z77_moderkort

Intro

I våras lanserade Intel sin arkitekur Ivy Bridge, en modifierad version av Sandy Bridge i 22nm tillverkningsteknik. Och med en ny generation processorer kom givetvis också en ny generation styrkretsar, nämligen 7-serien med Z77 i fronten, och vi har testat fyra moderkort från tre stora tillverkare.

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

Ivy Bridge och 7-serien införde flera nyheter från tidigare generationer, till exempel det av många efterlängtade inbyggda stödet för USB 3.0, utan att behöva använda en tredjepartskrets. Nytt var också stöd för PCI Express 3.0 som ger dubbel bandbredd per kanal jämfört med PCI Express 2.0, och stöd för att använda tre skärmar samtidigt över den uppgraderade inbyggda grafikkretsen. Som grädde på moset har Intel använt sig av så kallade 3D-transistorer, som ger lägre strömförbrukning, mindre strömläckage och högre klockfrekvenser.

7serien

I den här recensionen kommer vi granska fyra Z77-moderkort, ett från MSI, ett från Gigabyte och två från Asus. Prestandatester utfördes på samtliga kort, men de kommer inte presenteras i recensionen. Anledningen till detta är att med så pass många komponenter integrerade i processorkortsen – som grafikdel och minneskontroller – och med samma styrkrets blir resultaten praktiskt taget identiska. Moderkortet är i dagsläget helt enkelt ingen prestandasättare med nämnvärd marginal från modell till modell, så recensionen kommer istället fokusera på det som vi upplever som viktigare vid val av moderkort: layout, funktioner och finesser, UEFI och så klart överklockningspotential.

En mer grundlig genomgång av innehållet och nyheterna i 7-serien och Ivy Bridge-processorerna, tillsammans med en djupare förklaring av 3D-transistorn, finns att läsa i vår recension av Intel i7 3770K här.

11 KOMMENTARER

 1. Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
  För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. 🙂

 2. Hej på er,
  Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)

 3. [quote name=”gatsten303″]Hej på er,
  Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote]

  LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med portuppsättningen på LX, så lär du bli lika nöjd med det. 🙂

 4. En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? 😛

  Skämt åtsido, skulle vilja se Z77MA-G45 efter den sjunkit i pris till 979kr ifall den möter samma standard som Z77-GD65.

 5. [quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”gatsten303″]Hej på er,
  Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote]

  LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med portuppsättningen på LX, så lär du bli lika nöjd med det. :)[/quote]

  Tack för svar:) Jag har läst lite recensioner och den är helt okej vad det gälller överklockning. Flera hade fått upp en I7 3770K till 4,7Ghz vilket de betecknade som okej på ett så pass billigt kort. Nu är jag inte så intresserad av att överklocka eller iaf inte det första året eller så. Det verkar som att man missar ngn port och kylflänsar på ngt strömtjafs. Tror jag kan leva med det:)

 6. [quote name=”Oldvikingschool”]En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? :P[/quote]

  Järnrörsincidenterna har minskat avsevärt i takt med chefredaktörens träning, men de arga breven skrivna med norrländska tidningsutklipp är något som helt enkelt kommer med yrket 😉

 7. [quote name=”Anton Karmehed”]Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
  För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. :)[/quote]

  Det ser jag verkligen fram emot. Visserligen byggt en m-ITX dator för ca 1 mån sen, men blir kul att se vart moderkortet man köpt får för omdöme.

 8. Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det
  Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor.
  Vilket är det som stämmer?

  Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED punktmatrisdisplay på mitt i alla fall.

  Sen att jämföra UEFI är ganska meningslöst då det kan ändras när man uppdaterar det. Mitt GD55 så helt annorlunda ut mellan olika UEFI, inställningar hade bytt plats osv.

  Men det var fina bilder i alla fall 😉

 9. [quote name=”The Mutt”]Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det
  Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor.
  Vilket är det som stämmer?

  Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED punktmatrisdisplay på mitt i alla fall.

  Sen att jämföra UEFI är ganska meningslöst då det kan ändras när man uppdaterar det. Mitt GD55 så helt annorlunda ut mellan olika UEFI, inställningar hade bytt plats osv.

  Men det var fina bilder i alla fall ;)[/quote]

  Kritik är alltid uppskattat!

  Vad gäller PCIe-konfigurationen så har det blivit ett fel i den flytande texten. Lane-fördelningen mellan X16-platserna är densamma mellan alla ATX-kort i testet, så även GD65 kör såklart X8,X8,X4 med Ivy Bridge och X8,X8,- med Sandy Bridge, så tack för att du påpekade det.

  Vad gäller displayen så är benämningen LCD i det här fallet mer av en konvention, även om det som du säger är faktuellt inkorrekt och det i själva verket är punktmatrisdisplayer det rör sig om.

  När det kommer till UEFI håller jag dock inte riktigt med dig om att det är meningslöst. Vi är redo att uppdatera vår kritik av olika UEFI när/om tillverkaren åtgärdar eventuella brister. Och det vi bedömer är inte så mycket var enskilda inställningar ligger, utan det grundläggande upplägget (vilket inte lär uppdateras i första taget) och flytet i gränssnittet.

  Exempelvis Gigabyte har haft oerhört lång tid på sig att ordna flytproblemen och buggarna i sitt UEFI, men har fortfarande inte gjort det, och det förtjänar således kritik. Asus har haft relativt få problem med sina versioner av UEFI och förtjänar således positiv respons. Vi gör inte heller någon detaljjämförelse, bit mot bit, mellan företagens UEFI. Utan det handlar snarare om att ge konsumenten en uppskattning mellan tummen och pekfingret vad de kan förvänta sig av respektive mjukvara i dagsläget, när det kommer till enkelhet, flyt och finess. Det anser vi är meningsfullt, men var och en har såklart sin åsikt 🙂

LÄMNA ETT SVAR