Skärmupplevelse och ljusstyrka

13-tums skärmen på Huaweis Matebook X är inriktad på produktivitet och har ett bildskärmsförhållande om 3:2 vilket ger oss mer skärmyta på höjden. Det är något som vi uppskattar då det underlättar i just arbetsdagen och gör det enklare att ta del av text, dokument och webbsidor.

Högupplöst panel med bra betraktningsvinklar

Själva displaypanelen på Huawei Matebook X är mycket högupplöst sett till den nätta storleken på 13-tum. Matebook X har en upplösning på 2160 x 1440 pixlar vilket är att ta i från tårna då ikonerna på skärmen blir mycket små i urspungsupplösning. Därför valde vi att använda en skalning på 150% till vardags vilket gav en kristallklar bild utan att ikonen och menyer blir allt för små.

Panelen som Huawei valt att använda i Matebook X är av IPS-typ och just denna skärmen ger oss klanderfria betraktningsvinklar. Vi behöver med andra ord aldrig justera in skärmens vinkel perfekt för att kunna ta del av innehållet utan avkall på färg och konstrast.

Glaset är av blank variant och reflektioner är ett faktum. Det är en smaksak om man föredrar ett blankt eller matt glas på sin laptop men personligen ser vi fördelar med båda. Det blanka glaset får färger att framträda bättre medan ett matt glas minskar reflektioner.

Små skärmkanter bidrar till premiumkänslan

Huawei hoppar på tåget om att minska den döda ytan runt skärmen och i Matebook X så har tillverkaren gjort sitt bästa för att klämma in en så stor skärm som möjligt i ett ultraportabelt format. Matebook X har riktigt små skärmkanter vilket ger ökar premiumkänslan samtidigt som det blir trevligare att ta del av innehåll på datorn.

Den minskade döytan runt själva bildskärmen ger en riktigt häftig bildupplevelse även om Matebook X inte är någon spelmaskin så uppskattar vi designen när man till exempel vill titta på sin favoritserie på Netflix.

Ljusstyrka

En ljusstark skärm innebär en dator som är lättare att använda i solljus. Huruvida du använder datorn med hög ljusstyrka inomhus är en fråga om personlig preferens, men att ha möjlighet att skruva upp ljusstyrkan vid behov är en klar fördel som kan göra ditt datoranvändande mer flexibelt.

Vi testar ljusstyrkan på varje dator med en Spyder 5 Express-kolorimeter från Datacolor och mjukvaran DisplayCAL. Ljusstyrkan i mitten av skärmen och gäller för en helt vit nyans.

Matebook X har den ljusstarkaste skärmen vi testat i laptop-guiden hittills och det märks. Det är riktigt trevligt att kunna brassa på ljusstyrkan vid behov. Tex. När man är utomhus.

Delta E

Delta E är ett relativt mått på hur mycket färgåtergivningen avviker ett idealt värde. Det mänskliga ögat kan uppfatta färgavvikelser vid Delta E-värde 1 eller högre. Det finns flera referenspaletter när man mäter Delta E och vi använder oss av CIE 2000.

Test av Delta E värden är nytt i Svenska Laptopguiden och vi kommer kunna ge en bättre övergripande bild efterhand som vi testar flera produkter.

Huawei Matebook X har ett bra genomsnittligt Delta E-värde även om det är något högre än på Alienware 13 så är det fortfarande så pass lågt att det mänskliga ögat inte ska kunna uppfatta några färgavvikelser.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid