ARTIKEL  ASUS har som världens största moderkortstillverkare sålt över 420 miljoner moderkort sedan 1989 och när nu världens största processortillverkare – Intel – laddar för en ny storlansering har ASUS beväpnat sig till tänderna. I en första förhandstitt får vi veta mer om satsningen på EFI BIOS och moderkort med egen bepansring.

Första veckan i januari 2011 får vi se produkterna på marknaden, men redan idag kan vi avslöja detaljerna om ASUS nya P67-moderkort. Intel P67 kommer att bli entusiastplattformen för Sandy Bridge och även om Intels nya processorer har siktet inställt på mellanklassmarknaden kommer vi likt LGA1156 plattformen få se flera spännande lösningar på marknaden. Det kanske mest intressanta är egentligen ingenting som i sig är unikt för ASUS nya moderkortsfamilj, men något tillverkarens ingenjörer lagt extra krut på.

Intel Sandy Bridge kommer på allvar starta vad vi vill kalla EFI-revolutionen. Våra klassiska BIOS-kretsar byts ut mot EFI-kretsar som i ASUS fall kallas för EFI BIOS. Ett passande namn för att göra övergången så smidig som möjligt för användare.

Extensible Firmware Interface är 2010-talets BIOS-gränssnitt och även om grundfunktionen är densamma – att föra kommunikation mellan hårdvarans firmware och operativsystemet – så är utförandet helt annorlunda. EFI började utvecklas från början av Intel men sedan 2005 har gränssnittet utvecklats av en öppen organisation under namnet Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) och är tänkt att användas för olika processorplattformar.

efi

Fördelarna med EFI jämfört med dagens BIOS är uppenbara. Gränssnittet är snabbare att starta, stödjer hårddiskar på över 2TB och har en modulär design med ett grafiskt gränssnitt som bland annat stödjer musnavigering. Bland annat kan man spara sina EFI-inställningar på ett USB-minne eller skicka en fil över Internet till kompisen som vill testa dina överklockningsinställningar, möjligheterna är oändliga när vi jämför med dagens låsta BIOS.

ASUS EFI EZ mode ger dig mer kontroll

Något som även ASUS dragit nytta av är stödet för tillägg. Som öppen källkod med stöd för tillägg är det fritt för moderkortstillverkarna att lägga till sin egen funktionalitet i EFI-gränssnittet, i ASUS fall materialiserar detta sig i deras egna EZ Mode-sektion.

efi2

ASUS EZ Mode är en del av EFI BIOS på tillverkarens moderkort där man får mer inställningar än vanligt samt kan övervaka allt från spänningar och temperaturer. Inte bara för processor och moderkort, utan även för grafikkort. Något som gör att EFI mer liknar en överklockningsmjukvara i Windows än något annat.

EFI BIOS är utan tvekan något av det vi ser mest fram emot när det gäller Intel Sandy Bridge och ASUS verkar vara av samma åsikt. Vi hoppas kunna rapportera mer om detta innan lanseringen står vid dörren, men nu är det dags att kika närmare på vad ASUS förberett i hårdvaruväg.


ASUS P8P67 kommer att presenteras i form av två olika modeller, Pro och Deluxe. De båda korten bygger båda på samma grunddesign med Intel P67-styrkretsen som hjärta men som brukligt har Deluxe-modellen något bredare funktionalitet. Bland annat hittar man en extra Gigabit Ethernet-port, felsöknings LED:s, knappar för omstart och boot direkt på moderkortet, kraftigare kylare samt flera USB 3.0-portar – funktionalitet som fattas på ASUS P8P67 Pro.

P8P67_PRO

P8P67_Deluxe

ASUS har valt att satsa på en rakt igenom digital strömförsörjning för sin P8P67-serie och man kallar sin egen lösning för Digi+ VRM. Den dedikerade PWM-mikrokontrollern är kontrollerbar i EFI BIOS där användare kan ställa in dess frekvens manuellt för att skräddarsy strömförsörjningens beteende vid exempelvis överklockning.

digivrm

Effektivitet och prestanda i fokus med ASUS EPU och TPU

Den digitala strömförsörjningen ska också ge bättre effektivitet än en analog motsvarighet, något ASUS lägger extra vikt vid i sin mellanklasserie. Detta görs bland annat genom den dedikerade EPU-kretsen som kan aktiveras genom en switch på moderkortet eller i EFI BIOS. Här kan man modifiera systemets egenskaper för att dra mindre ström och hålla en lägre ljudnivå.

epu tpu

Men samtidigt finns det även möjlighet att spetsa prestandan med hjälp av TPU-processorn som genom en enkel knapptryckning eller switch kan öka prestandan på din processor helt automatiskt. Detta är en teknik som med Sandy Bridge och ASUS DIP2 kommer att tas till en helt ny nivå. Något vi ska tala mer om senare.

