Moderkortslayout forts.

Som sagt var så behövs tre stycken strömkontakter för att klara av dessa moderkort och de två kontakterna mellan IDE- och minnesplatserna är överst, ATX huvudkontakten och nedanför AUX strömkontakten.

Chipset kylaren som på de flesta andra i850 moderkort är av den passiva sorten (utan fläkt) men är istället av den större modellen. Det hade det nog varit bra med en fläkt också till kylaren eftersom den blir väldigt varm vid hög belastning och speciellt vid högre busshastigheter.

De fyra RDRAM platserna, strömkontakter och IDE-kanaler.

Den passiva Chipset-kylaren, den vita suddiga kontakten är ATX12v.

Precis som på föregångaren TH7 så finns det en några mycket intressanta detaljer inbyggda på det här moderkortet. Power och reset-knapparna finns kvar men även aktivitets LEDs (lysdioder) för power-on, reset, HD användning, och även 5v check. Dessa detaljer är kanske inte så användbara för den gemene användaren men för den som inte orkar installera moderkortet i datorchassit är detta en gudsgåva. Man behöver inte fixa sin egen startanordning och aktivitets lampor finns redan på kortet. Helt enkelt oumbärligt för en som ofta byter komponenter och inte har systemet installerat i chassit. Av egen erfarenhet så funkar de väldigt bra och är av bra kvalité :).

Eftersom du kan sköta allting genom biosen och Soft Meny III så är de blåa dipswitcharna mest till användning för t.ex systemadministratörer eller liknande. Där kan man t.ex stänga av Soft Meny och göra mindre ändringar på FSB.

Den lilla felsöknings displayen visar kombinationer av siffror och boktsäver när datorn laddar upp och om någonting hänger sig eller blir fel kan man med hjälp av manualen se vad som är fel. Hur bra detta fungerar är jag osäker på eftersom de två värden jag har fått upp när systemet inte startat, ’26’ och ’AF’, inte finns registrerade i manualen. Men detta hände oftast bara efter att man lekt lite väl mycket i Soft Meny III :).


Nere i höger hörn på moderkortet sitter en hel del godsaker.

Power och reset-knappar, aktivitets LEDs och felsökningsdisplay.

En annan detalj som blir mer och mer vanligt är en spärr för AGP-porten. Den fungerar nästan exakt likadant som spärrarna för minnesmodulerna. Jag blev faktiskt positivt överraskad av hur bra den fungerade, kortet sitter säkert men blir också lättare att ta ur.


AGP-”låset” fungerar överraskande bra.

 

 

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid