ASUS Rampage IV Extreme

rampagex79box

ASUS Rampage IV Extreme
Socket LGA2011
Kompatibla CPU:er Core i7-38×0, Core i7-39×0
”Sandy Bridge-E”
Styrkrets X79
PCI 4 x PCIe 2.0/3.0 x16 (x16/x16/x16/x16)
1 x PCIe 2.0/3.0 x16 (x8)
3 x PCIe 2.0 x1
Lagringsportar 4 x SATA 3,0 Gb/s, Intel X79 (RAID 0, 1, 5, 10, JBOD)
2 x SATA 6,0 Gb/s, Intel X79 (RAID 0, 1, 5, 10, JBOD)
4 x SATA 6,0 Gb/s, ASMedia ASM1061 (två är eSATA)
USB 12 x USB 2.0, Intel X79 (8 bak, 4 genom interna kopplingar)
8 x USB 3.0, ASMedia ASM1042 (4 bak, 4 genom interna kopplingar)
LAN Gigabit Ethernet (Intel 82579V)
Ljud 7.1 HD-ljud (Realtek ALC898)
Maximalt minnesstöd 64 GB
RAM-stöd 8 DIMM-platser DDR3 1066/1333/1600/1866/2133(OC)/2400(OC)
I/O-panelen 1 x PS/2 (mus/tangentbord kombo)
1 x Bluetooth 2.1
8 x USB 2.0 (En port kan ändras till ROG Connect)
4 x USB 3.0 (Fyra extra USB 3.0-portar kan även kopplas till frontpanel)
2 x eSATA3 (SATA 6,0 Gbps)
1 x LAN
1 x Clear CMOS switch
1 x Knapp för att slå av/på ROG Connect
1 x Knapp för Bluetooth-mottagare
Analoga och digitala ljudutgångar
BIOS ASUS UEFI BIOS
Formfaktor EATX, 30,5 x 27,2 cm
Medföljande tillbehör 4 x SATA 3.0 Gb/s-kablar, 4 x SATA 6.0 Gb/s-kablar, SLI-brygga, 3-way SLI-brygga, 4-way SLI-brygga, Crossfire-kabel, ROG Connect-kabel, kabeluppsättning för ProbeIt, OC Key, OC Key-kabel, I/O-sköld, Q-kontakter, 12-i-1 ROG kabeletiketter och X-Socket för montering av LGA1366-kylare

ASUS flaggskepp på X79-marknaden heter Rampage IV Extreme och med en prislapp på runt 4 000 kronor har man inte lagt några fingrar emellan. Moderkortet kommer i ett extra brett E-ATX format som rymmer bland annat 8 minnesplatser, fem PCI Express 3.0 x16 platser samt reglage, knappar och mätpunkter nog för att mätta de mest extrema överklockare och entusiaster.

Bland tillbehören hittar vi unika funktioner som ROG Connect där vi med hjälp av en Windows-mjukvara och USB-kabel kan överklocka datorn med en extern PC, exempelvis en bärbar dator. Eller för den delen över bluetooth med en smartphone. En nyhet för Rampage IV Extreme är den så kallade OC Key. En DVI-adapter som kopplas mellan grafikkort och skärm som i sin tur ger en informationsmeny på skärmen utan att det påverkar prestandan i tester och benchmarks.

oc

Bland tillbehören i kartongen hittar vi just OC Key, SLI och CrossFire-adaptrar i överflöd, en mängd SATA 6,0-kablar, utrustning för dem som vill mäta spänningar direkt på kortet samt en extra bakplåt. ASUS har nämligen sett till så att användare kan återanvända sina hederliga LGA1366-kylare på deras nya Intel X79-moderkort.

ASUS maffiga moderkort har plats för en hel del spännande funktioner och förutom dem vi redan nämnt finns det en uppsjö av SATA och USB-portar utspridda på kortet. Vi ser även en styrkretskylare som, tyvärr får vi väl säga, även inkluderar en liten fläkt. ASUS skyller på att Intel X79 med sina initiala specifiaktioner skulle få en ganska rejäl strömförbrukning och att man inte haft möjlighet att ändra sin kylningslösning sedan Intel byggt om i kretsarna. Tyvärr är fläkten inte ljudlös och vi hade hellre sett en helt passiv lösning, även ljudnivån på detta kort troligtvis är mindre intressant för målgruppen.

asus_rampage_iv8ASUS har försett kortet med ett par extra strömkontakter för att hålla fullgod stabilitet och tillsammans med sitt LN2-läge hoppas tillverkaren att seriösa överklockare världen över ska ge sitt godtyckande. Om nu bara Sandy Bridge-E kan lära sig att uppskatta riktigt låga temperaturer det vill säga.

I I/O-panelen hittar vi en USB-portar, eSATA, en ensam Gigabit Ethernet-port, analoga och digitala ljudingångarsamt knappar för rensning av BIOS samt ROG Connect. Vi hittar även en bluetooth-sändare som kan användas för trådlös anslutning av mobiltelefoner som kan både övervaka och styra systemet.


asrock.a75IO

Moderkortslayouten kring processorsockeln är som på de flesta Intel X79-moderkort en ganska tajt historia. Åtta minnesplatser och en gigantisk processorsockel lämnar inte mycket plats över helt enkelt. Ett irritationsmoment är den passiva VRM-kylaren nedanför sockeln som gör det förtvivlat svårt att nå VGA-låset på den övre PCI Express-porten.

Positivt är däremot att ASUS med sitt längre E-ATX format och en låg placering av SATA-portarna undviker en konflikt mellan SATA-kablarna och långa grafikkort, något som inte kan sägas om alla kort i denna jämförelse. Rampage IV Extreme stödjer som sig bör både trevägs CrossFireX och fyrvägs SLI-konfigurationer, samt att ASUS hävdar att man ger fullt stöd för PCI Express 3.0.

Mjukvara

ASUS arbetar vidare med sin UEFI BIOS och även om de flesta tillverkare börjar täppa igen det ganska stora försprång ASUS hade första generationens UEFI-moderkort ligger tillverkaren i täten fortfarande. Med ROG-serien av moderkort tar ASUS däremot sikte på entusiaster och överklockare. Rampage IV Extreme har exempelvis inget EZ Mode läge och likväl är väl det kan vi tycka. Ett moderkort för 3 500 kronor ska inte köpas av någon som inte har tänkt sig att optimera sitt system i minsta detalj.

ASUS fullkomligen översvämmar oss med inställningar och funktionalitet där inte ens garvade moderkortstestare har koll på vad allt betyder. Moderkortet kommer med inställningar för närmast alla spänningar som används i ditt system och vi kan även ställa in fördefinerade överklockningsprofiler. Gränssnittet känns ganska fräscht och intuitivt där vi kan styra med musen eller tangentborder mellan de olika inställningarna.

ASUS imponerade i vår AMD A75-jämförelse med ett stabilt mjukvarupaket även för Windows. ASUS Rampage IV Extreme är inget undantag och i jämförelse med exempelvis de två billigare korten från ASUS i dagens jämförelse kommer detta ROG-kort med ett rödfärgat AI Suite II-tema samt extra applikationer för tweakning av minnen direkt i Windows.

För dem som är intresserade av att se mer av ASUS mjukvara och inte minst deras unika överklockningsmodul OC Key kan ni kika närmare på vår videogenomgång av moderkorts BIOS och mjukvara. Med risk att låta som en repig skiva är ASUS otvivelaktig marknadsledare när det gäller mjukvaran till deras moderkort, vare sig om vi talar BIOS eller Windows.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
ReturAnton KarmehedTripptrapptrullKrilleMojoxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Har bara kommit till sida 10, men bilden länkar till måtten för AMD-korten

comment image

KrilleMojo
Gäst
KrilleMojo

Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”KrilleMojo”]Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^[/quote]

Håller med, test av moderkort ser man alltför sällan.

Apropå UEFI BIOS är min reflektion att ju mindre man pillar i bios desto viktigare är det att det är lättbegripligt. En van användare klarar nog av att hantera ett dåligt utformat UEFI, även om det blir segt i längden.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Schysst test! Jag är lite sen men jag bokmärker fetare läsning till lugnare tillfällen 🙂

Sabertooth tycker jag är ett nice kort, det är byggt för att hålla. Märkligt att det är billigast av ASUS korten fast det har längst garantitid.

När det gäller fläktstyrning, måste det vara speciella fläktar eller går det att koppla in vilka fläktar som helst på moderkortet som sitter i chassit 😕