Vi tittar närmare på två mATX-stycken moderkort med inbyggd grafik som gör att de borde lämpa sig vär för en vardagsrumsdator. Men med olika styrkretsar kan det kanske vara mer som skiljer än vad man tror.

Fler och fler skaffar sig en dator till vardagsrummet för att kunna utnyttja den platta TV:n till annat än enbart TV-sändningar. För den händige och intresserade så är byggandet av en HTPC inte någon större utmaning, dock kan det vara svårt att hitta komponenter som är optimala. En av de viktigaste är moderkortet och dess prestanda, gränssnitt, layout och pris. Vi har testat två stycken moderkort som troligen lämpar sig för att användas till just det ändamålet.






Foxconn är en av de större tillverkarna av OEM-moderkort och det moderkort vi ska testa är baserat på Nvidias MCP61P-chipset. Modellen MCP61PM2MA-8EKRS2H är ett av de längre produktnamn vi stött på och inte direkt något man lägger på minnet.







MSI K9AGM2-FIH är det andra moderkortet som ska testas och vi kommer att jämföra dessa två sinsemellan. MSI K9AGM2-FIH är ett mATX-moderkort som är baserat på AMD:s 690-chipset vilket gör moderkortet intressant även ur ett prestandaperspektiv. För en HTPC kan det vara viktigt att ha ett moderkort med inbyggd grafik för att minimera antalet komponenter inuti HTPC-chassit samt även minska kostnaden för en HTPC. MSI K9AGM2 är bestyckat med inbyggd grafik och även en HDMI-port vilket gör att moderkortet lämpar sig mycket väl för en HTPC – åtminstone enligt specifikationerna.


Först ut är Foxconn och vi börjar med specifikationerna.


  Foxconn
MCP61PM2MA-8EKRS2H
CPU support AMD Sempron™ , Athlon™ 64, Athlon™ 64×2, Socket AM2
Chipset NVIDIA MCP61P
Minne Dual channel DDR2
800/667
4 DIMM-slots
Max 4GB
Expansions-platser 1 st PCIe x16 slot
1 st PCIe x1 slot
2 st PCI slots
Lagring 1 st Floppy
1 st ATA133
4 st SATA II (RAID 0, 1, 0+1, 5, JBOD)
Interna anslutningar 2 st USB 2.0 headers, support 4 ports
1 st Intel Azalia Header
1 st COM2 header
1 st Speaker
1 st Front panel
1 st Buzzer
1 st 1394a
1 st CD-in
1 st IRDA header
1 st SPDIF out header
1 st WOM(reserve)
1 st RM
Externa anslutningar 1 st PS/2 keyboard
1 st PS/2 mouse
1 st 1394a (reserve)
1 st VGA Port
4 st USB 2.0
1 st RJ45
1 st Parallel Port
1 st Serial Port
1 set 7.1 channel Audio jacks (6 jacks)
2 st1394a
Formfaktor
Storlek
mATX, 24,4cm x 24,4cm
Pris ~770kr

Foxconn har valt att utrusta detta moderkort med såväl parallellport som
serieport vilket inte tillhör vanligheten numera.

Moderkortet har endast en videoutgång i form av en hederlig VGA-port, det
hade uppskattats om det även hade utrustats med en digital utgång, exempelvis
DVI eller HDMI.

4 st DIMM-slots är något som direkt landar på pluskontot med tanke på att det
är ett mATX-kort och naturligtvis har stöd för upp till 4GB.

Vad har då Foxconn valt att skicka med detta moderkort i form av tillbehör,
vi kikar efter.











Då prisklassen för detta moderkort ligger i de undre regionerna så kan man inte räkna med alltför mycket tillbehör. Det är de mest nödvändiga tillbehören som följer med i kartongen. En användarhandbok, en CD-skiva med drivrutiner, en IDE-kabel, en floppy-kabel, en SATA-kabel, en adapter för molex till SATA-strömförsörjning och en backplate.



En intressant detalj är användarmanualen som Foxconn valt att utforma som en ihopvikt affisch av det större slaget, vi har lagt CD-fodralet ovanpå så ni får en uppfattning om dess storlek. Inte så smidig men med fördelen att man får en bra överblick.


Vi går vidare och studerar layouten på Foxconns moderkort.






Foxconn MCP61PM2MA-8EKRS2H är ett fullstort micro-ATX-moderkort, med måtten 24,4×24,4cm. Moderkortet är utrustat med passiv kylning av nordbryggan vilket blir positivt för ljudnivån.









Under nordbryggans passiva kylning döljer sig Nvidias MCP61P styrkrets. MCP61P skiljer sig lite från Nvidias tidigare 61XX-serie genom att det är ett singelchipset, jämfört med 61XX som använder sig av dubbla kretsar. VIA har för övrigt fått bidra med Firewire-delen på detta moderkort.



Något som alla moderkortstillverkare bör göra är se till att förenkla återställning av CMOS genom att låta, precis som Foxconn gjort, den jumper som man flyttar mellan pinsen ha ett litet tumgrepp som förenklar proceduren.













Foxconns moderkort har fått 4 st SATA-portar vilket är fullt godkänt och säkert tillräckligt om det kommer användas i en HTPC. Anslutningskontakterna för power-switch, HDD-led m.m. har fått mycket bra design som gör det möjligt att se vilka pins som är plus genom att plasten färgats så man tydligt ser ett plustecken.



Foxconn har enbart utrustats med en videoutgång som består av en analog VGA-port på bakpanelen, en DVI/HDMI-port hade varit önskvärt. I övrigt bakpanelen så finner vi 4 st USB-portar, en Firewire-port, en serieport, en parallell-port, PS/2-asnlutningar, Gbit-lan samt ljudutgångarna.


Härnäst kommer vi gå igenom de viktigaste funktionerna i BIOS för detta moderkort.













Foxconn har utrustat detta moderkort med en BIOS som har åtskilliga inställningsmöjligheter vilket självklart är positivt, även om man knappast kräver entusiastfunktioner i de flesta mATX-moderkort.



Under menyn Central Control Unit så finns det överklockningsmöjligheter för den som önskar. Precis som många andra moderkort så görs detta genom att ändra processorbussens hastighet. Det går även att styra HT-bussens multiplar vilket skapar bättre förutsättningar för ett stabilt system om man väljer att överklocka. Om man önskar att manuellt ställa in minnenas latenser så erbjuds de flesta inställningarna för det.



Övervakningsmöjligheterna som finns i BIOS är de vanliga och de mest viktiga i form av temperaturer, spänningar och fläkthastigheter.



Nu är det dags att gå över till det andra kortet i detta test innan vi går vidare med våra prestandatester, över till MSI K9AGM2-FIH.













































  MSI
K9AGM2-FIH
CPU support AMD® Athlon 64 X2, Athlon 64, Athlon FX and Sempron in the Socket AM2
package
Chipset AMD® 690G
and SB600 Chipset
Minne Dual channel DDR2
400/533/667/800MHz
2 DIMM-slots
Max 4GB
Expansions-platser 1 st PCIe x16 slot
1 st PCIe x1 slot
2 st PCI slots
Lagring 1 st Floppy
1 st ATA133
4 st SATA II (RAID 0, 1, 0+1)
Interna anslutningar 1 st Front panel audio connector
1 st Front panel connector
1 st CD-in connector
1 st IEEE1394 connector support additional 1 port
3 st USB 2.0 connector support additional 6 ports
Externa anslutningar 1 st Parallel port
1 st HDMI port
1 st PS/2 keyboard
1 st PS/2 mouse
1 st IEEE1394 Port

1 st 6 in 1 audio jack
4 st USB 2.0 ports
1 st RJ45 LAN jack
1 st VGA port
Formfaktor
Storlek
mATX, 24,4cm x 21,5cm
Pris ~700kr


Precis som Foxconn så har MSI valt att utrusta moderkortet med en parallellport, dock har de valt att avstå från serieporten.



MSI har utrustat sitt moderkort med en HDMI-utgång vilket gör att moderkortet lämpar sig mycket väl för en HTPC. Moderkortet har även stöd för 4GB RAM i sina 2 st DIMM-slots.



Vad har då MSI valt att skicka med detta moderkort?










MSI-moderkortet tillhör samma prisklass som Foxconn och är t.o.m. något billigare. Tillbehören som följer med är näst intill identiska som de som följer med i Foxconns kartong så när som på att MSI har valt att avstå från floppy-kabeln



Något som en köpare av detta kort bör tänka på är om det ska användas till en platt TV med HDMI-ingång så bör kanske inköpslistan kompletteras med en HDMI-kabel.


Låt oss titta närmare på själva moderkortet.






MSI har valt en röd färg till moderkortet och till minnesplatserna så har man brutit av med en orange och en grön färg. K9AGM2-FIH är, precis som Foxconns moderkort, av formfaktor micro-ATX även om det är något mindre till sin storlek.



Som även specifikationen av moderkortet visar så syns det tydligt att det är AMD som står bakom moderkortets styrkrets genom nordbryggans passiva kylning där AMD:s välkända logotyp syns.









Den passiva kylningen är väl tilltagen och bör kunna transportera bort värmen som AMD:s styrkrets producerar. Om detta moderkort placeras i en mindre låda så kan det dock behövas någon extra chassifläkt som hjälper till med värmeavledningen.



Det interna grafikkortet på detta moderkort består av ATi:s X1250 grafikstyrkrets, ett förhållandevis nyproducerat chip. Det har stöd för HDCP via den HDMI-port som också återfinns på moderkortet.













Moderkortet är utrustat med 4 st SATA-portar, med tanke på att det är ett mATX-moderkort så är det fullt tillräckligt. Precis som Foxconns moderkort är kontakterna för anslutning av power-switch m.m. designade så att man ser vilka kontaktytor som är plus respektive minus, en bra detalj som fler tillverkare bör ta efter.



IDE-kontakten är placerad intill 24-pinnars-ATX-kontakten vilket kan ge lite utrymmesproblem i samband med monteringen. Ser man bara till att först montera IDE-kabel och därefter ATX-kontakten så går det enklare.


Förutom de vanliga gränssnitten på bakpanelen så hittar vi även HDMI-kontakten vilket, hittills, inte många moderkort har utrustats med. Något som man sällan kan få för många av på ett moderkort är USB-portar, MSI-kortet har 4 st vilket är helt godkänt.



Vi kikar vidare på moderkortets BIOS.











BIOS för ett moderkort som troligen kommer placeras i en HTPC är troligen inte det viktigaste, det kan dock vara av intresse att tweaka några inställningar vilket gör att vi i alla fall ser vad det finns för möjligheter. Vi kommer inte göra några större djupdykningar i BIOS utan mer fokusera på de viktigaste detaljerna.



Första bilden som vi möts av är precis som vanligt i BIOS och gör att vi känner igen oss hur vi ska navigera oss. MSI har sparat in rejält på inställningsmöjligheterna i BIOS och den enda meny som gör att vi kan förändra några inställningar är det som finns under Advanced Chipset Features. I denna meny kan vi förändra minnenas timings och även förändra mängden minne som ska fördelas till det interna grafikkortet.



Vi tar även med en bild över vilka övervakningsmöjligheter som MSI:s BIOS stödjer. Det är de mest nödvändiga i form av CPU-temp, System-temp, CPU-fläktens hastighet, System-fläktens hastighet samt de vanligaste spänningarna.



Någon överklockning är över huvudtaget inte möjligt att utföra, troligen så är det inte något som är hett eftersökt för ett moderkort som säkerligen hamnar i en vardagsrums-PC.



Vi går vidare till testsystemens övriga uppsättning och vad som kommer testas.






















































Hårdvara
Moderkort MSI K9AGM2 Foxconn MCP61PM2MA
Processor AMD Athlon64 X2 5000+
Minne Corsair XMS2 8500 (2x512MB)
Grafikkort Respektive integrerat grafikkort
Grafikkort XFX Geforce 7800GT
Nätaggregat Enermax EG651P-VE 550W
Mjukvara
Operativsystem Windows XP (SP2)
Chipsetdrivrutiner AMD 8.332 Nvidia 11.09
Grafikdrivrutiner
för 7800GT
Nvidia Forceware 93.71 WHQL
Testprogram SiSoft Sandra 2007

SuperPi 1.5

3DMark2001SE

3DMark2005 1.2.0

3DMark2006 1.0.2

PCMark05 1.1.0

WinRAR 3.61

AIDA 32

DOOM3

FarCry

UT2004




Alla tester körs med såväl det interna grafikkortet för respektive moderkort som ett separat XFX 7800GT.



Vi startar med Minnes- och processortesterna.





























Även fast det är två helt olika chipset så är det inte någon större skillnad i resultat mellan de båda. Största skillnaden visar AIDA32 i skrivhastighet till minnet där det blir fördel Foxconn.


SuperPi mod1.4
AMD Athlon64 X2 5000+ (2600MHz)
Foxconn MCP61PM2MA MSI K9AGM2
1M 35,015s 34,875s
8M 6m 19,346s 6m 11,875s
32M 30m 25,281s 29m 48,391s


Något högst intressant för SuperPi-testen är att MSI klarar av testerna något bättre än Foxconn, detta även fast Foxconns defaultinställningar gör att CPU-hastigheten blir 2617,5 MHz jämfört med MSI:s kort som gör att CPU körs i 2600MHz exakt. I teorin borde i såna fall Foxconn ha fått bättre värden än vad MSI får. AMD:s 690-chipset tillskrivs anledningen till skillnaden.







MSI vinner med en liten men ändock tydlig marginal över Foxconn då vi testar WinRAR:s inbyggda benchmark.



Med en ytterst liten marginal så tillskriver vi MSI vinsten då det gäller CPU+Minne.



Över till de syntetiska testerna i form av 3DMark och PCMark.























Vi har tagit med resultaten för ett separat 7800GT-kort monterat på respektive moderkort också för att få en ytterligare uppfattning om moderkortens prestanda. Ju senare version i 3DMark-serien desto mer betydelse får grafikkortet för resultatet. MSI-kortets interna grafik kallas på ATi-språk X1250 och Foxconn-kortets interna grafik går att jämföra med ett Geforce 6100. Resultaten för det interna grafikkortet vinner MSI med en relativt tydlig marginal. För PCMark-testen så vinner dock Foxconns moderkort med en liten marginal.



Över till speltesterna.















Även om inte något av dessa kort är tänkta att använda för spel med enbart det interna grafikkortet så är det intressant att se hur väl de presterar i förhållande till varandra. MSI:s moderkort klarar av att prestera bättre såväl med det interna som med ett separat grafikkort i alla utom ett av spelen. MSI tar åter hem en delseger i dessa tester. Om man nu absolut vill spela spel med det interna grafikkortet så måste man sänka upplösningen till de lägsta nivåerna på respektive kort i dessa spel, då blir det acceptabelt att spela med övriga grafikinställningar på låga nivåer.



Det har nu efter lite prestandatester blivit dags att summera våra två kombatanter.


Förpackning och första intryck
MSI skiljer sig lite från Foxconn om man endast dömer produkten efter förpackningen och första intrycket. Foxconn har valt en mer diskret framtoning i jämförelse med MSI. Båda moderkorten tillhör en prisklass som är förhållandevis låg vilket gör att de passar utmärkt för ett bygge där budget är en styrande parameter.



Layout, Design och Utrustning
I och med att dessa två moderkort tillhör den mer plånboksvänliga prisklassen var våra förväntningar på de medföljande tillbehören var inte så höga. Båda tillverkarna skickar med de absolut mest nödvändiga tillbehören och just med tanke på priset för moderkorten så får båda tillverkarna godkänt i detta avseende. Vad gäller layout och design av dessa moderkort finns fördelar för respektive moderkort. MSI får plus för sin HDMI-utgång och sitt något mindre format. Foxconn får plus för bättre placering av några komponenter samt att det har fyra st DIMM-slots. I övrigt är det liknande utrustning för de båda. Att såväl parallellport som serieport finns kvar på dessa moderkort är något förvånande då dessa gränssnitt är något som används ytterst sällan numera och vi hade hellre sett att de utrustats med fler USB-portar istället.



BIOS
Dessa moderkort riktar sig inte till köpare som kommer att tweaka sina datorer till yttersta gränsen vilket i synnerhet märks för MSI:s val av funktioner i BIOS. MSI har en BIOS som begränsar användaren rejält med avseende på inställningar, det är endast möjligt att göra de mest nödvändiga inställningarna och troligen kommer BIOS att få vara orörd för MSI K9AGM2-FIH i de flesta fall.
Foxconn har däremot många inställningsmöjligheter i BIOS för såväl minnen som överklockningsinställningar, så är det av stor vikt att kunna göra många inställningar så är valet mellan dessa två moderkort enkelt. Men om planen är att bygga en HTPC så klarar båda moderkorten av att leverera det nödvändiga genom att låta inställningarna vara i default-läge.



Prestanda
MSI har baserat sitt kort på AMD:s 690-styrkrets och Foxconn på Nvidias MCP61P. I nästintill alla prestandatester som vi gjort så klarar AMD:s styrkrets i kombination med ATi:s grafikkort på MSI K9AGM2-FIH att leverera bättre resultat jämfört med Foxconns MCP61PM2MA-8EKRS2H. Det ska tilläggas att prestandaskillnaderna överlag är ganska små vilket betyder att både NVIDIA och AMD lyckats bra med sina respektive kretsar. Något vi hoppas kunna återkomma med är prestandatester vid uppspelning av HD-material, något som blir allt mer aktuellt när HD-DVD och Blu-ray börjar närma sig våra datorer.



Sammanfattning
Om det finns planer på att bygga en dator till vardagsrummet som ska kopplas in till TV:n så är formfaktor och storlek en ganska avgörande parameter. Att utgå från ett moderkort med micro-ATX är en bra början. Vi har i denna test jämfört två st mATX-kort som båda är klassade som mATX och som borde lämpa sig väl för en HTPC. Många av de TV-apparater som införskaffas i dagsläget har digitala ingångar vilket gör att man bör bygga en HTPC som har en motsvarande digital utgång. Inte minst för att vara säker på att stödja kopieringsskyddat HD-material med HDCP. Foxconn och MSI har inte samma förutsättningar i detta avseende, MSI har en monterad HDMI-port och Foxconn endast en VGA-port. Detta tillsammans med en något högre prestanda och en nyare styrkrets gör att MSI K9AGM2-FIH är en ganska klar vinnare i detta test. Foxconn klarar inte riktigt av att matcha MSI även fast det finns fler inställningsmöjligheter i BIOS.














MSI
K9AGM2-FIH
Foxconn
MCP61PM2MA-8EKRS2H

Positivt:
+ Priset

+ Digital videoutgång (HDMI)

+ Prestanda

Negativt:
– BIOS

Positivt:
+ Priset

+ BIOS

Negativt:

– Avsaknad av digital videoutgång


Vi vill tacka både MSI och Foxconn som tillhandahållit dessa moderkort.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid