ASUS P5E3 Deluxe är byggt kring den kommande styrkretsen X38. Denna krets är en av de mest efterlängtade krets som skapats på många år. Rykten kring den har varit många och vi hoppas att denna förhandstitt ska kunna ger åtminstone några svar.

Intel kommer att lansera sin efterlängtade nya high-end-styrkrets X38 om några dagar, men vi kan redan nu bjuda på en liten förhandstitt. ASUS har nämligen delat med sig av ett av sina allra första X38-baserade moderkort, döpt ASUS P5E3 Deluxe. X38 har varit en ständig källa för rykten, i vilka prestandan varit medelpunkten i de allra flesta. Intels styrkrets X38 är nämligen enligt ryktena något extraordinärt, till och med resultaten i diverse test ska krossa dagens kretsar.

Vi kommer inte publicera några prestandatester idag, men det kommer inom en snar framtid. Idag kommer vi fokusera på ASUS P5E3 Deluxes fysiska aspekter.

Över de nästkommande sidorna kommer du finna bilder och information om det kommande flaggskeppet ASUS P5E3 Deluxe.


Moderkortet är ekiperat med tre PCI-E x16-platser, varav två körs i x16-hastighet medan den tredje får nöja sig med ”endast” 8x. Dessa portar skiljs enkelt åt med hjälp av färgkodning, 16x är i blått, 8x i svart. För ytterligare expansion finns två PCI- och två PCI-E x1-platser.

Det mest uppenbara med detta moderkort är självfallet kylningen. ASUS fortsätter med sin avancerade heatpipekylning som cirkulerar runt sockeln för kylning av såväl styrkrets som spänningsregulatorer.
De vinklade PATA- och SATA-portarna nere till vänster kommer garanterat bli uppskattade av många.

ASUS har också tänkt igenom placeringen av strömkontakter, samtliga är placerade längs kanterna av moderkortet, likt Intels egen referensdesign. Eftersom detta är ett moderkort i Digital Home-serien finns det inga power- och reset-knappar direkt på moderkortet, vilket överklockarna vant sig vid, men de kommer med säkerhet finnas på R.O.G. Maximus-kortet.

Som ni kan se är utrymmet runt sockeln kanske lite i trängsta laget, men det finns fortfarande plats för en relativt stor CPU-kylare.

ASUS P5E3 Deluxe har fyra DDR3-platser, kort med DDR2 baserade på X38 är på väg.


Närbild på kondensatorerna runt sockeln

ASUS har valt att köra en 8-fasig strömförsörjning för stabilaste möljiga spänningar till CPU. Vi är nöjda över att se denna utveckling, då antalet strömfaser var på väg åt fel håll ett tag.


Här kan ni se lite av det hantverk som utgör kortet. En närbild på den logotype som finns på sydbryggan, sen är det en ganska sjysst bild också.


Samma sak här, exakt skuren metall som utgör kkylaren för nordbryggan. ASUS har verkligen lagt ner tid på att designa kortet.

Allt som allt finns sex SATA-portar på detta kort drivna via ICH9R-sydbryggan. Dubbla Gigabit-LAN, sex ljudkontakter, Firewire, två eSATA, sex USB-portar samt en PS/2-kontakt för ditt tangentbord finns på baksidan och syns genom I/O-plåten när kortet är installerat i ett chassi.


Det är för tidigt att ge något besked om hur bra detta kort presterar, men vi kommer att undeerrätta er så småningom. Moderkortet är nu i Marcus ”Kinc” Hultins händer, och det kommer testas grundligt, det lovar vi.

Tills dess hoppas vi att vi åtminstone bjudit på en liten försmak av X38. Vi har mer info som kommer publiceras snart. Håll utkik!

Vi önskar att få tacka ASUS för att ha tillhandahållit det hittills underbara kortet.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid