsskyddet för sig att lösa ut (OVP) och några minuter senare var det återigen dags att fördjupa sig i databladet för styrkretsen.

Av en ren slump* har kortet designats med ett nollomhsmotstånd som passade våra syften utmärkt. (* en troligare sanning är att detta elektriskt sett meningslösa motstånd i reglerloopen har monterats av routingtekniska orsaker). Motstånden löddes bort och in löddes en potentiometer. Kortet skruvades åter ihop och Marcus började direkt med att testa om spänningsökningen skulle fungera bättre denna gång. Den andra modden visade sig framgångsrik att lura styrkretsen utan att trigga överspänningsskyddet. Bilden nedan är en guide till denna modifikation.

Nu kunde de seriösa testerna inledas. Kortet kyldes ner i samma takt som frekvenser och spänningar ökades. Helt plötsligt nådde testkortet en vägg som visade sig i form av svart skärm i samband med belastning. Efter lite efterforskningar kom vi fram till att det troligen var överströmskyddet (OCP) som nu hade löst ut. Då var vi alltså tillbaka till ritbordet.

Mätningar och beräkningar från databladet antydde att överströmskyddet låg på runt 200A, vilket med 1.2V skulle innebära cirka 240W. Inte helt orimligt vid frekvenser strax över 900/1800MHz core/shader. Att öka denna gräns visade sig vara relativt lätt. (styrkretsen använder ett ben för att skapa en strömreferens via ett motstånd till jord. Lägre motstånd ger en högre strömreferens). Här är hur denna modifikation gjordes.

 

Marcus fortsatta tester gav bevis för att både OVP och OCP var ett minne blått och att kortet nu fick möjlighet att sträcka ut ordentligt. Uppdateringarna strömmade in via MSN och det visade sig att kortet nu arbetade dryga 1100/2200MHz core/shader. Riktigt lyckade förberedelser med andra ord. Då var det bara att packa ner ytterligare två kort och faktiskt ett i reserv om vi ska hålla oss till sanningen.

Vi presenterar de komponenter vi till slut körde med på nästa sida.



Systemspecifikationer
Hårdvara
Moderkort ASUS Rampage II Extreme
Processorer Intel Core i7 Extreme Edition 965
Minne Corsair Dominator TR3X3G1866C8D (3x1048MB)
Grafikkort 3 x ASUS ENGTX285
Nätaggregat Silverstone 1200W
Corsair HX1000
Marcus och Roberts framfört följdes av kommentator på plats i montern.

ASUS har fått god erfarenhet av vilka förutsättningar som krävs för lyckade överklockningsarrangemang och detta evenemang var inget undantag. Upp emot 1000 liter flytande kväve rullades fram under den första dagen. En mängd som garanterat inte skulle gå åt. Väl på plats stog moddning av ytterligare två kort högst upp på dagordningen. Därefter pluggades alla tre korten i moderkortet tillsammans med en väl beprövad Core i7 965 processor. Plug ’n’ Play som vi brukar säga. Post check gick utan problem och också aktivering av Tri-SLI. De resterande två dagarna kan sammanfattas till kvävedosering där vi kunde nå följande resultat.

– Klicka för fullständiga skärmdumpar –


3DMark Vantage Entry
3DMark Vantage Performance

– Klicka för fullständiga skärmdumpar –

3DMark Vantage High
3DMark Vantage Extreme

Dessa resultat är i skrivande de snabbaste Triple-SLI-resultaten i världen och top-3 oavsett hårdvara. I och med det hoppas vi att fler ska få ögonen för GTX285 och att det finns mycket prestanda och flexibilitet i Triple-SLI.

 

Överlag är vi nöjda med insatsen även fast vi tror att det finns mer att hämta ur dessa saker. Det är alltid svårt att pressa fram resultat under dessa förhållanden. Inom en inte alltför snar framtid kommer vi att prova lite annan hårdvara, så titta in fler gånger för nya resultat. Vi väntar även på flera foton från eventet som vi hoppas kunna uppdatera artikeln med inom kort. Innan vi avslutar artikeln passar vi på att tacka ASUS, Intel och Corsair för alla högpresterande komponenter.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid