Batteritid

I slutändan är det portabiliteten som ger en bärbar dator sitt existensberättigande. Att kunna använda datorn på resande fot gör den till ett kraftfullt verktyg för dig som reser mycket eller pendlar, eller som bara vill ta datorn med dig till ett bibliotek eller café för ett miljöombyte. Du kan inte alltid räkna med tillgång till ett eluttag, och bra batteritid kan bespara dig mycket frustration.

Vi testar batteritiden på datorerna med två olika tester: dels ett videotest och dels ett speltest. Speltestet är beräkningsintensivt och belyser till stor del skillnader i effektförbrukningen hos processorn. Videotestet är inte lika beräkningsintensivt, utan lägger mer vikt på en energieffektiv skärm och större batterier.

Huawei Matebook X är en ultrabook och därmed inriktad på att vara så portabel som möjligt. Den skall kunna följa med när som helst i din vardag och alltid finnas nära till hands. Vi förväntar oss således också en längre batteritid för att alltid vara redo när det är dags att plocka upp maskinen och börja arbeta eller ta noteringar från det där viktiga mötet.

Batteritid – videouppspelning

I det här testet spelar vi upp ett videoklipp i 1080p-upplösning och h.264-format i helskärm tills batteriet tar slut. Klippet spelas upp med VLC och med en skärmljusstyrka så nära 200 nits som möjligt.

Här hade vi gärna sett ett betydligt högre resultat som motsvarar förväntningarna i produktklassen. Det till trots så är Matebook X mycket slimmad och vi förstår utmaningarna med att få plats med ett större batteri.

Batteritid – speltest

Batteritiden i alla bärbara speldatorer är idag mycket låga jämfört med notebooks med fokus på produktivitet och mobilitet. Orsaken till detta är såklart att gaminglaptops har en dedikerad grafikkrets som äter energi till frukost och petar tänderna med dina sista batteriprocent.

Matebook X är inte på något sätt en spelmaskin men resultatet ovan speglar det faktum att Huawei har förbättringsmöjligheter framför sig gällande batteritiden.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid