Till och med giganter som Intel kan stöta på problem som kan ses som övermäktiga, men med tillräckligt mycket forskning går det mesta att lösa. Intel pratade på IDF om hur dem byggt om analog radio till digital för att kunna skala tekniken nedåt enligt Moores Lag.

Under IDF 2002 beskrev företagets dåvarande CTO (Chief Technology Officer) Pat Gelsinger utmaningarna med att bygga in flera komponenter på en och samma krets. Den kanske mest påtagliga utmaningen skulle bli att integrera analoga kretsar och att kunna krympa dessa. Det vanligaste exemplet på detta är Wifi-radion som ger oss den trådlösa uppkoppling som används av så gott som alla i vardagen, på ett eller annat sätt.

IMG_2718

Problemet med analogt är att de inte skalar ned med nya tillverkningsnoder, vilket gör att den delen behåller samma storlek och strömförbrukning som tidigare. Det går att skala ned analoga block men det tar väldigt lång tid och kräver väl beprövade tillverkningstekniker – någonting som inte går för sig för Intel som är marknadsledande inom tillverkning av halvledare. Mantrat på Intel fortsätter att vara Moores Lag och för att fortsätta att skala våra kretsar nedåt och göra transistorerna mindre är den analoga biten en viktig del att lösa. Intel har under de senaste tio åren forskat på att konvertera analoga block till digitala.

I vanliga fall är basbandet i sändaren/mottagaren redan digital, medan resten av designen består av analoga bitar. Det krävs även en Digital-till-Analog konverterare för att få blocken att fungera tillsammans. Nedan illustreras en traditionell analog radio, som vi ser är det mesta fortfarande analogt och går alltså inte skala nedåt med nya tillverkningsnoder.

IMG_2721
IMG_2723IMG_2724
IMG_2722

Förutom att konvertera flera analoga bitar till digitala så har Intel behövt uppfinna hjulet på nytt, däribland hittar vi komponenter som Digital Frekvenssyntetiserare och Digital Fasmodulator, som ersatt tidigare analoga delar. Nu är en mycket större del digitalt, vilket betyder att det går att skala nedåt enligt Moores Lag.

IMG_2726

Resultatet av all forskning är vad Intel kallar ”Moore’s Law Radio” byggd på en 32 nanometerteknik. Företaget har även lyckats integrera denna teknik tillsammans med deras Atom-arkitektur, en experimentell systemprocessor med kodnamnet Rosepoint – Intel Rosepoint – WiFi-sändtagare integrerad med processor. Förutom att få ut fördelen att kunna krympas med nya tillverkningsnoder och därmed spara ström, går det även att krama ur mer prestanda vid en processnodskrympning.

Då både processorkärnorna och Wifi-sändtagaren arbetar i liknande frekvenser är risken stor att de stör varandra, men Intel har lyckats skärma av dem med brusreducering och strålskärmningstekniker inbyggt i kretsen. För att demonstrera att tekniken fungerande spelades en demonstrationsfilm upp med hjälp av deras digitala Wifi-sändtagare. Justin Rattner stoppade sedan signalen ett flertal gånger med sina händer, vilket fick demonstrationsfilmen att stanna.

IMG_2741 IMG_2737

Wifi-sändtagaren tar upp en hel del yta i Rosepoint, vilket beror på att Intel ännu inte lyckats konvertera vissa komponenter till digitala. Bland annat effektförstärkare är fortfarande analoga men Rattner känner sig säker på att det kommer gå att göra om till digitalt. Vissa bitar kommer förbli analoga, men det är tydligt att Intel kommer göra sitt yttersta för att ha en nästan komplett digital Wifi-sändtagare. Vi vet även sedan tidigare att Intel arbetar på antenner som går att fästa direkt på kislet, vilket skulle öppna upp för helt nya möjligheter inom integration.

I praktiken innebär det här att Intel framöver kommer kunna integrera Wifi-sändtagare i sina processorer utan att de tar upp för stor kretsyta eller drar för mycket ström, vilket i sin tur kommer leda till längre batteritid. Det här är potentiellt en teknik som kan få Intel att stå ut från mängden från andra tillverkare av systemprocessorer på bland annat smartphonemarknaden. Som en följetång följde diskussioner och en demonstration av en trådlös dockningsstation, som använder sig av just Wifi-standarden.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
S0urcerr0RAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Nu jäklar börjar det likna något. Trådlös kommunikation är en av de där riktiga energibovarna idag och att kunna docka sin dator/telefon helt trådlöst är ju verkligen framtiden!
Trådlös laddning på det också så är man ju hemma! 🙂

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Ja, Hoppas bara inte att dessa teknologier kommer orsaka hälsoproblem hos dator-användare.Tycker att virrighet kryper allt längre ner i åldrarna nu för tiden, och vad det beror på verkar ju ingen veta.Själv har jag dom senaste 5 åren fått radikalt försämrat minne och skärpa – vilket bl.a uttrycker sej i dålig stavning och afasi, och det är sjukt irriterande när man tidigare varit en gud på stavning. Fick ge upp programmerandet på grund av detta – något jag sysslat med sen 7 års ålder. Det skulle vara intressant om det kunde göras forskning där man analyserar om nervsystemet i människokroppen… Läs hela »