Slutledning

Moderkort är en av de viktigaste komponenterna i våra datorer och påverkar de flesta komponenterna vi trycker i våra system. Samtidigt har utvecklingen på PC-marknaden gjort att moderkort baserade på samma plattformar kommer med närmast identiska prestandanivåer. Efter ett rejält testarbete kan vi konstatera att vi knappast behöver bry oss om vilket moderkort vi köper om det bara är CPU och GPU-prestanda vi är ute efter – alla sex kort vi testat håller en lika god nivå.

Tittar vi på moderkortens övriga bestyckning som SATA, USB och ljudkretsar är det återigen oftast samma visa. Men här finns det trots allt lite utrymme för egna tekniker som bland annat ASRock påvisar med sin XFast USB-mjukvara.

De stora skillnaderna på dagens testade moderkort ser vi annars i format, funktionalitet, mjukvara tillbehör och pris. ASRock A75 Extreme6, ASUS F1A75-V PRO, Gigabyte A75M-UD4H och Sapphire Pure Platinum A75 använder sig av den vanliga ATX-formfaktorn medan MSI A75MA-G55 krymper till Micro-ATX och ASUS F1A75-I Deluxe smyger upp vid sidan av de andra i ett minimalt Mini-ITX format. Vill du bygga en klassisk kontorsdator eller en budgetvänlig speldator har du alltså många alternativ, medan de som söker ett mindre eller rent av minimalt datorsystem har färre valmöjligheter.

Intressant är annars att många tillverkare satsar på – i vår mening – lite fel funktionalitet. Med överflödigt antal SATA och USB-portar för den budgetplattform man siktar på. Eller avancerade överklockningsfunktioner som på AMD A75 tyvärr kommer i kläm på grund av styrkretsens brister. Vilket tar oss till de individuella omdömena för de kort vi testat här idag.

ASRock A75 Extreme6

Ett av testets mest välutrustade moderkort som nästan tagit i för mycket med tanke på den budgetplattform man siktar in sig på. Massvis med SATA och USB-portar men även FireWire och felsökningsdioder och startknappar direkt på moderkortet. ASRock har även tryckt in UEFI BIOS samt en funktionell windowsmjukvara i paketet där även XFast USB får kortet att stå ut från mängden. Prestandan är det inget fel på och den något höga strömförbrukningen avhjälps med det inbyggda energisparläget. Vi lyckades tyvärr inte får fram några rejäla överklockningsresultat från kortet, vilket kan vara relaterat till vårt exemplar, men på Llano-plattformen är det heller inget vi lägger allt för stor vikt vid. Men det rimmar lite extra illa på ett annars entusiastinriktat moderkort som detta med en relativt hög prislapp, då kortet annars legat bra till för en topplacering.

asrockbox

Fördelar:
+ UEFI BIOS
+ Knappar för Start/Omstart och ClearCMOS
+ Extra USB 3.0 och FireWire
+ Imponerande USB-prestanda med XFast USB
+ Användningsbar windowsmjukvara

Nackdelar:
– Problem med SATA i våra överklockningstester
– Högre prislapp än genomsnittet

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

ASUS F1A75-V PRO

ASUS mellanmodell i AMD A75-serien är på det stora hela ett ganska anonymt moderkort. Bestyckningen härstammar från referensdesignen i AMD A75 med ett par extra USB 3.0-portar och en välbeprövad moderkortslayout. Den stora behållningen i F1A75-V Pro är annars mjukvaran. ASUS brakopUEFI BIOS är en fröjd att arbeta med och windowsmjukvaran AI Suite II är fylld med funktioner. Även vid överklockning gör kortet bra ifrån sig, samtidigt som ASUS EPU ger moderkortet klart lägst energiförbrukning bland de fullstora moderkorten i testet. Ett solitt moderkort på gränsen till tråkigt med få utsvävningar, men som krönts med ett tilltalande pris och härlig mjukvara. Ett bra köp för dem som inte kräver någon överflödande funktionalitet och vill ha ett rakt igenom lättarbetat moderkort.

asusbox

Fördelar:
+ God överklockare
+ Klassledande UEFI BIOS och windowsmjukvara
+ Extra USB 3.0-portar
+ Effektiv energisparfunktion med ASUS EPU
+ Relativt låg prislapp

Nackdelar:
– Sparsmakad funktionalitet och tillbehör

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

Gigabyte A75M-UD4H

Gigabyte satsar också på en ganska välutrustad skapelse och man har onekligen anammat den nya USB 3.0 standarden med inte mindre än 8 kompatibla utgångar. Men samtidigt kan vi inte låta bli att fråga oss vilka Llano-konsumenter som idag sitter på mer än 1-2 USB 3.0-enheter. Moderkortet har även en kraftig strömförsörjning på totalt 10 faser som också gör kortet till den överlag bästa överklockaren, vilket tyvärr är lite uddlöst på den inte så överklockningsvänliga AMD A75-plattformen. Kortet är tyvärr fortfarande fast i BIOS-träsket och även om vi inte förlorar någon direkt nämnvärd funktionalitet är uppstarterna långsammare och gränssnittet utslitet. Ett i övrigt stabilt moderkort med fokus på överklockare. Som med högre energiförbrukning än genomsnittet och lite föråldrad mjukvara känns något högt prissatt för att plocka hem våra pokaler.

gigabytebox

Fördelar:
+ Bäst på överklockning
+ Totalt 8 USB 3.0-portar och FireWire
+ Laddar USB-enheter även med dator avslagen

Nackdelar:
– Relativt hög energiförbrukning
– Vanlig BIOS

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

MSI A75MA-G55

MSI har valt en egen väg och skickat oss testets enda Micro-ATX-moderkort. Ett val vi faktiskt uppskattar då AMD A75 med sin integrerade grafikkrets passar väl för mindre datorsystem. mestforpengarnaModerkortet gör inga utsvävningar funktionsmässigt men erbjuder ungefär vad vi förväntar oss av ett budgetkort och spetsar tillbehörslådan med en extern USB 3.0-expansionspanel. ClickBIOS är inte den fagraste eller bästa UEFI-lösningen men fördelarna med snabba uppstarter och enkela BIOS-uppdateringar uppskattas. Windowsmjukvaran Control Center är också godkänd men tyvärr ger oss de ”militärklassade” komponenterna inte någon skjuts i överklockningstesterna där vi fastnar på SATA-buggen. Men detta är också en av kortets få svagheter och med en prislapp flera hundra kronor under närmaste konkurrent är MSI A75MA-G55 vårt klart bästa budgetval idag.

msia75.box

Fördelar:
+ Micro-ATX som passar AMD A75-plattformen
+ Extern USB 3.0-panel medföljer
+ UEFI BIOS
+ Mycket låg prislapp

Nackdelar:
– SATA-kontroller trilskas vid överklockning
– Ganska grundläggande funktionalitet

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

Sapphire Pure Platinum A75

Testets stora antiklimax. Sapphire har skeppat oss det ATX-kort med klart bredast och intressantast funktionalitet. Vi bjuds på extra USB 3.0-portar, en mini-PCIe port, bluetooth-stöd och ett förhållandevis gediget tillbehörspaket med extern USB 3.0-panel samt en nerladdningsnyckel för kritikerrosade bilsspelet DiRT3 – bara det värt ett par hundralappar extra. Sapphire matchar detta med goda överklockningspotential och dubbla BIOS-kretsar. Men här börjar också problemen där vi trots två olika testkort upplevt stora problem – till synes relaterade just till kortets BIOS. Ett riktigt spännande och lovande kort som med en förhållandevis konkurrenskraftig prislapp tyvärr faller vid mållinjen på grund av sin bristfälliga mjukvara. Men kan Sapphire få rätt med detta och kanske till och med implementera UEFI så har man något riktigt spännande på gång.

sapphire.a75box

Fördelar:
+ God överklockare
+ Extra USB 3.0-portar och mini-PCIe x1 plats
+ USB 3.0-frontpanel medföljer
+ Bluetooth
+ Knappar för Start/Omstart och ClearCMOS
+ Spelet DiRT3 ingår (Laddas ner)

Nackdelar:
– Vanlig BIOS
– Strulande BIOS och intetsägande windowsmjukvara

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

ASUS F1A75-I Deluxe

ASUS andra deltagare är ett kort som står ut från mängden på flera sätt. Mini-ITX formatet betyder att kortet riktar sig mot de användare som vill bygga sig ett minimalt system – helst en mediadator. nh.rekommenderarMed denna målgrupp i sikte har ASUS egentligen inte gjort några misstag. Moderkortet har förutom AMD A75-kretsens goda funktionalitet brett på med stöd för bluetooth, trådlöst nätverk och till och med en medföljande QWERTY-fjärrkontroll. Att moderkortet med sin ASUS EPU även är det strömsnålaste i testet, överklockar väl och bjuder på klassledande mjukvara gör att vi har överseende med den högre prislappen. För de som ska bygga en förhållandvis kraftfull HTPC bör man verkligen ta en närmare titt på ASUS F1A75-I Deluxe som får en solklar rekommendation för detta ändamål.

asus.a75.deluxe.box

Fördelar:
+ Mini-ITX för riktigt små datorbyggen
+ Bra överklockning
+ Bluetooth och väl fungerande WiFi
+ Klassledande UEFI BIOS och windowsmjukvara
+ QWERTY-fjärrkontroll medföljer
+ Låg energiförbrukning med ASUS EPU

Nackdelar:
– Relativt hög prislapp

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedTempelSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)

Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.

Tempel
Medlem
Tempel

Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.

Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.