Temperatur, ljudnivå och stresstest

Värmehantering är en särskilt viktig faktor för bärbara datorer, då du som konsument i regel inte har möjlighet att uppgradera kylningssystemet på egen hand. För okontrollerad värme kan innebära komfortproblem och prestandaförluster, medan för aggressiv kylning kan ge irriterande hög ljudnivå. På den här sidan använder vi 3DMarks stresstest för att undersöka såväl temperatur som ljudnivå och prestandastabilitet.

Under hela testsessionen loggar vi temperaturer och belastningsnivå med MSI Afterburner, där vi sedan noterar vad som är den högsta noterade temperaturen både hos processorn och grafikkretsen.

Temperatur – CPU

Matebook X använder en strömsnål Core i5-7200U-processor men i och med den fläktlösa designen så kan den klättra upp till 80 grader varm, vilket är vår toppnotering under våra tester. Datorn blir varm på undersidan under mycket hög belastning men aldrig så att det känns obehagligt på något sätt.

Ljudnivå

Huawei Matebook X använder passiv kylning. Det vill säga att det inte finns några fläktar i datorn så den är med andra ord helt tyst både i vänteläge och vid full belastning. Det är fantastiskt skönt att kunna använda datorn hur som helt och när som helst utan att behöva ta hänsyn till fläktar eller stå ut med suset.

Stabilitet

Vi mäter datorernas stabilitet med hjälp av 3DMarks stresstest. Efter testslingan jämförs prestandaresultatet från samtliga rundor, och mjukvaran ger ett mått i procent på hur konsekvent prestandan är mellan varje runda. Ett värde på 100 procent skulle innebära identisk prestanda, och ett godkänt värde anses ligga på 97 procent. Lägre än så antyder att processorn och/eller grafikkretsen inte lyckas göra av med tillräckligt mycket värme för att bibehålla sina klockfrekvenser.

Huawei Matebook X har som tidigare nämnt en passiv kylning vilket är något som ger avkall på värmehanteringen till förmån för en ljudlös maskin. Matebook X har svårt att under full belastning kunna forsla bort värmen på ett effektivt sätt och processorn börjar throttla. Klockfrekvenserna sänks rejält som syns tydligt i våra prestandatester ovan.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid