minipic

NHTV Aldrig förr har det varit lättare att få in så mycket prestanda på så liten plats som nu när Mini-ITX-formfaktorn börjar sprida sig till både vardagsrum och kompakta kontorsmaskiner på allvar, dessutom till vettiga priser. Vi har kikat närmare på exakt hur mycket funktioner du kan få plats med på 17x17cm med två moderkort från ASUS och Zotac.

ASUS och Zotac har idag en hel del saker gemensamt, även om det handlar om moderkort. Moderkort i mini-ITX-format med stora mängder funktioner, Socket 1155 och H67-chipset. Skulle inte den integrerade grafikkretsen duga åt dina behov ser båda även till att sko moderkorten med varsin PCI-E x16-port, om du skulle vilja bygga ett riktigt kraftpaket med dedikerad grafik.

Användningsområdena för moderkorten är förstås väldigt många, de gör sig väl i små billigare kontorsdatorer om du väljer exempelvis en Core i5 2400S som processor, men kan även tänkas fungera för en kräsen gamer om du köper en Core i5 2600 och ser till att nyttja PCI-E-porten för ett grafikkort som klarar lite tyngre spel. Värt att notera är dock att H67-chipsetet är låst för överklockning, vilket förstås inte får oss att hurra, då du är fast med processorns standardfrekvens Intel bestämt sig för.

socket

Egenskaper ASUS P8H67-I Deluxe Zotac H67-ITX WiFi
Sockel Socket 1155 Socket 1155
Chipset Intel H67 Intel H67
Formfaktor Mini-ITX (17x17cm) Mini-ITX (17x17cm)
Minne DDR3 SO-DIMM, upp till 16GB DDR3, upp till 16GB
Expansionsplatser 1x PCI-E 2.0 x16 1x PCI-E 2.0 x16
Lagring 2x SATA 6Gbps
2x SATA 2
1x eSATA
2x SATA 6Gbps
4x SATA 2
1x eSATA
USB-portar 2x USB 3.0 (I/O-panel)
2x USB 3.0 (FP header)
4x USB 2.0 (I/O-panel)
2x USB 2.0 (FP header)
2x USB 3.0 (I/O-panel)
2x USB 3.0 (FP header)
4x USB 2.0 (I/O-panel)
4x USB 2.0 (FP header)
Bildutgångar 1x HDMI (max 1920×1200 @ 60Hz)
1x DVI (max 1920×1200 @ 60Hz)
1x VGA (max 2048×1536 @ 75Hz)
1x HDMI
1x DisplayPort
1x DVI (inkl VGA-adapter)
Nätverk 1x LAN (10/100/1000Mbps)
1x WLAN (802.11b/g/n)
1x LAN (10/100/1000Mbps)
1x WLAN (802.11b/g/n)
Ljud Realtek ALC892 (2.1 in/ut analog)
8 kanaler via S/PDIF
6 kanaler analogt
8 kanaler via S/PDIF
Garanti 3 år 5 år

ASUS kryddar sitt moderkort med funktioner såsom bluetooth och en lite rejälare strömförsörjning för CPU än vad som kanske är brukligt i mini-ITX-sammanhang, medan Zotac erbjuder två extra SATA2-portar, fullstora DDR3-minnesplatser och hela fem års garanti, vilket gör att vi lutar en smula åt Zotac-hållet idag, även om båda korten har ett mycket högt prestanda/funktion-per-krona-förhållande. Du kan egentligen inte välja fel.

asusp8h

ASUS P8H67-I Deluxe

Fördelar:
+ WLAN-antenner med kabel
+ Bluetooth

Nackdelar:
– Användningen av DDR3 SO-DIMM

Pris:

 

zotacitx

Zotac H67-ITX WiFi

Fördelar:
+ Totalt sex SATA-portar
+ Fullstora DDR3-platser
+ Fem års garanti
+ Rik bundle

Nackdelar:
– Ful dragning av WLAN-kablar och antenner som monteras på baksidan av kortet.

Pris:

För den som vill lära sig mer om Intels Sandy Bridge-plattform och se prov på de nya processorernas prestanda kan ni ta er vidare till vår teknikartikel;

21 KOMMENTARER

 1. Ska ses!

  EDIT:
  Riktigt bra, får nog säga att detta var den bästa episoden hittills (kanske tillsammans med gårdagens). Både ditt uppträdande som programledare, hårdvaran och själva produktionen!

  Som man brukar säga – keep the good work up!

  PS. “Modepolisen” noterade ett mycket personlig t-shirt dagen till ära, trevligt 😆

 2. Mycket bra video som vanligt Jonas. Är faktiskt bra sugen på att köra ett sånt här system hemma som spel/bruksdator. Det är lite tragiskt att H67 inte tillåter överklockning men med Sandy Bridges Turbo-teknik och för det ändamål man tänkt använda systemet känns det trots allt helt ok. Måste bara hitta ett vettigt chassi, är fasen svårare än man kan tänka sig.. Har väl inga större problem med SO-DIMM pga den anledningen också, men det är ju onekligen smidigare när man letar minnen om det finns stöd för fullsize.

 3. Hehe ja [url=http://www.lian-li.com/v2/en/product/product06.php?pr_index=480&cl_index=1&sc_index=25&ss_index=64]Lian Li PC-Q08[/url] har man ju spanat på ett tag, hade helst sett en helt clean front ala Fractal Design Array, men vill samtidigt ha optisk enhet i denhär burken.

  Jag gillar faktiskt Silverstone Fortress FT03 också med sin torndesign, är dock lite orolig över ljudet när alla fläktar blåser rakt upp.

 4. Till och börja med så har du bevisat att det går att BRA tvinslag eller vad man ska kalla det 🙂 Det märks att du har ett stort intresse för grejerna du provar och det gör att det också är väldigt intressant och roligt att titta på.
  Har sett en del försök till liknande “tvinslag” på andra sidor men de saknar just det du har lyckats med, den där lilla extra glöden som gör det hela intressant att titta på.

  Studion i sig är helt perfekt. En bra toning mellan att hålla det seriöst/profesionellt men ändå ha en personlig touch på det hela (MM tröjan är ju klockren 😀 )

 5. [quote name=”this”]Vill även se en recension av Asus E35M1-I Deluxe när den finns tillgänglig, ett moderkort som känns mer intressant för HTPC exempelvis.[/quote]
  Tro mig, det finns med i planerna. Hur det ser ut med video kan jag inte svära på riktigt än, eller recension heller, för den delen, det är Antons bord, men det känns som ett mindre tjänstefel att inte kolla på de grejerna. 🙂

  [quote name=”Snowman89″]Till och börja med så har du bevisat att det går att BRA tvinslag eller vad man ska kalla det 🙂 Det märks att du har ett stort intresse för grejerna du provar och det gör att det också är väldigt intressant och roligt att titta på.
  Har sett en del försök till liknande “tvinslag” på andra sidor men de saknar just det du har lyckats med, den där lilla extra glöden som gör det hela intressant att titta på.

  Studion i sig är helt perfekt. En bra toning mellan att hålla det seriöst/profesionellt men ändå ha en personlig touch på det hela (MM tröjan är ju klockren 😀 )[/quote]
  Hehe, tack för det. Jag har inget intresse av att göra videos ni bara sitter och tycker är tråkiga, jag avskyr faktiskt att kolla på videorecensioner just för att de i majoriteten av fallen får en att vilja skjuta skallen av sig.

  Nu inbillar jag mig förstås inte att våra recensioner passar precis alla, men tanken är ändå att ni ska känna er som en del av vad jag håller på med framför kameran och ha roligt, jag lovar att aldrig stå och rada upp för er i detalj vad som är nytt i en nylanserad grafikkärna i en video.

  Bordet är på väg bort så småningom, det är väl det vi har planerat just nu. Inte så mycket för att jag själv stör mig på det (faktiskt), mer än höjden, men tillräckligt mycket synpunkter har haglat på bordet och duken. Det lär ju inte bli så mycket bättre nu när den syns ordentligt med våra fina nya lampor. 🙂

  Sist men inte minst, tröjan är faktiskt från Shirtstore. De säljer sådana tröjor.

 6. Satt faktiskt så sent som igår kväll och försökte påta ihop en ITX-burk, men Möttes av flera problem. 🙁
  Som påpekades i inslaget, ska man ha Sandy Bridge vill man ju gärna kunna överklocka, dvs P67 chipsetet, då är ju frågan, vet ni om nån tillverkare som har nåt P67 Mini-ITX moderkort på väg? Eller är enda lösningen att vänta på Z-serien styrkretsar, som tydligen ska stödja både överklockning och CPU-grafik?
  Båda dessa kort är ju fina, men det känns som de mer riktar sig mot HTPC marknaden än kompakta prestandamarknaden.

  Det andra problemet var väl att det var svårt att hitta ett chassi som passade mig riktigt bra och jag tyckte var snyggt på samma gång, men där får man väl hoppas det börjar hända lite grejor nu då det blir mer och mer intressant med prestanda ITX-kort.

 7. Måste hålla med om att kompakta högpresterande moderkort är framtiden om jag får bestämma 🙂

  Tyckte även att silverstone ft03 var riktigt fint. Synd bara på silverstone märket som inte riktigt passade in. Sen misstänker jag även att tjockleken på chassit gör det svårt att pressa in en trippelrad med push pull konfiguration. Men en utmaning kan man inte säga nej till egentligen.

 8. [quote name=”this”]Vill även se en recension av Asus E35M1-I Deluxe när den finns tillgänglig, ett moderkort som känns mer intressant för HTPC exempelvis.[/quote]
  Det är du inte ensam om, vi diskuterar just nu hur vi ska lösa det på bästa sätt. Men om inte allt får fruktansvärt fel kommer ni att se mer av även detta Mini-ITX moderkortet.

