Huawei Matebook X - Tangentbord, pekplatta, högtalare mm.

Huawei är en dator som ska användas till allt det vardagliga och i arbetet. För att det ska bli en trevlig upplevelse kräver det att alla bitar är på plats och att datorn är bekväm att handskas med. Vi har använt vårt exemplar av Matebook X i dryga 4 veckor som arbetsmaskin för skrivande av artiklar, tester, ordbehandling och kalkyler.

Tangentbordet

Kort och gott vill vi beskriva tangentbordet som imponerande med tanke på datorns tunna design. Slaglängden är tillräckligt lång för att ge en taktil feedback i varje tangent även om vi inte fick en svensk layout på vårt tangentbord så skriver vi minst lika effektivt på Matebooks X tangentbord som på andra tangentbord som vi gillar.

Tangentbordet har en bakgrundsbelysning i två steg och lyser gott i mörkret när detta test författas. I tillägg till det finns en rad snabbkommandon som kan aktiveras via Fn-tangenten och det räcker med ett klick för att aktivera Fn-tangenten. Således slipper man hålla inne den tangenten plus en annan knapp för att tex. Höja ljusstyrkan eller sänka volymen.

Ett annat stort plus i kanten för just Matebook X är att tangentbordet är spillskyddat vilket är en extraförsäkring om olyckan skulle vara framme och du spiller ut Lokan över datorn på tåget.

Vill vill även under detta avsnittet passa på att belysa det faktum att av/på-knappen dubblerar som en fingeravtrycksläsare, och den fungerar ruggigt bra. Vi kommer blixtsnabbt in i Windows genom att bara lägga fingret på knappen. Hatten av!

Det enda som vi vill anmärka på är navigeringspilarna för upp och ned som separerats och för dela på en tangent. De var trots lång användning svåra att anpassa sig till.

Pekplattan

Pekplattan som har stöd för Windows Precision ger en förbättrad styrupplevelse och samtidigt stöd för en rad användbara gester. Den är dock i minsta laget och inte riktigt lika bra som Apples motsvarigheter så här finns förbättringsmöjligheter.

Det fungerar givetvis att knacka och trycka på plattan för att utföra val och flytta objekt. Pekplattan i sin helhet fungerar OK men vi hade gärna sett att tangentbordet kunde flyttat upp en centimeter till förmån för en högre pekplatta.

Högtalare

Aldrig någonsin har vi hört ett sådant ljud från något så tunt och nätt. Det är imponerande vilken volym och fyllighet Huawei lyckats åstadkomma i sin Matebook X. Hemligheten bakom det höga och fylla ljudet är Dolby Atmos-stödet som Matebook X har i ryggen och som kan anpassas via den medföljande Dolby-mjukvaran.

Som vanligt kan man som användare inte förvänta sig några basgångar från bärbara datorer men det klara och fylliga ljudet med hög volym utan att det för den skull spricker lämnar ett gott intryck på oss.

Mikrofon

Mikrofonen på Matebook X levererar ett klart och tydligt ljud för att vara en inbyggd mikrofon i en bärbar dator. Klart godkänd för Skype-möten och samtal.

Kamera

Man kanske inte kan få allt i en ultra book-dator men då fokus ligger på mobilitet och dagligt användande så hade vi gärna sett en kamera som ger aningen klarare bild med mindre brus under normala inomhusförhållanden.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid