NHOC  Vi kikar gärna ofta och mycket på grafikkort och idag har turen kommit till MSI N460GTX Cyclone, ett mellanklasskort med ett behov av lite speciell uppmärksamhet, lite som en autistisk savant. Det finns fruktansvärt mycket potential om man bara ger det tillräckligt med uppmärksamhet, men behandlar man det rätt är inte stordåd, även kända som världsrekord för GPU-typen långt borta.

Att få in ett N460GTX Cyclone i testlabbet just nu passar alldeles utmärkt då HWBot och MSI arrangerar en tävling för just GTS 450- och GTX 460-GPU:er, dessvärre verkar N460GTX Hawk vara lite vassare än mitt Cyclone. Nåväl, armerad med lödpasta, tenn, en fin Weller och lite datablad tänkte jag att inget ska vara omöjligt, så jag har kompilerat lite moddar och samlat dem i en liten guide för er som råkar ha ett liggande och vill ha maximal prestanda ur dessa.

Först och främst är standard-VGPU, alltså spänningen till GPU:n ganska futtig. Man kan i Afterburner ställa 1080mV, vilket inte räcker någon vart egentligen. Mitt första steg blev att löda dit en riktig mod med trimpot för att kunna höja denna. Problemet här var OVP på ~1.2V, vilket gjorde att det blev mycket huvuddunkande mot väggen. Sedan kom Henry, ME4ME till undsättning och hånade mig över MSN för min frankenstein-approach till moddande, och genom ett misstag lyckades vi faktiskt få VID till 1.08V, detta görs genom att plocka bort samtliga resistorer märkta i bilden nedan. Även en OCP-mod (knappast nödvändig) gjordes av bara farten. Med VID-modden höjs OVP till cirka 1.3V, vilket börjar likna något för den som är intresserad av mer extrem kylning. VID-modden utnyttjas med fördel tillsammans med VGPU-modden.

För att få mesta möjliga ur kortet krävs även en minnesmod, även om kortet faktiskt klarade cirka 1190MHz i Vantage och Kombustor på 1.55V som är standard. Databladet för spänningskontrollern för minnesfasen menar på att OVP är 1.77V (eller därikring), men jag testade upp till 1.9V utan problem. Däremot märkte jag ingen direkt förbättring från 1.82V, där 1240MHz gick igenom Vantage.

Efter mycket lödande och många svordomar har jag lyckats förbättra kortet ganska rejält, även om jag ska erkänna att jag aldrig testade kortet med 1.08/1.55V i Vantage under kväve, det hade varit ett rent slöseri på tid. Däremot gav 1.2V exempelvis ”endast” 1140MHz GPU, 1.28V som jag körde innan kvävet tog slut gav hela 1200MHz, en rätt märkbar ökning. Slutsumman blev resultatet nedan, som åtminstone för tillfället är världsbäst med GTX 460.

26222p i 3DMark Vantage med ett MSI N460GTX Cyclone i 1200/1240

Kortet i testbänken – skruvtving i brist på monteringskit för GPU-potten

Det kanske är onödigt att påpeka, men kortet är förstås inte direkt i ett sådant skick att man kan åberopa garanti om det packar ihop heller. Nedan ett par bilder på kortets skick efter att jag gått lös på det med lödkolven.

Med det sagt antar jag att jag får tacka för uppmärksamheten och hoppas att läsningen var intressant. Om någon råkar undra om den extra vridpotten som sitter på (den nedersta) togs bilden igår kväll under lekandet med VID-tabellerna, innan alla resistorer togs bort istället.

Annons

7
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedMean Machinegbglassen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Riktigt imponerande resultat med GTX 460 Jonas, inte minst då Cyclone inte är MSIs värstingmodell. Håller tummarna för slutseger i GTX46/GTS450 cupen! 🙂

Mattias Awes
Medlem

Riktigt bra jobbat Jonas, kul när det extra slitet lönar sig. Har du provat att hårtorka det?

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Hårtorkar orkade jag inte med, tror inte det hjälper någonting heller. 🙂

Anton Karmehed
Admin

Man skulle kunna tro att ”hårtorka det” är en metafor. Men everything goes som det heter 🙂

Hur stora skillnader i kortdesignen är det egentligen mellan Cyclone och Hawk, vad skulle du uppskatta det i MHz Jonas? Om vi bortser från att alla kretsar är olika osv.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jag har faktiskt ingen som helst aning. Har inte kollat närmare alls på Hawk, hade jag gjort det finns risken att jag inte hade viljat röra ett Cyclone. De verkar funka lite bättre däremot. 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Nu är det inte WR längre. Hört rykten om närmare 28k också, men det var ju kul att vara värst i någon timme i alla fall, även om det ”bara” är ett kort.

Anton Karmehed
Admin

Nä se på fan, men över 1200 GPU är inte direkt något att skämmas över. Hade varit riktigt intressant att se en extremjämförelse av Hawk och Cyclone.