Alienware 13: Tangentbord, pekplatta och högtalare

Alienware 13 har ett enkelt och kompetent tangentbord tangentbord. Slaglängden är ganska lång och du som uppskattar lågprofils-membranbrytare kommer uppskatta det. Den taktila känslan hos varje tangent gör att vi trots fel tangentbordslayout för den nordiska marknaden sällan råkar skriva fel. Som förväntat i denna storleksklassen så finns ingen numpad-del men hatten av för de fullstora piltangenterna.

Samtliga tangenter har bakgrundsbelysning med ganska påtagligt läckage och varje tangent har lite olika mängd belysning runt om dem. Alienware 13 saknar individuell bakgrundsbelysning för samtliga knappar vilket vi hade räknat med i prisklassen utan vi får istället nöja oss med 9 olika zoner.

Via funktionsknappen (FN) så kommer vi snabbt åt en rad användbara funktioner så som att kunna höja och sänka belysning på både skärm och tangenter, justera volymen och stänga av pekplattan.

Pekplatta

Pekplattan på Alienware 13 är ensam i sin klass då det är den enda pekplattan vi testat som har inbyggd RGB-belysning som tänds när vi rör vid den. Kanske skulle Alienware istället jobba mer med funktionen istället för belysning då pekplattan i vår mening är för liten för att kunna jobba produktivt och responsen är inte den bästa.

Under den lilla pekplattan finns två traditionella knappar för höger- samt vänsterklick med ganska lång slaglängd och svampig återkoppling. Som tur är profilerar Alienware 13 sig som en speldator och kommer således i största utsträckning användas med en gamingmus. Dock hade vi gärna sett lite mer kärlek bakom pekplattan och inte bara RGB-belysning.

Högtalare

Högtalarna sitter riktade åt sidorna från höger respektive vänster sida av datorn. De ger en betydligt bättre ljudbild än vad vi hade förväntat oss av datorn och här tar Alienware igen några missade pluspoäng i designen. Då den bulkigare designen öppnar för större resonanskammare och högtalare.

Det finns ingen som helst bas i de inbyggda högtalarna men via den medföljande mjukvaran Alienware Sound Center kan vi få till lite ytterligare klarhet i ljudet. Det gör du enklast genom att öka reglagen Trebel Enhancer samt peta upp Bass Boost för lite mer fyllighet.

Det är svårt att förvänta sig några tunga basgångar från en bärbar dator men vi uppskattar att Alienware inte håller igen på högtalarna i Alienware 13 då vi kan kräma på rejält i ljudvolym.

Mikrofon

Den inbyggda mikrofonen i Alienware 13 ger ett helt OK resultat för att vara en laptop-mikrofon. Det saknar bas och är ganska burkigt men det ligger också i förväntningsnivå när det kommer till inbyggda mikrofoner i bärbara datorer.

Kamera

Kameran som sitter i ovankanten av skärmen på Alienware 13 har likt flera konkurrenter i sin klass en 720p-upplösning och levererar ganska dålig bild. Vi hade verkligen hoppats på att streaming hade funnits med i fokus från tillverkares sida. Kameran kräver perfekt belysning för att kunna leverera en OK bild och alla sitter inte med fotolampor hemma.

Strax ovanför skärmen finns även en Tobii Eye Tracker som gör att vi kan styra vissa spel och kommandon på datorn. För dig som vill veta mer om Tobii Eye Tracking se vår intervju med Tobii.

I tillägg så används även kameran för Windows Hello som i bästa fall släppte in oss i Windows i fem fall av tio.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid