Huawei Matebook X - Specifikationer och utsida

Tillverkaren Huawei gör med sin Matebook X entré i det riktiga laptopsegmentet då deras tidigare Matebook-serie varit så kallade hybrider ”2-i-1”-lösningar med en surfplatta som ansluter till ett tangentbord.

Matebook X finns att tillgå i två olika konfigurationer. Vårt testexemplar har den enklare hårdvaran och under skalet finns en Intel Core i5 7200U-processor. Den finns även i en Core i7-variant med extra mycket lagring.

Med Matebook X vill Huawei visa att de kan mer än bara mobiltelefoner och Matebook X riktar sig till användare som söker en ultraportabel maskin som ska vara smidig att ta med sig utan att för den skull tumma för mycket på prestanda.

Design är i fokus och Matebook X påminner mycket om 12-tums versionen av Apples Macbook, och när Matebook X finns i färgval som ”Space grey” som kan vi nästan anta att liknelsen med Apples bärbara minsting inte bara är av en slump.

DatorHuawei Matebook X
Skärmstorlek13 tum
Upplösning2 560 x 1 440
PaneltypIPS
PekskärmNej
Uppdateringsfrekvens60 Hz
ProcessorIntel Core i5-7200U
Arbetsminne8 GB DDR3
GrafikkretsIntel HD Graphics 620 (Integrerad)
Lagring256 GB SSD
NätverkIEEE 802.11a/b/g/n/ac, 2.4/5 GHz 2x2 MIMO, Bluetooth 4.1
BildutgångarDisplay Port via USB typ-C - HDMI och VGA Via MateDock Dongel
USB2 x USB-C
ThunderboltNej
SD-kortläsareNej
TangentbordBakbelyst, TKL
PekplattaMultitouch
Batteri41,4 wHr
LjudDolby Atmos-högtalare
1 x 3,5 mm hörlur och mikrofon
Mått286 x 211 x 12,5 mm
Vikt1,04 kg
Lägst pris

Minne och lagring

Vår Huawei Matebook X kommer laddad med 8 gigabytes DDR3 RAM-minnen och 256 gigabyte SSD-baserad lagring, vilket är i linje med vad dagens nuvarande ultrabook-modeller levereras med i denna prisklassen.

Design och format

Det som slår oss direkt när vi packar upp vår Matebook X är hur fantastisk denna maskinen är att hålla i. En tunn, solid och lätt konstruktion av matt aluminium med svarvade kanter gör att det är svårt att hålla fingrarna borta. Huawei har inte sparat på designkrutet och hela bygget är stabilt och chassit flexar inte det minsta.

Formatet är så kallat ultrabook vilket innebär litet och lätt utan att tumma för mycket på prestanda. Matebook X är en 13-tums modell och faktiskt är den totala storleken på hela maskinen mindre än ett A4-ark. Det innebär att datorn kan åka med nästan var som helt och när som helt utan några bekymmer.

Datorn är helt fläktlös och det enda som vi hittar på undersidan är fyra gummifötter som ger stabilt grepp och stöd vid användande och Matebook X klarar precis av att öppnas med en hand vilket är imponerade med tanke på den nätta vikten på 1,05 kilogram.

Portar

Inte helt överraskande så kommer den superslimmade designen med uppoffringar och portar är en av de ting som får lida när datorer blir allt tunnare och Matebook X är inget undantag.

Matebook X erbjuder endast 2 stycken USB typ-C portar. En på vardera sida av datorn varav den vänstra är den som dedikerats för laddning. Strax bredvid den på vänstersidan så finns även ett hörlursuttag som även stöder mikron.

Tur nog inkluderar Huawei en USB typ-C-dongel som ger oss USB typ-A, HDMI-, VGA- samt ytterligare en typ-C-kontakt. Vi saknar dock en minneskortläsare på den här dongeln för att den i vår mening skall kännas komplett.

Laddning

Laddning sker med en laddare som är i särklass den minsta vi sett. Nätadaptern är i storleksordning med en vanlig telefonladdare vilket gör den extremt smidig att ta med sig. USB typ-C i all ära men vi hade gärna sett att anslutningen på laddaren varit av USB typ-A istället då det öppnar för en bredare kompatibilitet i dagsläget.

Det tar lite mindre 3 timmar att ladda datorns batteri från helt tomt till fullt vilket är helt OK med tanke på laddarens nätta format.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid