Sammanfattning

Toshiba Satellite U840 har vi haft ögonen på väldigt länge, tro det eller ej. När den först tillkännagavs såg det ut att kunna bli ett intressant alternativ för den som är på jakt efter en ultrabook. Tyvärr grusades våra förhoppningar om datorn ganska fort när vi väl började testa den.

Om vi börjar med det sämsta så är det tveklöst skärmen. U840 är en 14-tummare med en 1 366 x 768-pixel upplösning och kommer med en mycket glansig yta. Kombinera detta med låg ljusstyrka så är det ingen bra dator för utomhus användning eller om man sitter i en miljö med mycket ljus. Även svärtan och färgkorrektheten är hög, vilket gör att exempelvis färgen svart inte upplevs som just svart utan snarare en mörkare nyans av grå. Byggkvalitén på själva skärmen är inte heller särskilt bra. Vi hittar faktiskt ingenting positivt att nämna om skärmen som ändå ska ses som en av de viktigaste, om inte den viktigaste delen i en bärbar dator?

Dator_5

Själva datorn kommer dock med en ovanligt hög konstruktionskvalité för att vara en Satellite, som är kända för det motsatta. Chassit är byggt i komposit med en tunt överdrag av aluminium och den känns faktiskt på det stora hela solid. Det går dock att få chassit att vika sig inåt om man tar i ordentligt och vi upprepar oss med att skärmens byggkvalité inte heller är något vidare. Vi måste ändå säga att det är ett steg i rätt riktning för Toshiba, men det finns rum för förbättring. Datorn är även ganska tung i förhållande till andra ultrabooks då den lägger sig på 1,67 kilogram.

Tangentbordet är ett av guldkornen i datorn. Layouten kändes för oss tillräckligt naturlig för att vi kunde komma igång och skriva från första stund vi satt vid datorn, utan någon omställning. Däremot kändes det en aning grunt till en början men efter ett par dagars redaktionellt arbete vande vi oss vid tangentbordet till den grad att vi idag tycker att det känns bra att skriva. Det har även bakgrundsbelyst vilket vi ser som ett plus i kanten. Pekplattan är okej att använda men friktionen på ytan är lite för hög och det saknas ordentligt stöd för gester. De inbyggda knapparna är i alla fall bättre än det vi hittar i många andra ultrabooks.

Tittar vi på anslutningsmöjligheterna är de också godkända för en ultrabook. Vi hittar två 3,5-millimeter för ljud-in/ut. en HDMI, två USB 2.0, en USB 3.0, en Ethernet, en SD-minneskortsläsare och plats för ett Kensingtonlås. För trådlös kommunikation är det i vanlig ordning 802.11 b/g/n Wifi och Bluetooth 4.0 som gäller. Det trådlösa nätverkskortet står Intel för med sin Centrino-lösning vilket innebär bland annat stöd för Wireless Display.

Connectivity_1Connectivity_2
Connectivity_3
Connectivity_4

Tittar vi på prestandan så kan vi säga så mycket som att datorn presterar som en ultrabook. Vi hittar den vanliga core i5-3317U med dubbla kärnor på 1,7 gigahertz med ett turboläge på upp till 2,6 gigahertz och flertrådstekniken Hyper-threading. Den inbyggda grafiken HD 4000 räcker för att stilla den värsta spelabstinensen men då krävs det ofta att man skruvar ned inställningar och ögongodis rejält.

Vidare hittar vi åtta gigabyta RAM-minne och en 500 gigabytes hårddisk. Hårddisken får draghjälp av en 32 gigabytes SSD i en cache-lösning som med tiden lär sig ditt användarmönster och gör användarupplevelsen mer responsiv. När vi ändå är inne på lagring kan vi passa på att nämna att Toshiba laddat datorn fullproppad med bloatware som konstant gör sig påmint om dess existens.

Datorn låter inte särskilt mycket vid låg belastning – men det går att höra datorn i ett helt tyst rum om man är lyhörd. Vid hög belastning låter datorn däremot en hel del. Satellite U840 kan dessutom bli ganska varm på sina platser men som tur är så är det på rätt platser. Nere där man troligtvis vilar händerna håller sig datorn sval oavsett belastningstyp och det i sig får ses som ett bra betyg. Tittar vi på batteritiden så är det likt datorns prestanda i linje med många andra ultrabooks. Vi får ut fyra timmar i videouppspelning och fem timmar i vårt webbläsartest, men till vår stora förvåning klarade datorn av nästan två timmar i spel.

Om vi ska sammanfatta datorn är det inget absolut bottennapp – om det inte vore för skärmen som vi intalar oss måste tillhöra en annan produkt. Det känns i övrigt som en solid ultrabook som egentligen inte har någonting som får den att stå ut från mängden. När vi först fick hem datorn hade den ett pris på 7 990 kronor vilket vi ansåg var för mycket att begära. Nu med ett pris på 6 990 kronor kan datorn vara värd att ha i åtanke, men på grund av skärmen är det ingen dator vi vill rekommendera våra läsare.

Front

Toshiba Satellite U840-10T

Fördelar:
+ Bra tangentbord med bakgrundsbelysning
+ Bra batteritid
+ Håller sig sval i nederkant där man vilar händerna
+ Datorn blir mer responsiv med tiden, tack vare SSD-cachningen

Nackdelar:
– Skärmen är dålig på alla plan
– Pekplatta utan finesser
– Ganska högljudd i förhållande till andra ultrabooks
– Överdrivet mycket bloatware

Toshiba Satellite U840 passar användare som:
Hittar datorn för 7 000 kronor och nedåt
Är i behov av bra batteritid
Skriver snabbt och hanterar mycket text
Är i behov av datorns anslutningsplatser
Är i behov av datorns lagringsutrymme

Toshiba Satellite U840 passar inte användare som:
Anser att skärmen är viktig
Söker en dator med låg ljudnivå
Vill ha en dator med hög konstruktionskvalitet utöver det vanliga
Främst söker ett mobilt system för spel


Rättelse: Efter publicering av artikeln blev vi uppmärksammade av två fel som vi nu korrigerat. Prisjakt-länken på första sidan pekar nu till rätt dator, innan länkade den och visade upp priset på en modell av Alienware M17x. Det stod i vissa diagram att Asus Zenbook Prime UX31A hade processorn Core i5-3517U – det är nu ändrat till Core i7-3517U som det ska vara. Med vänlig hälsning, redaktionen.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonNiQ3xemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Jag slutade läsa artikeln efter testet av skärmen och skummade bara igenom resten.

Helt ärligt, det spelar ingen roll hur en bärbar dator presterar i resten av testerna om skärmen är så usel.

Jag köper ingen bärbar för att använda den som headless server och därmed är skärmen en viktig, om inte den viktigaste, delkomponenten.

Det övergår mitt förstånd vem en produkt som denna där skärmen har fått tagit absolut mest stryk är tänkt för. Vem använder en bärbar utan att ha behov av att kunna se ordentligt vad det är som visas på skärmen?

Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

Bra test som vanligt!!
Men varför är det bara en IPS-panel med
i skärmtesterna?
Verkar vara en bra lösning med SSD cache på en sån billig ultrabook ändå.