MSI A75MA-G55

msia75.box

MSI A75MA-G55
Socket FM1
Kompatibla APU:er A8, A6, A4 och E2
Styrkrets AMD A75 / Hudson D3
PCI 2 x PCIe 2.0 x16 (x16/x4)
1 x PCIe 2.0 x1
1 x PCI
Lagringsportar 6 x SATA 6,0 Gbps, AMD A75 (RAID 0,1,10, JBOD)
USB 4 x USB 3.0, AMD A75 (2 bak, 2 genom interna kopplingar)
8 x USB 2.0, AMD A75 (4 bak, 4 genom interna kopplingar)
LAN Gigabit Ethernet (Realtek RTL8111E)
Ljud 7.1 HD-ljud (Realtek ALC887)
Maximalt minnesstöd 32 GB
RAM-stöd 4 DIMM-platser DDR3 1066/1333/1600/1866(OC)
I/O-panelen 1 x PS/2 (mus/tangentbord kombo)
1 x VGA/D-Sub
1 x HDMI
1 x DVI-D
4 x USB 2.0
2 x USB 3.0 (Två extra USB 3.0-portar kan även kopplas till frontpanel)
1 x LAN
Analoga och digitala ljudutgångar
BIOS ClickBIOS (UEFI)
Formfaktor mATX, 24,4 x 24,4 cm
Medföljande tillbehör 2 x SATA 6,0 Gbps kablar, I/O-panel, USB 3.0-expansionspanel, Manual samt snabbinstallationsguide

MSI har skeppat oss det enda moderkortet i testet som använder sig av en Micro-ATX formfaktor och som väntat har man med begränsad kretsyta inte samma möjlighet att förse sitt kort med en mängd extra finesser. MSI A75MA-G55 är dock på intet sätt dåligt utrustat och kommer med bland annat dubbla PCI Express 2.0 x16 platser för diskreta grafikkort, fyra USB 3.0 portar genom AMD A75-styrkretsen samt 8-kanals ljudkrets och en drös användbara videoutgångar.

Kortet stödjer som sina fullstora konkurrenter fyra minnesmoduler med en maximal standardfrekvens på 1 866 MHz samtidigt som Llano-processorns integrerade grafikdel kan kopplas direkt till en skärm med HDMI, DVI eller D-Sub utgång.

msia75

asrock.a75

MSI har likt övriga tillverkare i denna jämförelse satsat på en helt passiv kylning för styrkretsar och spänningsregulatorer. Det bruna mönsterkortet är knappast det hetaste på marknaden sett till estik men gör sitt jobb. Placeringen av strömkontakterna känns väl utvalda och ligger längs med kanterna av kortet. Vi har fyra expansionsplatser trots kortets mindre mått och nere i höger hörn hittar vi en drös anlsutningar som sex SATA 6,0 Gbps portar – fyra vinklade och två raka – samt anslutningar för extra USB-portar både av USB 2.0 samt USB 3.0 standard. Värt att notera är att MSI skalat av DisplayPort-kontakten vilket troligtvis inte stör särskilt många i detta segment och istället sparar in lite produktionskostnader.

Även MSI har tagit det ganska lungt med bestyckningen av sitt kort där vi inte hittar något direkt utöver det vanliga. Tre seperata fläktanslutningar hittas på kortet och hur dessa styrs ska vi ta reda på senare. Moderkortet skeppas med två SATA 6,0 Gbps kablar, en I/O-panel, manual samt en extra USB 3.0 expansionspanel. Något som det i övrigt snålas hos flera av de övriga testdeltagarna.


asrock.a75IO

msi.a754
asrock.a754

asrock.a753

Mjukvara

MSI är ytterligare en tillverkare som lyckats klämma in stöd för den nya standarden EFI BIOS i sina moderkort. Företagets första inkarnation av EFI kallas ClickBIOS och betyder helt enkelt att vi har ett BIOS-liknande gränssnitt med musstöd.

Själva upplägget i ClickBIOS är knappast direkt upphetsande då vi här finner ett klassiskt AwardBIOS-gränssnitt när vi ger oss in i mjukvaran. MSI har tydligen inte haft tid – eller prioriterat – gränssnittet i sin nya UEFI BIOS och resultatet är därefter. Det är inget som helt förstör upplevelsen men om vi jämför med exempelvis ASUS betydligt mer intuitiva och grafiska gränssnitt känns ClickBIOS rejält förlegat. Bara en sådan sak att man måste bläddra sig fram till rätt värde istället för att skriva in det känns rejält bakåtsträvande och frustrerande vid exempelvis överklockning där man ändrar många inställningar fram och tillbaka.

msia75.bios msia75.bios2
msia75.bios3 msia75.bios4

Till skillnad mot exempelvis Gigabyte som fortfarande håller fast vid vanligt BIOS har dock MSI dragit nytta av de snabbare starttiderna och annan spetsad funktionalitet som UEFI faktiskt erbjuder framför klassisk BIOS. Man har även botat de flesta problem med muslagg och liknande som tidigare gav en lika bitter som ironisk eftersmak på användningsupplevelsen i ”Click”BIOS.

Även i ClickBIOS sköts uppdateringar genom ett program direkt i ClickBIOS där man hämtar en BIOS-fil och lägger på ett USB-minne kopplat till datorn.

MSI har lyckats bättre med att polera sin Windows-mjukvara där Control Center applikationen känns betydligt fräschare än deras ClickBIOS. MSI har bakat in stöd för överklockning där vi kan ändra spänningar, CPU-mutliplier och frekvenser.

msi.controlcenter

Som väntat finns det även en övervakningsdel där vi kort och gott får en översikt på moderkortets spänningar och temperaturer. Vi kan även ställa in fläktarnas hastighet, men tyvärr är det bara tre statiska hastigheter som gäller, 25%, 75% eller 100%. Vi hade gärna sett en mer intelligent lösning som exempelvis ASUS implementerat.

msi.controlcenter2 msi.controlcenter3

På det stora är MSI Control Center II ett ganska trevligt verktyg. Inte lika funktionsspäckat som ASUS Suite II eller ASRock Extreme Tuning Utility men det bjuder på en hel del inställningar och framför allt ett gränssnitt som inte brås på ClickBIOS 90-tals känsla.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedTempelSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)

Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.

Tempel
Medlem
Tempel

Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.

Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.