Gigabyte A75M-UD4H

asusbox

Gigabyte A75M-UD4H
Socket FM1
Kompatibla APU:er A8, A6, A4 och E2
Styrkrets AMD A75 / Hudson D3
PCI 2 x PCIe 2.0 x16 (x16/x8)
3 x PCIe 2.0 x1
2 x PCI
Lagringsportar 5 x SATA 6,0 Gbps, AMD A75 (RAID 0,1,10, JBOD)
1 x eSATA 6,0 Gbps, AMD A75
USB 4 x USB 3.0, AMD A75 (Frontpanel)
4 x USB 3.0, Etron EJ168 (I/O-panel)
10 x USB 2.0, AMD A75 (2 bak, 8 genom interna kopplingar)
LAN Gigabit Ethernet (Realtek RTL8111E)
Ljud 7.1 HD-ljud (Realtek ALC889)
Maximalt minnesstöd 32 GB
RAM-stöd 4 DIMM-platser DDR3 1066/1333/1600/1866(OC)
I/O-panelen 1 x PS/2 (mus/tangentbord kombo)
1 x VGA/D-Sub
1 x HDMI
1 x DVI-D
1 x DisplayPort
2 x USB 2.0
4 x USB 3.0 (Fyra extra USB 3.0-portar kan även kopplas till frontpanel)
1 x Firewire 400
1 x eSATA3 (SATA 6,0 Gbps)
1 x LAN
Analoga och digitala ljudutgångar
BIOS Award BIOS
Formfaktor ATX, 30,5 x 24,4 cm
Medföljande tillbehör 4 x SATA-kablar, Manual, CD med drivrutiner och program, färgkodad I/O-panel

Gigabyte är också en av de stora drakarna på den globala moderkortsmarknaden och med ett drygt 10-tal olika modeller redo för Socket FM1-plattformen finns det gott om alterantiv att välja mellan. Här har vi kikat närmare på toppmodellen i programmet, Gigabyte A75-UD4H. Moderkortet var med oss redan i vår recension av AMD A8-3850 och kommer med en bestyckning som placerar kortet i mitten av fältet rent funktionsmässigt. Med i kartongen kommer 4 st. SATA-kablar, manual, drivrutins-CD och en I/O-panel.

Moderkortet har stöd för hela åtta stycken USB 3.0 portar (4 bak, 4 internt) men tyvärr bara fem vanliga SATA 6,0 Gbps anslutningar, den sjätte från AMD A75 sitter som en eSATA-port i I/O-panelen. Andra noterbara funktioner är två Firewire-anslutningar (1 bak, 1 intern) samt ett tjog videoutgångar och dubbla BIOS-kretsar. Gigabyte är en av få tillverkare som helt håller fast vid den äldre BIOS-funktionaliteten och även om man hävdar att EFI dras med barnsjukdomar finns det tillverkare som lyckats tämja EFI på ett mycket bra sätt, vilket också ger klara fördelar. Men Gigabyte stödjer i alla fall 3TB hårddiskar och de dubbla BIOS-chipen ger lite extra säkerhet.

asus.a75

asrock.a75 asus.a75till

Själva moderkortet kommer med dubbla PCIe x16 grafikkortsplatser och en klassisk moderkortslayout. Spänningsregulatorerna och AMD A75-styrkretsen kyls av en passiv kylfläns vardera och strömkontakterna ligger lättåtkomligt placerade i moderkortets kanter. Moderkortet kommer med Gigabytes Ultra Durable 3 Classic design som med extra kopparlager ska ge effektivare kylning och stabilitet.

Även om de flesta användare troligtvis klarar sig bra med fem SATA-portar känns det lite fel att prioritera 2 extra USB 3.0 anslutningar framför åtminstone sex fullvärdiga interna SATA-anslutningar. Chansen att man sitter på sex hårddiskar är nog idag betydligt större än att man skulle tvingas koppla in åtta USB 3.0-enheter samtidigt. Positivt är dock att USB-portarna levererar upp till 3 gånger så mycket ström som vanligt samt att man kan ladda sin surfplatta eller smartphone även när datorn är avslagen.
asrock.a75IO

asrock.a754

asrock.a753

Mjukvara – BIOS och Windows

Om vi tittar förbi Gigabytes hårdvara och istället fokuserar på mjukvaran börjar det som sagt med företagets klassiska Award BIOS. Gigabyte är den enda av de riktigt stora tillverkarna som inte tagit klivet över till en EFI-baserad lösning och även om man på detta sätt undviker barnsjukdomar kan vi inte direkt säga att vi blir överförtjusta när vi tar oss in i BIOS. Gränssnittet är förvisso lätt att känna igen, men det blir inte trevligare att titta på eller mer intuitivt för det. Vi kan heller inte nyttja de blixtsnabba uppstarttider som EFI tillåter eller för den delen stöd för musrörelser – även om det sistnämna knappast är något vi saknar särskilt mycket.

gigabyte.bios gigabyte.bios2
gigabyte.bios3 gigabyte.bios4

I övrigt har Gigabyte sin vana trogen en mängd olika inställningar att bjuda på, både för vanliga optimeringar som minneslatenser och andra funktioner. Men även ett rejält utbud av inställningar för överklockare med inställning för bussfrekvense, multiplier och diverse spänningar.

Som sig bör hittar vi även fläktkontrollerfunktionalitet i Gigabytes BIOS. Men här är inställningarna betydligt mer spartanska än i t.ex. ASUS UEFI. Vi kan välja mellan Auto, voltage och pwm men vi har ingen direkt kontroll utöver detta. Plus i kanten för stödet att växla mellan styrning av 3-pin och 4-pins fläktar, vilket tyvärr är en funktion vi fattas på de flesta andra kort i testet.

easytune6

Gigabyte skeppar även sitt moderkort med en egen windowsmjukvara för övervakning och optimering av systemet. Även här levererar man en upplevelse som varken imponerar eller avskräcker. EasyTune6 har inställningar både överklockning, fläktstyrning och temperaturövervakning. Men gränssnittet är ganska tråkigt och funktionaliteten – om än långt ifrån sämst – är ganska bristfällig i jämförelse med klassledaren ASUS. Smart Fan ger oss lite bättre kontroll över CPU-fläkten, men just bara CPU-fläkten då man idag inte har någon styrning av moderkortets systemfläkt.

easytune62 easytune63

Gigabyte har med UDH4 skapat sig ett kompetent moderkort men som samtidigt hålls tillbaka något av sin äldre BIOS. Hur kortet står sig i våra prestandatester kan fälla avgörandet.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedTempelSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)

Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.

Tempel
Medlem
Tempel

Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.

Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.