Bluetooth får mer utrymme

ASUS har även hittat fler användningsområden för den trådlösa blåtandstekniken där man med Sandy Bridge-plattformen låter användare inte bara kontrollera funktioner i datorn genom en smartphone utan även synkronisera data och till och meddela Internetuppkoppling (Teathering). En annan uppenbar fördel är att vanliga Bluetooth-enheter kan kopplas in till datorn utan extra adapter.

bluetooth

Bättre USB 3.0-prestanda med ASMedia-kontroller

Med sina LGA1155-moderkort kommer ASUS även att presentera en vidare satsning på USB 3.0 gränssnittet. Utan hjälp från Intel har ASUS fått gå andra vägar och istället för de klassiska NEC-kontrollerna hittar vi nu en USB 3.0-kontrollerkrets från ASMedia på tillverkarens moderkort. ASUS hävdar att prestandan i ASMedia-kretsen är bättre än NEC:s motsvarighet och förutom flertalet utgångar i I/O-panelen skeppar man även ASUS P8P67 Deluxe med en extra USB 3.0-panel som fästs i en ledig 3,5-tums plats i chassit.


ASUS toppmodell kommer som väntat ur tillverkarens Republic of Gamers-familj. ASUS ROG Maximus IV Extreme tar Intel P67 styrkretsen och fyller på till bredden med egen funktionalitet, inte minst för överklockare och entusiaster.

ROGMaximusIVExtreme

ASUS har tagit sitt ROG-koncept till nya nivåer med Sandy Bridge och P67-styrkretsen. Kikar vi på komponentsidan har ASUS satsat på en hybridlösning för kortets strömförsörjning. Extreme Engine Digi+ ska enligt tillverkaren ta fördelarna från både analoga resp. digitala strömkretsar för att ge bästa möjliga prestanda och kapacitet även vid extrema förhållanden.

rogpwoer

För att hålla strömdelen och övriga komponenter väl kylda har ASUS även utvecklat en ny kylningslösning som man i sitt PR-material relaterar till Star Trek med olika lager, strukturer och kurvor. Hur väl kylaren presterar återstår dock att se.

Intel ratar USB 3.0, ASUS ratar USB 2.0

Andra spännande nyheter på ASUS Maximus IV Extreme är kortets I/O-panel. Förutom dubbla Gigabit Ethernet-utgångar hittar vi här hela åtta stycken USB-portar. Medan Intel vägrar ge något stöd för USB 3.0 i sina styrkretsar har ASUS gått motsatt väg. Man har helt enkelt satt USB 2.0 i frysboxen och slängt in två USB 3.0-kontrollerkretsar med tillhörande hubbar som betyder att alla de 10 USB-portar som erbjuds på kortet stödjer SuperSpeed USB 3.0 standarden. Något vi verkligen applåderar.

 

ASUS säger sig även optimerat hanteringen av kortets fyra PCIe x16 platser genom att förutom en NF200 PCIe-krets även slänga in två PCIe-switchar som gör det möjligt att driva två stycken kort med full PCIx x16 bandbredd samt de två ytterligare med PCIe x8 bandbredd. Något som inte är möjligt med Intels processorer från butikshyllan.

Andra funktioner värda att nämna är kraftfull nätverkskrets och en X-Fi-baserad ljudkrets med integrerad förstärkare.

Överklocka med din iPad, smartphone eller bärbara dator

ASUS ROG Connect, ROG iDirect och RC Bluetooth gör det möjligt att överklocka ditt system med mer eller mindre all hemelektronik du har runt dig. Kanske något överdrivet, men från att vara en trådad teknik för bärbara datorer finns nu även stöd för vanliga smartphones och Apples iPhone/iPad. Där ASUS hävdar att man genom sin implementering inte ger någon märkbar extra belastning på processorn. ASUS hävdar till och med att man på detta sätt lägger mindre belastning på CPU och minne. ROG Connect kommer även med stöd för grafikkortsöverklockning med ASUS egna kort.

rogconnect

LN2-läge och tempsensor i processornsockeln

ASUS ROG Maximus IV Extreme är ett kort utvecklat för entusiaster och överklockare vilket genomsyras i dess design. Förutom en kraftig strömförsörjning, lättillgängliga mätpunkter för spänningar och kontrollknappar direkt på moderkortet hittar man även ett speciellt läge för LN2-överklockning. Detta är något ASUS erbjudit på tidigare ROG-moderkort men visar inte minst att även Sandy Bridge kan komma att bli intressant för extrema överklockare.

rogfeatures

Tillverkaren har även satt en diod direkt i sockeln för att mäta temperaturerna på processorns pins, något som ger extrema överklockare mer kontroll och information om systemet.

Från ett extremt överklockningsmoderkort går vi till den bepansrade TUF-modellen.


ASUS Sabertooth P67 är kanske inte den direkta motsatsen till Maximus IV Extreme, men som en medlem i TUF-familjen har man åtminstone ett annat fokus. TUF betyder The Ultimate Force men har även fått sitt namn från det engelska ordet för stryktålig – tough. Detta är precis vad ASUS satsar på med sitt Sabertooth P67, att få fram ett moderkort som tål mycket stryk och inte viker ner sig under tung belastning.

SABERTOOTH

För att nå dessa mål har ASUS Sabertooth P67 genomgått hårda stabilitetstester – samma som man använder på sina servermoderkort. Moderkortet ska klara att arbeta i extrema temperaturer (-40 till 85°C) och samtidigt fått en kostym värdig en superhjälte.

ASUS Tactical Jacket leder luftflödet

ASUS har utvecklat vad vi skulle kalla en moderkortssköld som med namnet Tactical Jacket har till uppgift att skydda kortets komponenter men även optimera kylningen av desamma. Genom väl avvägda luftkanaler ska skyddet leda luftflödet över kortet komponenter och på så vis effektivisera kylningen. Man menar även att det skyddar komponenterna från externa värmekällor som exempelvis grafikkrotet.

saberjacket

ASUS har även försett moderkortet med extra många temperatursensorer för att man ska kunna hålla bättre koll på sitt system. Dessa temperaturer kommer givetvis att avläsas både i UEFI BIOS och genom ASUS egen Windows-mjukvara.

sabertemps

Sammanfattning

ASUS kommer som vanligt stå för ett av de största moderkortsutbuden när det vankas en ny processorplattform. Den första laddningen av LGA1155-moderkort kommer att bestå av 17 stycken olika modeller, men fler lär dyka upp i framtiden.

Av dessa 17 kort kommer 10 att baserad på P67-styrkretsen och alltså inte ge stöd för Intels nya integerade grafikdel i Sandy Bridge. Kort med H67 samt Q67-styrkretsarna, som ASUS ännu inte detaljerat, kommer dock att ge stöd för detta. Här kommer man på åtminstone vissa modeller även kunna överklocka grafikkretsen separat från processorn.

Förutom de kort vi presenterat här idag kommer ASUS att stå redo med flera modeller i micro-ATX och till och med mini-ITX format. Något som vi även ska gräva lite djupare i är moderkortens automatiska överklockningsfunktioner som med den nya generationens moderkort ser ut att bli något utöver det vanliga. Så häng kvar.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedBirksflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem

5ghz med k modellen elr?

flopper
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”flopper”]5ghz med k modellen elr?[/quote]
Om du syftar på den automatiska överklockningen så kan jag tyvärr inte säga några konkreta siffror/klockfrekvenser. Men om det jag hört stämmer kommer det bli väldigt många duktiga överklockare nästa år.. ^^[/quote]

har efi nackdelar tex virus?
eller med drm dvs media blockeringar?
Hur fungerar windows med efi och kan det styra upp antalet piratkopieringar?

Turbo mode med överklockning av ett antal kärnor är noob mode 😉
Men då alla moderkortstillverkare sitter med korten i lager och bara väntar på att sälja kan jag inte förstå varför de inte släpps innan Jul?

Birks
Medlem
Birks

När kommer nästa X chipset då?