Summering

Sammanfattning  Huawei Matebook X

  • Fantastisk byggkvalité
  • Robust och lyxig design
  • Små skärmkanter
  • Mäktig volym i högtalarna
  • Spillskyddat tangentbord
  • Snabb och bra fingeravtrycksläsare
  • Få portar
  • Saknar stöd för Thunderbolt 3
  • Medioker pekplatta
  • Kort batteritid

Omdöme: Huawei Matebook X

Under våra veckor med Huaweis första riktiga ultrabook är de flesta av våra intryck riktigt positiva och vi är imponerade över det faktum att en ny tillverkare i detta segmentet har lyckats så bra.

Matebook X är en 13-tums bärbar dator med fokus på design och portabilitet. Med en storlek som mäter mindre än ett A4-ark och en vikt på strax över 1 kilogram så är det enkelt för oss att låta datorn få glida ner i axelväskan på resan eller på väg till jobbet.

Den stilrena designen är iögonfallande och vi blir flertalet gånger tillfrågade vad det är för dator som vi sitter med när man tar fram det på mötet, kaféet eller på tåget.

Supermobilt format och lyxig design

Det som utgör en ultrabook-dators existensberättigande är just det slimmade formatet och med Matebook X har Huawei verkligen visat att de inte bara vill vara med i detta populära segment men också att de vet hur man ska bygga en ultrabook.

”Det är svårt att hålla fingrarna borta från Matebook X”

Det välkonstruerade chassit är helt i aluminium vilket gör datorn stadig utan svaj eller instabilitet. Det är svårt att hålla fingrarna borta från Matebook X med sin matta finish, svarvade kanter och taktila tangenter.

Det är alltid trevligt att plocka upp datorn ur axelväskan och fälla upp den med en hand på jobbet eller på resan. Kombinationen av en robust och lyxig design i ett kompakt format är Matebook X styrka och precis det man söker i en ultraportabel dator.

Små skärmkanter och högljudda högtalare

Den 13-tum stora skärmen är precis vad som får plats i Matebook X och Huawei har lyckats minimera dödytan runt skärmen på ett smakfullt sätt som inte bara bidrar till en häftig skärmupplevelse utan även smälter ihop med bilden tack vare bra svärta från panelen.

Det som kommer som den största överraskningen hos Matebook X och som vi aldrig upplevt hos en ultrabook tidigare är ljudvolymen som Huawei lyckats åstadkomma i en sådan tunn dator. Högtalarna i Matebook X med sitt Dolby Atmos-stöd levererar en imponerade ljudvolym utan att för den skull spricka eller brista i ljudkvalité.

Lång batteritid är bra men inte allt

En ultrabook förväntas kunna hänga med på resan och i din vardag utan några problem. Något som Matebook X lyckas galant med med tanke på sin nätta storlek och slimmade design. En lång batteritid är viktigt och speciellt hos bärbara datorer med fokus på produktivitet och portabilitet.

Huawei Matebook har inte marknadens längsta batteritid men kan med optimerade energiinställningar klara en arbetsdag med blandad användning. Det finns givetvis andra PC-modeller på marknaden med längre batteritid men i andra prisnivåer och design.

I slutändan handlar det om vad som är viktigast för dig som användare. Även om vi gärna hade sett en längre batteritid hos Matebook X är vår uppfattning är att Huawei ändå har balanserat prestanda, design och batteritid.

Passiv kylning är skönt men ger avkall på prestandan

Då Matebook X är helt fläktlös så är kan du inte förvänta dig att på ett effektivt sätt kunna arbeta med tunga prestandakrävande program utan att processorn klockar ned sig i hastighet. Det kommer inte som någon överraskning men det är ett faktum att Matebook X throttlar kraftigt under hög belastning. Detta för att den interna temperaturen ska sticka iväg uppåt skyarna och systemet överhettas.

Matebook X är således mer lämpad som en ultraportabel dator för enklare uppgifter som ordbehandling, kalkyl och allmänt surfande. Spelprestandan på Intel HD Graphics är inget att tala om och vi rekommenderar inte att du köper en Matebook X för att spela spel. Dessutom saknas stöd för Thunderbolt 3, vilket innebär att du inte kan ansluta något externt grafikkort.

Sammanfattning

Huawei Matebook X är en produkt för dig som söker en ultraportabel dator med en stilren design som man gärna tar fram på mötet eller resan. Med en mycket gedigen byggkvalité och svarvade chassikanter så är Matebook X en bärbar dator som är svårt att hålla fingrarna borta ifrån. Som det inte vore nog så inkluderar Huawei ett spillskyddat tangentbord med taktila knappar och högtalare med Dolby Atmos-stöd som ger en fantastisk volym.

Matebook X har en integrerad grafikkrets som räcker gott och väl till att spela upp video men någon gaming är det inte på tal om. I tillägg så har Matebook X kanske inte flest portar eller den bästa batteritiden bland ultraprotabla datorer på marknaden, men Huawei kompenserar upp det med en medföljande USB-hub samt en mycket smidig ladd-adapter som tar minimal plats i väskan.

Det finns billigare alternativ på marknaden men om du är ute efter en PC i ultrakompakt format för enklare arbete och vardagssurf utan att tumma på design, skärm och ljud så kan vi rekommendera Huawei Matebook X.

Rekommendation: Bäst ultraportabel vardagsdator omkring 13 tum

Huawei Matebook X
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
CPUIntel Core i5-7200U
GPUIntel HD 620
Fördelar
Byggkvalitén
Små skärmkanter
Högtalarna
Nackdelar
Batteritiden
Få portar
Liten pekplatta
Bra att veta
Huawei Matebook X är mindre än en A4-ark.
Prestanda5
Kylning/Design9
Batteritid7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys 2017-12-18

I svenska laptopguiden testar vi alla typer av bärbara datorer. Allt från gaming till ultraportabla maskiner med fokus på produktivitet. Just nu väntar vi spänt på vad kommande CES-mässan i Las Vegas kan tänkas bringa för nya bärbara datorer till bordet och in i testlabbet.

Det ultraportabla datorsegmentet har fått en ny aktör att räkna med då Huawei imponerar på oss efter testet av deras senaste ultrabook Matebook X. Vi hoppas snart kunna syna fler tunna och kompakta datorer i laptopguiden.

Är det någon speciell bärbar dator som ni skulle vilja se oss testa? Tveka inte att höra av dig till oss.

Den här artikeln är en del av Svenska Laptopguiden, vårt löpande test av bärbara datorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra bärbara datortester och andra relaterade artiklar.
Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid