Microsoft Surface Book 2- Specifikationer och utsida

Microsoft Surface Book 2 är en så kallad 2-i-1-dator vilket betyder att datorn fungerar både som en traditionell laptop men också som surfplatta. Olika tillverkaren har olika lösningar för 2-i-1-utförande. Allt från surfplattor som dockas i dedikerade tangentbord till skärmar som kan fällas runt sin egen axel. Surface Book 2 är en variant av den förstnämnda typen.

Surface Book 2 kommer i två delar. Skärmen som också fungerar som en surfplatta och en basenhet i form av ett tangentbord. Tillsammans bildar de en laptop som vi känner till den bärbara datorn men det är i detaljerna som Microsoft överraskar.

DatorMicrosoft Surface Book 2
Skärmstorlek13,5 tum
Upplösning3 000 x 2 000 (3:2)
PaneltypIPS
PekskärmJa
Uppdateringsfrekvens60 Hz
ProcessorIntel Core i7-8650U
Arbetsminne16GB 1866MHz LPDDR3
GrafikkretsIntel HD Graphics 620 (Integrerad) + Nvidia Geforce GTX 1050 2GB
Lagring1 TB PCIe SSD
Nätverk
Wi-Fi: IEEE 802.11 a/b/g/n/ac-kompatibel
Bluetooth 4.1-teknik
BildutgångarInga - Adapter måste användas
USB2 x USB-A 3.1
1 x USB-C 3.1
ThunderboltNej
SD-kortläsareJa (Fullstor SDXC med stöd för UHS-2)
TangentbordBakbelyst, TKL
PekplattaMultitouch
Batteri70 wHr (totalt)
LjudStereo-högtalare
1 x 3,5 mm hörlur och mikrofon
Mått312 x 232 x 23 mm
Vikt1,6 kg
Lägst pris

Design och format

Hela Surface Book 2 går i silvriga toner med ett chassi av magnesium och byggkvalitén är riktigt bra. Vilket den också borde vara i den här prisklassen. Datorn är stabil och det finns inget flex eller svagheter i konstruktionen.

En konstruktionsmässig detalj som särskiljer Surface Book 2 från många andra 2-i-1-lösningar är gångjärnet som håller skärmen/ surfplattan på plats. Microsoft har lyckats skapat en stark och stabil koppling mellan huvudenheten och basen som håller skärmen stadigt på plats. Samtidigt som den öppnar upp för flera lägen av användning. Vi kan använda den som en vanlig laptop, vanlig surfplatta, vända på skärmen för att få ett studioläge eller presentationsläge. Det enda negativa vi kan se med konstruktionen är att gångjärnet är så pass starkt att det inte går att öppna datorn med en hand, här krävs tvåhandsfattning.

Vårt testexemplar är 13,5 tum och väger in på cirka 1,6 kilogram. Det är inte den lättaste eller mest portabla lösningen på marknaden men en bra avvägning mellan prestanda och funktion sett till vikt och mobilitet. Den får enkelt plats i väskan utan att göra dig påmind om sin tyngd allt för mycket.

2-i-1-funktion med keramisk låsmekanism

Det kommer allt fler 2-i-1-lösningar på marknaden men det märks att Microsoft har varit med i svängen länge när det kommer till just det här segmentet. Surface Book 2 är den stadigaste och mest tillförlitliga hybriddatorn vi känt och klämt på hittills. Det mycket tack vare det solida gångjärnet och låsmekanismen där Microsoft använt sig av keramik istället för metall. Keramik reagerar inte lika kraftigt på värme som metall gör vilket möjliggjorde det för tillverkaren att skapa en stabilare mekanism.

Som surfplatta är Surface Book 2 mycket kraftfull med sin fyrkärniga Intel-processor. Touch-skärmen är mycket responsiv och det finns inget att anmärka på hos Surface Book 2 som just surfplatta.

Men det är i kombinationen som Surface Book 2 gör sig unik och blir allra bäst. Det finns ingen 2-1-dator idag som huserar ett grafikkort i tangentbordet tillsammans med ett extra batteri.

Minne och lagring

Surface Book 2 finns i en rad olika konfigurationer av hårdvara och vårt testexemplar är den mest maxade modellen av 13-tums versionen. När det kommer till arbetsminne och lagring så har vårt exemplar bestyckats med 16 GB 1866MHz LPDDR3 RAM-minne vilket ger oss mer än tillräckligt med kapacitet för att hantera alla program, spel och enklare videoredigering.

Vidare till lagringen så erbjuder Microsoft upp till 1TB PCIe-baserad SSD-lagring vilket ger oss gott om utrymme för att lagra våra filer. Tilläggas skall dock att det inte finns några uppgraderingsmöjligheter så här gäller det att tänka till innan man bestämmer sig då minnen och lagring är fastlödda på moderkortet.

Portar

Utbudet av portar på bärbara datorlösningar blir allt mer skralt men Surface Book 2 bjuder på det ytterst nödvändiga i form av 1 st USB 3.1 TYP-C kontakt som både fungerar för kommunikation och tvåvägs-laddning. Den kompletteras sedan av 2 stycken traditionella USB 3.1-kontakter och 1 st 3,5 mm-anslutning för headset.

För huvudsaklig laddning så kommer Surface Book 2 med en proprietär lösning med magnetanslutning som antingen kan anslutas på basenheten eller direkt på surfplattan för laddning. Proprietära kontakter är i vår mening ingen bra lösning då det är svårt att hitta ersättningskablar och laddar men Surface Book 2 har även stöd för laddning via USB vilket ger oss redundansmöjligheter.

Men esset i rockärmen på Surface Book 2 för oss och säkerligen alla andra innehållsskapare där ute, minneskortsläsaren. Det är inte alla högpresterande bärbara datorer idag som har en inbyggd fullstor SD-kortläsare, som dessutom stöder UHS-2 vilket ger oss riktigt snabba överföringar på upp till 312 MB/s.

Laddning

Den medföljande adaptern för laddning på 102 Watt har inte bara en magnetanslutning till datorn utan kommer också med en USB-kontakt direkt på adaptern. En välkommen extra port som vi finner oss själva ofta använda för att ladda telefon eller kamerautrustning på fältet.

Det är inte den minsta adapterklossen på marknaden men samtidigt inte allt för stor och klumpig för att vara jobbig att bära med sig i väskan. Kabeln som ansluter till datorn är mjuk och enkel att forma vilket gör det enkelt att både få en snygg kabeldragning men även att smidigt kunna rulla ihop laddaren.

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
4 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Gustav GagerBjörnMorkulAnton KarmehedJohan Pettersson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Jag kan inte för mitt liv förstå vem denna skulle vara ämnad för. Huaweis alternativ har i och för sig något sämre CPU men jag kan köpa nästan 3 stycken för samma pris.

Har endast klämt och testat Surface Book 2 i typ 20 minuter men blev inte då imponerad av den.

Anton Karmehed
Admin

Alla har olika behov och intressen Morkul så är det onekligen! Själv hade jag varit jäkligt intresserad om det inte vore för att Mac OS X har Final Cut Pro X. Jag är mycket mer nöjd med Microsofts hårdvarudesign med UHS-2-läsare, vanliga Type-A portar och betydligt bättre batteritid. Satt bredvid Johan i Vegas med en 2017 Macbook Pro och batteritiden var horribel i jämförelse med Surface book 2. 🙁 Tyvärr kan jag inte göra the switch då Final Cut Pro är för viktigt och oftast är vitalt arbetsverktyg när jag använder en bärbar dator. Det hade varit intressant att se… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

Har en fråga efter ha sett lite andra recensioner att vid hög belastning (eg. spelande) så laddas batteriet ur trotts att datorn är nätansluten.. jag undrar hur mycket om så är fallet och ”batteritid” innan nedklockning eller annat händer…

Gustav Gager
Admin

Var inte det löst i de senare revisionerna?