NHOC  För er som läste min förra guide/ artikel om isolering av GPU-pots så testades där ett GeForce 8800GTX med torris. Kortet visade på bra potential och gick hela vägen till 836/1267 Mhz (core/minne) från standarfrekvenserna 575/900 Mhz. Nu har kortet pressats vidare med LN2.

Vid första testet var den begränsande faktorn ett överströmsskydd som slog in och stängde av grafikkortet. För att komma vidare krävdes en OCP-modifiering. Efter lite googlande hittade jag en guide av överklockaren Tin som visar att kortets fyra faser skall modifieras var för sig med små smd-resistorer som löds parallelt mot några små kondensatorer.

Elfa har det mesta man kan tänka sig behöva, så även de 4st 0603 smdresistorer på 1.5kohm som modden kräver. De kostar i princip ingenting, 1krona st ungefär.

Det var riktigt tålmodskrävande och pilligt att löda dit dem. Jag saknar en vettig pincett att hålla resistorerna med och de är riktigt små. Jag fick styra dem på plats med en liten mejsel och sen flippa upp resistorerna ovanpå komponenten de skulle lödas över. När lödpennan kom fram så ville de hela tiden trilla av sin plats så det tog ett par försök att få dit dem. Resultatet var inte snyggt, ingen resistor sitter rakt och lödningarna är fula. Det ser så illa ut att jag egentligen inte vill visa en bild på det men jag sväljer min stolthet och visar upp det ändå.

Jag slösade stora mängder av mina 50l LN2 på att testa min 980x. CPUn ser tyvärr inte så lovande ut. Den är förvisso coldbug fri med 1 minne så jag kan köra full pott med flytande kväve utan att behöva kontrollera temperaturen, men jag har hittills inte lyckats få igenom mer än 5.45Ghz i 3DMark Vantage CPU-test. I mindre CPU-krävande benchar som 3DMark 03 och 05 funkar 5.8Ghz. Hoppas verkligen jag kommer få ut mer av den med lite mer träning.

Grafikkortet gick desto bättre. OCP-modden fungerade precis som jag hoppats och kortet slår inte av längre. Fetpotten gör sitt jobb utmärkt och det är enkelt att kontrollera temperaturen. Jag kyler först ner potten i idle till den temperatur jag vill bencha med, när testet skall startas räcker det med några få cm LN2 i potten för att den skall ligga stadigt. Nu är 8800gtx inget powermonster så det blir lite skvättande bara.

8800gtxmonterat

Det snabbaste 8800gtx jag sett gör 920Mhz core och målet var att matcha det. Med en vågad spänning till coren på 1.8V och -100 på potten så satt tillslut 936/1296 genom 3DMark03! Visst är det en hel del artefakter men så länge poängen fortsätter stiga är jag nöjd. 8800gtx är en av de mest populära  hårdvaruklasserna på hwbot. Efter allt slit med att få fart på kortet så det känns extra kul att kunna visa högre frekvenser än någon annan lyckats med.

Som följd av att jag brände massor av LN2 på att testa CPUn så var det med de sista dropparna jag benchade grafikkortet fullt ut. Den sista rundan i 3DMark 05 kördes med tomma pottar så jag justerade ner frekvenserna lite där för att säkra ett resultat, men det räckte ganska långt ändå. Poängen är dessvärre lite låga för de frekvenser jag körde med, speciellt i 03 där CPUn inte har lika mycket inverkan. GT1 och GT4 är låga jämfört med resultaten före mig men jag vet inte vad det är som orsakar det. Tillsvidare får jag nöja mig med en silverbuckla i 3DMark 05 och bronsplats i 3DMark 03.

3Dmark03 8800gtx 936/1296

 

3DMark05 8800gtx 900/1296

Vid nästa tillfälle hoppas jag köra igenom samtliga benchmarks, jag skall även testa kortets gränser temperaturmässigt och se om ytterligare minusgrader kan pressa kortet över 1Ghz. Stay tuned.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Mean MachineHenrik BerntssonDomancrotaleAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Häftigt att se den här gamle trotjänaren få svettas lite. Har faktiskt ett fullt fungerande 8800GTX i förrådet, men att närma sig 1 GHz med kortet när originalklocken ligger på 575 MHz är ju riktigt häftigt. Inte illa att ligga topp3 i både 03 och 05 med 11200 resp. 900 uppladdade resultat med 8800GTX 😛
Hoppas processorn kan hosta fram några extra megahertz så att du kan plocka hem guldpokalerna!

Hur är det annars med temperaturskalningen, antar att man borde kunna nå riktigt låga temps med den relativt låga värmeutvecklingen om kortet bara uppskattar det?

Robert Kihlberg
Medlem

Härligt! Kul att se lite äldre hårdvara svettas 8)

Doman
Medlem
Doman

Fina resultat! Nu väntar bara gulden 😉 1 GHz core hade vart häftigt!

Henrik Berntsson
Admin

inte illa! om bara mitt 8800gtx hade presterat lika bra ..

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Sehr gut! 🙂