  [b]Mitrix:[/b] Jag förstår dina tankar, har också fastnat på det där med chassi, inget som 100% faller mig i smaken. Sen vill man gärna kunna överklocka/optimera systemet men jag tror trots allt att jag kan leva med prestandan som den är, troligtvis nästan mer intresserad av att undervolta för att sänka strömförbrukning/värmeutveckling även om man håller frekvenserna på samma nivåer.

 9. Hur är Zotacs status med UEFI? Fungerar det bra eller levereras kortet med samma BIOS som H55 modellerna ala Gigabyte?

  Anton, hur ser ditt behov av diskar ut i spelburken? Är det inte så stort kan du ju alltid kasta ett öga på Lian-Li Q11 också, de kortare varianterna av GTX560 (Gigabyte OC (ej SO), eller Gainward) går in utan problem. Det har ju lite cleanare design.

 10. [quote name=”slackr”]Hur är Zotacs status med UEFI? Fungerar det bra eller levereras kortet med samma BIOS som H55 modellerna ala Gigabyte?

  Anton, hur ser ditt behov av diskar ut i spelburken? Är det inte så stort kan du ju alltid kasta ett öga på Lian-Li Q11 också, de kortare varianterna av GTX560 (Gigabyte OC (ej SO), eller Gainward) går in utan problem. Det har ju lite cleanare design.[/quote]

  Nu har jag inte testat kortet själv, men vad jag förstått så levereras det med UEFI. Dock är det en väldigt sparsmakad modell av det hela, man har alltså inte utnyttjat det till fullo ännu men man arbetar på uppdateringar hela tiden.

  Jag hade nästan missat Q11 faktiskt även om jag sett det. Kändes som att det var för högt, men samtidigt är det ju jäkligt stilrent och när man kollar på måtten är det ju verkligen slimmat. Den stora frågan jag ställer mig är vilka kylare man skulle få in i det chassit, man talar om passivt i Lian Lis material och även om SB är relativt strömsnål blir det nog lite väl bra.. 😉

 11. När ni ändå är inne på chassidiskussionen kan jag nämna Silverstone SG06. I mitt tycke det snyggaste chassit utan tvekan och gott om plats för fetare grafikkort.

  För kylning behövs ändå ingen större kylare då Sandy Bridge är bra sval som det är. Standardkylaren funkar utmärkt, i värsta fall kan man riva loss fläkten och klistra dit en annan.

 12. [quote name=”ctrl”]Big Shuriken skall nog gå att få in under agget i en Q11. Problemet är ju att 1155 sockeln är så förbaskat nära PCIe sloten att det troligtvis skiter sig fatalt med externa grafikkort.[/quote]

  Vanliga shuriken gick i alla fall både fri från PCI-En och fick plats i Silverstone SG05 på gigabytes h55 som har snarlik socketplacering. Thermalright AXP-140 ska visst gå fri den med, borde gå att köra utan fläkt och bara ta assistans av PSUfläkten i t.ex. q11 http://forum.ncixus.com/forums/index.php?mode=showthread&msg_id=2230960&threadid=2230960&forum=101&product_id=53710&msgcount=6&overclockid=0

 13. SG06 var också ganska stilrent faktiskt. Inser att det är en massa chassi jag avfärdat för att man inte brytt sig om att titta på den tillräckligt noga.. 😛

  Intressant det där med AXP-140, har nämligen en sån i min nuvarande burk så det hade ju varit ypperligt.

 14. Var faktiskt ett SG06 jag huvudsakligen hade tänkt mig, de problem jag stött på är dock:

  1. SG06BB 450W (dvs den helsvartlackerade med 450W 80plus brons agg) har jag inte lyckats finna i Sverige. SG05 modellen med samma agg finns, men den är inte alls lika snygg enligt mig.

  2. Inte helt glad över nätaggets placering då det begränsar kylarvalet rätt mycket, tornkylare är t.ex. uteslutet.

  Kan hålla med om att överklockning kanske inte är helt nödvändigt, men man vill i.a.f. ha möjligheten att bolla runt lite med inställningarna själv, t.ex. för undervoltning som nämndes (fast det kanske går med H67?). Sen vill man ju få in så fet kylare som möjligt inte primärt för att kunna överklocka mycket, utan för att den ska klara av att kyla tillräckligt på väldigt låga fläkthastigheter, dvs tyst.

  Alternativet som jag ser det för mina ändamål är en SG07 (som jag helt ärligt inte tycker är lika snygg heller) med något i stil med Noctua NH-C12P SE14, som borde kunna hålla processorn sval med 3mm tillgodo på höjden ;). (Sen att hitta ett Mini-ITX kort som denna passar på lär ju vara en annan femma…).

LÄMNA ETT SVAR