Gigabyte G1.Assassin 2 X79

Gigabyte G1.Assassin 2 X79
Socket LGA2011
Kompatibla CPU:er Core i7-38×0, Core i7-39×0
”Sandy Bridge-E”
Styrkrets X79
PCI 3 x PCIe 2.0/3.0 x16 (x16/x16/x8)
2 x PCIe 2.0 x1
1 x PCI
Lagringsportar 4 x SATA 3.0 Gb/s, Intel X79 (RAID 0, 1, 5, 10, JBOD)
2 x SATA 6,0 Gb/s, Intel X79 (RAID 0, 1, 5, 10, JBOD)
4 x SATA 6,0 Gb/s, Marvell 9172 (två är eSATA)
USB 14 x USB 2.0, Intel X79 (8 bak, 6 genom interna kopplingar)
4 x USB 3.0, Fresco FL1009 (2 bak, 2 genom interna kopplingar)
LAN Gigabit Ethernet (Bigfoot Killer E2100)
Ljud 7.1 HD-ljud (Creative CA20K2)
Maximalt minnesstöd 32 GB
RAM-stöd 4 DIMM-platser DDR3 1066/1333/1600/1866/2133
I/O-panelen 1 x PS/2 (mus/tangentbord kombo)
6 x USB 2.0
2 x USB 3.0 (Två extra USB 3.0-portar kan även kopplas till frontpanel)
2 x eSATA/USB 2.0-kombo (SATA 6,0 Gb/s)
1 x FireWire 400
1 x LAN
1 x Clear CMOS switch/BIOS switch
1 x CPU overclocking switch
Analoga och digitala ljudutgångar
BIOS 3D BIOS
Formfaktor EATX, 30,5 x 26,4 cm
Medföljande tillbehör 4 x SATA-kablar, två WiFi-antenner, WiFi/BT PCIe 1x-kort, USB 3.0-panel, CrossFire och SLI-bryggor, manualer och I/O-panel, G1. Assassin 2 klistermärken.

Gigabyte G1.Assassin 2 X79 är ett av de dyraste moderkorten i denna jämförelse och här har moderkortstillverkaren Gigabyte satsat allt på ett kort, gamers. Lite oväntat och i vår mening kanske inte helt optimalt är G1. Assassin 2 rustad med en drös olika komponenter och funktioner som ska främja de konsumenter som främst använder sitt system att spela med. I vår mening är inte LGA2011-plattformen förstavalet för gamers, men det går knappast att beklaga sig över det utbud av finesser man erbjuds.

Moderkortet har endast fyra DDR3-minnesplatser och en förhållandevis klen spänningsdel. Överklockare och tyngre användare bör alltså inte bemöda sig. Men med en utstickande design där ett mattsvart färgtema möter lysgröna detaljer har Assassin 2 utan tvekan karaktär. Den pistolformade styrkretskylaren är knappast den effektivaste på marknaden men kanske faller målgruppen i smaken. Vi ser i övrigt en liknande kylningslösning som på UD5-kortet med ett värmeledningsrör i koppar som binder samman de två vapenliknande-kylarna på kortet.

tuf_sabertooth

asrock.a75 tuf_sabertoothtill

Tittar vi istället på funktionalitetssidan har Gigabyte tryckt in ett gäng extra fläktkontrollers, fem stycken totalt, stöd för 3-vägs SLI samt 3-vägs CrossFire, dubbla BIOS-kretsar, samt massvis med extra USB 3.0 samt SATA 6,0 portar.

Mer intressant är kortets unika funktioner som den kraftfulla nätverksprocessorn Killer E2100 från Bigfoot Networks där man med en egen CPU och 1GB DDR2-minne har dedikerad arbetskraft för att hantera och optimera din nätverksanslutning. På tal om nätverk kommer moderkortet även med samma externa WiFi och Bluetooth 4.0 kort som stödjer 802.11n protokollet med hastigheter på upp till 150 Mbps.

Slutligen har Gigabyte även tryckt på en ljudprocessor från Creative, denna gång en X-Fi 20K2 krets som ska ge extra goda ljudresurser med sitt stöd för EAX Advanced HD 5.0 samt X-Fi Xtreme Fidelity.

Moderkortet kommer även med en egen integrerad hörlursförstärkare som ska vara kapabel att driva lurar på 150Ω samtidigt som ljudkretsens komponenter skyddas av en EMI-sköld för att minimera störningar och brus.

asrock.a75IOGigabyte G1. Assassin 2 har en ganska sparsmakad I/O-panel som på det stora hela är väldigt lik den vi såg på UD5. Här hittas en mängd USB-portar, eSATA-anslutningar, Gigabit Ethernet, ljudanslutningar och knappar för rensning av CMOS samt växling mellan BIOS.

Moderkortet ingår också i Ultra Durable 3-serien med allt vad detta innebär i form av högkvalitativa kondensatorer, tjockare kopparlager och liknande. Ser vi till layouten är faktiskt processorsockeln placerad mer till höger på kortet, varpå det nästan ser lite tomt ut på vänstersidan. Men som synes finns det gott om små kretsar för att ta tillvara på utrymmet. De dedikerade processorerna för ljud och nätverk tar sitt utrymme men som tur var verkar det inte påverkar moderkortslayouten nämnvärt i en negativ mening.

asrock.a753

Mjukvara

Gigabyte kör samma 3D BIOS i G1. Assassin 2 som i UD5, förutom att man då bytt ut moderkortsbilden och även ändrat om lite bland inställningarna. Det finns fortfarande gott om inställningar att rota bland, men tyvärr är problemen med 3D BIOS konsekventa. Gränssnittet är varken särskilt snyggt eller lättarbetat och en känsla av frustration är tyvärr återkommande.

Detta är Gigabytes första riktiga försök till en UEFI BIOS och vi hoppas bara att man nästa gång satsar mer på användarvänlighet än finess, även om tanken med en interaktiv moderkortsmodell faktiskt inte är helt fel.

Windowsmjukvaran för G1. Assassin 2 skiljer sig inte särskilt mycket i grunden och viss av den funktionalitet vi kikade på i UD5 (@BIOS, 3D Power osv finns även på detta kort). Men vi fokuserade på de funktioner som skiljer korten åt och här hittar vi ganska grundliga mjukvarupaket för de integrerade nätverks och ljudprocessorerna från Bigfoot Networks och Creative. Vilket givetvis ger bättre inställningsmöjligheter än de klassiska integrerade kretsar och mjukvaror vi ser på de flesta kort i jämförelsen.

Gigabyte G1. Assassin 2 riktar sig mot en målgrupp som kanske inte spenderar lika mycket tid i BIOS och i Windows finns det en del extra godbitar som följer med kortets trevliga komponenter. Men med en prislapp på över 3 000 kronor hade vi kunnat vänta oss en mer välpolerad mjukvarulösning.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
ReturAnton KarmehedTripptrapptrullKrilleMojoxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Har bara kommit till sida 10, men bilden länkar till måtten för AMD-korten

comment image

KrilleMojo
Gäst
KrilleMojo

Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”KrilleMojo”]Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^[/quote]

Håller med, test av moderkort ser man alltför sällan.

Apropå UEFI BIOS är min reflektion att ju mindre man pillar i bios desto viktigare är det att det är lättbegripligt. En van användare klarar nog av att hantera ett dåligt utformat UEFI, även om det blir segt i längden.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Schysst test! Jag är lite sen men jag bokmärker fetare läsning till lugnare tillfällen 🙂

Sabertooth tycker jag är ett nice kort, det är byggt för att hålla. Märkligt att det är billigast av ASUS korten fast det har längst garantitid.

När det gäller fläktstyrning, måste det vara speciella fläktar eller går det att koppla in vilka fläktar som helst på moderkortet som sitter i chassit 😕