Intel X79 spindeln i nätet i Intels nya entusiastplattform Sandy Bridge-E och som en ganska påkostad plattform har moderkortstillverkarna inte lagt några fingrar emellan denna gången. Vi kikar närmare på 7 olika moderkort från ASUS, MSI, Gigabyte och ASRock.

Intels Sandy Bridge-E processorer är riktiga muskelpaket och med AMD:s kräftgång på processormarknaden de senaste åren har processorgiganten varit den enda spelaren på entusiastmarknaden. Intel har mer eller mindre bara konkurrerat med sig själva och därför är det kanske inte så överraskande att deras LGA1366 plattform överlevde i drygt 3 år.

Nu är i alla fall ersättaren här och den nya Sandy Bridge-E arkitekturen backas upp av den nya processorsockeln LGA2011 samt styrkretsen Intel X79. Vi har redan gjort en djukdykning i Intels processorarkitektur och tyckte det var läge att även syna plattformens moderkort i sömmarna.

Intels LGA2011 plattform riktar sig mot prestandaentusiaster och arbetsstationer vilket betyder att både pris och prestanda ligger över de mellanklassplattformar vi täckt tidigare i år. Detta faktum syns tydligt i moderkortsutbudet där de flesta tillverkare har flera modeller på väg ut och ofta ett regelrätt flaggskepp med närmast oändliga specifikationslistor.

Vi gjorde tidigare i höstas en jämförelse av sex olika AMD A75-moderkort. Då låg medelpriset på drygt 1 000-lappen. I dagens jämförelse med Intel X79-moderkort ligger motsvarande snittpris på runt 2 500 kronor med vissa extrema modeller runt 4 000 kronor.

Detta kan låta opropertioneligt mycket pengar att lägga på ett moderkort. Men för dem som vill åt den kraftfullaste plattformen på marknaden är det ett pris man får vara beredd att betala. Värt att ta i beaktning är att prisförhållandet mellan moderkort och CPU faktiskt är bättre på Sandy Bridge-E plattformen än exempelvis AMD Llano. Den billigaste sexkärniga processorn i Sandy Bridge-E familjen kostar inledningsvis runt 4 000 kronor inklusive moms. Vilket är nästan dubbelt så mycket som flera Intel X79 moderkort. Tittar vi på mellanklassplattformarna AMD FM1, AM3+ eller Intel LGA1155 är moderkorten ofta lika dyra, och ibland dyrare än själva processorn.

moderkortskartonger2OBS! Intel DX79SI är bara med som referens.

Inför vår LGA2011-jämförelse kontaktade vi alla de stora moderkortstillverkarna och frågade efter kort med den nya Intel X79-styrkretsen. Vi lät tillverkarna själva skicka de modeller man hade tillgängliga, förutom de enstaka fall där vi hade lyxen att välja, vilket gett oss ett ganska brett spann på både priser och funktionalitet. De modeller som vi kommer att kika närmare på här idag är följande;

  • ASRock X79 Extreme4
  • ASUS P9X79 Pro
  • ASUS Rampage IV Extreme
  • ASUS TUF Sabertooth X79
  • MSI X79-GD65 8D
  • Gigabyte GA-X79-UD5
  • Gigabyte G1.Assassin 2 X79

Oavsett om man är ute efter den absolut värsta kombinationen som Sandy Bridge-E plattformen kan erbjuda, eller vill skapa sig ett förhållandevis prisvärt prestandasystem har vi modeller som bör passa för ändamålet.

Med startfältet spikat är det snart dags att ta sig an moderkorten, men först en snabb titt på den nya styrkretsen Intel X79 och vad den har att erbjuda för plattformen.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
ReturAnton KarmehedTripptrapptrullKrilleMojoxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Har bara kommit till sida 10, men bilden länkar till måtten för AMD-korten

comment image

KrilleMojo
Gäst
KrilleMojo

Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”KrilleMojo”]Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^[/quote]

Håller med, test av moderkort ser man alltför sällan.

Apropå UEFI BIOS är min reflektion att ju mindre man pillar i bios desto viktigare är det att det är lättbegripligt. En van användare klarar nog av att hantera ett dåligt utformat UEFI, även om det blir segt i längden.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Schysst test! Jag är lite sen men jag bokmärker fetare läsning till lugnare tillfällen 🙂

Sabertooth tycker jag är ett nice kort, det är byggt för att hålla. Märkligt att det är billigast av ASUS korten fast det har längst garantitid.

När det gäller fläktstyrning, måste det vara speciella fläktar eller går det att koppla in vilka fläktar som helst på moderkortet som sitter i chassit 😕